Laddar annons
Vitt och mousserande vin i tillfälligt sortiment - 16 september
14 Sep, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vitt och mousserande vin i tillfälligt sortiment - 16 september

Lanseringen av nyheter i tillfälliga sortimentet mousserande och vita viner är högklassig med flera fynd och många viner som skvalpar precis under fyndnivån. Stort utropstecken till Champagnen Prologue, till nordöstra Spanien där druvorna albariño och godello briljerar men även en assyrtiko från Santorini.

Två viner som är värda en resa till rätt Systembolag och till och med att stå i kö för är champagnen Labruyère Prologue – förutsatt att man gillar knastertorr Champagne. Därefter ett varmt välkommen till Systembolagshyllan till en stjärna från Rías Baixas: Rodrigo Mendez och familjeföretaget Forjas de Salnés.

Det sker också en stor lansering av viner från Penfolds men dessa har vi på Vinbanken inte fått möjlighet att prova men även utan dessa är lanseringen den 16 september lysande.

Champagne

Champagne1

Domaine de Labruyère Prologue (94745), 369 kr

Stram och frisk höstfläkt från Champagne där vinteräpplen, citrusfrukter och vita persikor samsas med bröd, lite torkad frukt och färska mandlar. Stram, rund och rik smak med strömlinjeformade snygga syror, krispigt vibrerande mineraler, flinta, lätt sälta och ett knastertorrt avslut som gör matvalet till en utmaning. Prova med tonfisk tatake, ostron eller krabba.

Domaine de Labruyère är ett ungt champagnehus som drogs igång 2012 av familjen Labruyère som även äger egendomar i Bordeaux och Bourgogne. Prologue presenteras som ett årgångslöst vin men just denna gång kommer druvorna från grand cru vingårdar i Verzenay och uteslutande från skörden 2015. Vinet är gjort på 72 % pinot noir och 18% chardonnay. Det är knastertorrt med futtiga 0,8 gr dosage. Det här är en välsvarvad skapelse som kombinerar komplexitet, syra och elegans på ett imponerande sätt och dessutom till ett pris som gör det omöjligt att motstå. Glöm eller göm några flaskor ”på en bra plats”, ”återfinn” dem om 6-10 år och bli lika glad igen.

Frankrike

Brocard

Chablis Premier Cru Vaillons J-M Brocard 2020 (96141), 299 kr

Stram ung Chablis med vita persikor, flinta, kalk och härligt, krispiga syror med mineraler och lite havssälta – elegant, snyggt och lätt att gilla i en chablistypisk stil. Servera till moules frites.

Vouvray

Le Marigny 2021 (92090), Domaine des Aubuisières, Vouvray, 169 KR

Rik rund doft med gula äpplen, blommor, citrus, bivax och örter. Klockrent balanserad smak med kalk, mandariner, citronzest, mineraler och en liten gnutta restsötma som balanseras av den rustika chenin blancsyran och en perfekt ton av saltvattenstänkta våta stenar.

Crozeshermitagevitt

Crozes-Hermitage Mule Blanche 2020 (92159), Paul Jaboulet, EKO, 239 kr

Ungt friskt och stramt Rhônevin med äpplen, päron, vita blommor, mandlar, örter, kalk och eleganta syror som kompletteras av massor av energi, lätt sälta och elegant fathantering. Gjort på lika delar marsanne och roussanne.

Spanien

Rias Baixas

Bodegas Forjas de Salnés Leirana Genoveva 2020 (94550), Rías Baixas, 319 kr (Lanseras 23 september)

Härligt stram och stiltypisk albariño med citrus, lime, gröna äpplen, kalk, flinta, mineraler, sälta och en klockrent fokuserad laserskarp syra. Bodegas Forja de Salnés hör till topproducenterna i Rías Baixas och drivs av Rodrigo Mendez som även samarbetar med den spanska vingurun Raúl Pérez. Mendez undviker ofta malolaktisk konvertering, en process där de lite mer aggressiva äppelsyrorna förändras till mildare mjölksyror. Resultatet är ett strömlinjeformat superläckert vin som kan drickas idag men utan problem sparas i ett tiotal år. Jag har under flera år tiggt till mig ett par flaskor av det här internationellt eftersökta vinet, där produktionen brukar ligga runt 4000 flaskor. Nu hoppas jag på några till. Ligg på haspen!

Godello

Tilenus Entrecuestas 2019 (94556), Bodegas Estefania S.L. Bierzo, 219 kr

Ungt och lite återhållet stramt med vinteräpplen, persika, örter, citrus och fat. Livligt energiladdad smak som knastrar av mineraler, kalk, elegant vulkanisk bitterhet, syra och klockren balans.

Grekland

Assyritko

Assyrtiko Alepotrypa Vineyard 2021 (92281), Hatzimichalis Estate, Atalanti Valley, 129 kr

Ungt stramt och citrusdrivet vin med äpplen, rökiga mineraler, färska örter, granit, havssälta, snygg syra och underbart vibrerande energi. Grekisk ö, ranglig blå stol, en tallrik med en väloljad grillad vit fisk och lite grönsaker.

Sött vin från Österrike

Kracher

Kracher Noble Reserve Trockenbeerenauslese 187 ml (92054), Burgenland, 149 kr

Elegant och välgjort med hjortron, bivax, ananas, aprikos och en lagom dos ädelröta. Välbalanserad smak med längd och fin syra. Notera att detta är buteljerat på 187 ml-flaskor. Servera till glass med hjortronsylt.

[drinklist id="101892"]