italien

Barbaresco

Italien
Barbaresco Barbaresco är elegant och gastronomiskt, känt för att vara drottningen av vin. Det är ett fruktigt men torrt rödvin med mjuka tanniner. Det doftar av rosor, lingon, tjära, te och viol. Barbaresco produceras i pittoreska Piemonte i norra Italien och görs av druvan nebbiolo, som är relativt svårodlad.

Barbaresco är vin i världsklass

Barbaresco måste lagras minst 26 månader innan det säljs, men kan med fördel lagras i tio år. Det är ett krav att vinet enbart innehåller 100 % nebbiolodruva. Barbaresco görs i fyra olika regioner:
  • Barbaresco: Nästan hälften (45 %) av barbarescovinerna har sitt ursprung här. De är aromatiska och har en ljus nyans.
  • Neive: Här görs sträva viner med kraftig smak.
  • Treiso: Treiso står för 20 % av Barbarescos vinproduktion. Det är lättare vin då klimatet är kallare, med hög syra och blomdoft.
  • San Rocco Seno d’Elvio: Även här är det kyligare klimat. Vinet lagras kortare tid än i de övriga regionerna och har en stark blomdoft. Vin härifrån är mindre komplexa än från Barbaresco, Neive och Treiso.

Barbarescos vindistrikt har ett speciellt klimat

Barbaresco vindistrikt ligger i Piemonte i Italien, mellan städerna Asti och Alba. Klimatet är synnerligen unikt här. Medelhavsluften möter de kalla vindarna från alperna. Jordmånen består av sand med flera näringsämnen, snarare än enbart lera. Vindistriktet har en mindre yta än det mer välkända området Barolo. Några av vinproducenterna i Barbaresco-området är Produttori Barbaresco, La Spinetta, Bruno Giacosa och Gaja.

Barbaresco är gjord på den svårodlade nebbiolodruvan

Barbarescovin görs av nebbiolodruvan från Piemonte i Italien. Nebbiolo betyder dimma, vilket tros syfta på den hinna som täcker druvorna när de är mogna. Nebbiolodruvan har en ljus, blekröd färg, som blir orange ju äldre vinet blir. Den tunna, ömtåliga druvan har lätt för att drabbas av virussjukdomar, vilket gör att den är svår att odla. Det är även svårt att producera snarlika kopior. Tillgången är med andra ord begränsad. Beroende på vinsort, hur den lagras och vilken vinproducent som gör vinet kan smaker av choklad, mogen röd frukt, apelsinskal, vit lakrits, kryddor och rök anas. Vanligast är kryddiga smaker med inslag av körsbär, bergamott, nypon, kanel, rosor, choklad eller nougat.

Barbaresco passar bra till kött och ost

Barbaresco passar utmärkt till kött som lamm, stek, grillat och köttgrytor, som sås och till lagrad hårdost.

Barbarescovin bör serveras vid en temperatur på 16–18 grader

Barbarescovin kommer till sin rätt vid en temperatur på 16–18 grader. Tänk på att rumstemperatur ofta är varmare än så. Genom att lägga in vinet i kylen i max en halvtimme före servering uppnår du bäst temperatur. Eftersom barbaresco är ett rödvin gör den sig bäst i ett glas med stor kupa, så att vinet kan luftas ordentligt.

Barbaresco skiljer mycket i pris

Du kan hitta en flaska barbaresco för ett par hundralappar och uppåt. Eftersom barbarescovin produceras i begränsad upplaga kan en flaska vara relativt dyr, i alla fall om du vill njuta av ett vin av riktigt hög kvalité.

Barbaresco finns på Systembolaget

Systembolaget har runt 70 olika viner från Barbaresco i flera prisklasser. Vissa viner finns endast som ordervara.