Laddar annons
Bäst i test vecka 25 - strandhugg i Tyskland och Italien
19 Jun, 2024
Uppdaterad: 
19 Jun, 2024

Bäst i test vecka 25 - strandhugg i Tyskland och Italien

I Bäst i test vecka 25 kör vi ett uppsamlingsheat med strandhugg i Tyskland och Italien där vi hittar totalt fyra viner. 

Det första stoppet blir i Tyskland, närmare bestämt i Pfalz. För första gången sedan vi började med ”Bäst-i-Test” har vi med ett boxvin som verkligen förtjänar sin plats. Utöver det gör vi besök i Barbaresco och Venetien. 

Veckans viner i Bäst i test

  • Von Winning Deidesheim
  • Von Winning Leopold
  • Versio Barbaresco
  • La Grola

Bäst i test vecka 25 - strandhugg i Tyskland och Italien 

Von Winning har för vana att gå sin egen väg på flera plan. Mest tydligt är valet att använda fat med syfte att låta faten tydligt vara en del av slutprodukten - inte helt okontroversiellt eftersom det finns en uttalad regel att riesling och ekfat inte hör ihop. Som en ytterlighet längst ut på skalan finns det ofta brillianta vinet Ozyetra som vissa år påminner om en stor Corton-Charlemagne - en bra bit från Ozyetra på ”ekskalan” har vi några andra viner där faten finns och märks men i en betydligt smäckrare skepnad. Deidesheim Paradiesgarten är ett sådant vin och just årgången 2022 blir det lite extra spännande – 2022 är en mycket varm årgång men läget Paradiesgarten är det svalaste bland von Winnings vingårdar vilket denna årgång blev en bra kombination.

Det här är en box som importören, Intermondi, har tagit fram och blandat tillsammans med Von Winning. Det är ett vin som är skapat för den svenska marknaden men det är på alla plan ett riktigt vin som har ett riktigt namn och ett riktigt ursprung med en riktig producent bakom sig – en Vinbanksguldmedalj för detta - så trevligt!

Francezco Versio har en bakgrund med studier i enologi och agronomi vid Universitetet i Turin. Han har arbetat hos Bruno Giacosa och är vinansvarig hos Luigi Oddero. Familjen Versio har några mindre vingårdar på högt klassade ställen i Barbaresco. Från dessa göra gör Francesco sedan tio år viner under sitt eget namn. En ny och mycket trevlig bekantskap. Drick 24-38.

I flera hundra år har familjen Allegrini producerat vin i Valpolicella. Idag drivs företaget av Marilisa Allegrini och hennes familj. Sean 70-talet har familjen varit drivande i att sätta Valpolicella på den internationella vinkartan. Allegrini har alltid haft en spikrak linje där kvalitet har varit ett ledord de aldrig har vikt en tum ifrån. Utöver egendomen med vingårdar runt Fumane i Valpolicella har Allegrini också verksamhet i superheta Bolgheri med vingården Poggio al Tesero och ytterligare en vingård i Montalcino – San Polo.