tyskland

Pfalz

Tyskland

Pfalz vin

En stad med mycket att erbjuda och som lockar många turister, tidigare kallat Rheinpfalz, kallar vi idag för Pfalz, beläget i sydväst, gränsande mot Frankrike.

Här hittar vi en stor bredd på viner, såklart fantastiska och välproducerad Rieslingviner, mycket historia och god mat. Låter Wurstmarkt bekant? Detta är Tysklands största vinfestival som inträffar varje i år i september i Pfalz i staden Bad Dürkheim.

Pfalz vin

Pfalz är en viktig vinregion för Tyskland både när det kommer till kvantitet och kvalitet, och regionen står för nästan en fjärdedel av hela Tysklands vinproduktion. Pfalz har mycket likheter med den närliggande Franska vinregionen Alsace på grund av liknande druvor, klimat och jordmån.

Pfalz vindistrikt

Söder om Rheinhessen, längst med Rhen floden sträcker sig en den 85 kilometer avlånga vinregion Pfalz med sina 24 000 hektar vinodling, Tysklands näst största vinregion efter Rheinhessen. Även om Pfalz inte är lika varmt som Tysklands sydligaste vinregion Baden, så befinner vi oss fortfarande söder i landet med många soltimmar och ett milt och torrt klimat, med jämn nederbörd. Klimatet tillsammans med den extremt varierande och intressanta jordmånen gör att Pfalz har en stor variation av druvor som alla trivs här. De blåa druvorna får mogna fullt ut och de vita vinerna blir fylligare. En stor faktor som hjälper Pfalz med sitt klimat är berget Haardt, en fortsättning på bergskedjan Vosges i Frankrike, som funkar som ett skydd mot regn och kalla västliga vindar. Pfalz är uppdelat i två olika distrikt, Deutsche Weinstrasse och Südliche Weinstraße.

Pfalz jordmån

Pfalz har en mycket varierande jordmån, sandsten, kalksten, grus, lössjord.

Pfalz druvor

I Pfalz finns det en stor variation av druvor. Riesling är den mest betydelsefulla och odlade druvan med sina 6 000 hektar och efter kommer den blåa druvan Dornfelder med ungefär hälften så många hektar. Utöver finns det druvor som Silvaner, Kerner, Rieslaner, Muskateller, Dornfelder, Müller-Thurgau, Pinot Gris, Pinot Noir, Pinot Blanc, Gewurztraminer, St Lauren.

Pfalz vitt vin

Här finns både torra och söta vita viner, men precis som man ser en trend i hela Tyskland så börjar man gå mer åt att göra torra viner. Rieslingen här är lite mer mognare och fylligare än i de andra regionerna men undantag för Baden

Pfalz rödvin

Pfalz är den största rödvinsproducerande vinregionen i Tyskland med hela 40 procent och har ett av de bästa ryktena för sin Spätburgunder som det skvallras om internationellt. Även vin på Dornfelder har både utvecklats och uppmärksammats mycket den senaste tiden.

Pfalz systembolaget

hemsidan finns ett brett utbud av viner från Pfalz och det största bland alla vineregioner i Tyskland. Det finns ett brett urval på rött, vitt, bubbel och rosé.