Laddar annons
Bäst i test vecka 49 - viner till julklapp
6 Dec, 2022
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 49 - viner till julklapp

Julen närmar sig och pressen att hitta rätt julklapp blir större för var dag som går. Just därför har vi lagt in två lite exklusivare viner i veckans ”Bäst i Test”. Tanken är att det ska finnas ett par tips som passar i julstrumpan för den som det annars är svår att hitta presenter till.

Vi har tidigare haft med både Jules Desjourneys och Montevetrano i ”Bäst i Test”. Den här gången
lyfter vi både nivå och prislapp – i gengäld blir strumpans innehåll oförglömligt. Vi kompletterar med två bra viner i något lägre prisklasser; Izadi Blanco och ett rött från Bodegas Artduke, båda från Rioja.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 49 – Systembolagets beställningssortiment

Izadi

Izadi Selección Blanco 2021 (72131), Rioja, 155 kr, 16,5 poäng

Ung, ren och pigg och doft med äpplen, gråpäron, citrus, örter och en lätt elegant ton av fat. Smaken är elegant, frisk och balanserad med frasiga mineraler, kalk och spänstiga fina syror. Ett väldigt trevligt vitt vin från Rioja, gjort på den lite okonventionella druvblandningen viura, malvasia, garnacha blanca, maturana blanca och turruntés. En mindre del av druvorna har jäst på ekfat vilket ger en balanserad och elegant ekfatston. Dessutom gör druvblandningen att frukten i vinet är mer närvarande än i många andra vita riojaviner där stor del av karaktären kommer från ekfaten och en mindre del frukten – här är det förhållandet det motsatta. Drick 22-27. Servera till Ugnstekt piggvar med gratinerad broccoli och parmesankräm. Bodegas Izadi importeras av The Wine Agency.

Bodegas Izadi etablerades 1987 med tanken att göra riojaviner på ett modernare sätt. Idag kontrollerar Izadi vingårdar i förstklassiga lägen med hög genomsnittlig ålder. Företaget har vuxit och består nu av fyra ”systeregendomar”som samlas under namnet Artevino där alla producerar högklassiga viner (Izadi och Orben i Rioja, Finca Villacreces i Ribera del Duero och Vetus i Toro och Rueda). Izadi skapades av hotel- och restaurangentrepenören Gónzalo Antón 1987. Sedan några år är sonen Lalo Antón VD för företaget.

Bäst i test vecka 49

Pouilly-Loché Jules Desjourneys 2018 (56891), Mâconnais, 419 kr, 18,5 poäng

Stram doft med gula och gröna äpplen, grillade citroner, vita persikor, gråpäron, mandlar, färska örter och eleganta fat som ligger och spelar i bakgrunden utan att konkurrera med frukten. Stor mineralspäckad smak med grapefrukt, kalk och en underbart välskulpterad syrastruktur med rökiga mineraler och en underbart lätt och elegant sälta. Drick 23-30. Servera till grillad piggvar med mandelpotatismos och ärtpesto. Jules Desjourneys importeras av The Wine Agency.

Bakom namnet Jules Desjourneys finns den egentliga frontfiguren, Fabien Dupperay, som efter många år som framgångsrik vinhandlare kompletterade sin distributionsverksamhet med vingårdar, huvudsakligen i Beaujolais. Han har också ett samarbete med familjen Thibert där han väljer ut speciella delar av vingårdar i Mâcconais från vilka han gör strålande viner som konkurrerar i kvalité med kända producenter med vingårdsnamn som ”humhum”-Montrachet på etiketten. Dagens vin är just ett sådant och är väl värt ansträngningen för att få några flaskor till källaren. Ursprunget Pouilly-Loché är en liten appellation med enbart 32 hektar vingårdsmark. Området har blivit allt mer erkänt som ett av de bästa ursprungen i Mâcconais men på grund av den begränsade arealen är det enbart ett tiotal producenter som använder beteckningen. Namnet Pouilly lades till relativt sent och är kopplat dels till att namnet blivit allt mer erkänt men också på grund av närheten till byn som enbart ligger ett par kilometer från områdets gräns. Dupperay hör utan tvekan till den absoluta eliten båden i Mâconnais och i Beaujolais. Det tar några försök att lära känna vinerna men när de väl har ”landat” vill man bara prova mer.

Manas

Paso Las Mañas 2018 (54309), Bodegas Artduke, 319 kr 17,5 poäng

Mogen frisk och spänstig ung frukt med mörka körsbär, tranbär, violer, hallon och kryddor. Välbalanserad ung smak med energi, vinteräpplen, kalk, rökiga mineraler, lätt sälta, en försiktigt ton av fat och en lång energiladdad eftersmak med fina lingonsyror. Las Mañas 2018 är ett betydligt mer spännande vin än årgången 2017 som jag fann lite kantig och hård. Det är fortfarande ett vin som lever mer på sin elegans än att det är stort och kraftigt. Servera till vegetarisk lasagne. Drick 22-28. Artuke importeras av Quaffable Wines.

Artduke är ett litet familjeföretag som grundades av Roberto de Miguel Blanco 1991. Familjens vingårdar har funnits i släkten i flera generationer men det var först 1991 som man tog steget och började göra eget vin. Idag drivs verksamheten av bröderna Arturo & Kike de Miguel Blanco . Namnet Artuke är plockat från deras namn. Gjort på 100% tempranillo från vingårdar på 700 meters höjd i hjärtat av Rioja från byn Samaniego. Det här är en liten, mycket kvalitetsinriktad och superintresserant riojaproducent som är värd uppmärksamhet.

Montevetrano

Montevetrano 2018 (54250), Kampanien, 639 kr, 19 poäng

Varmt mogen, tät frukt med violer, björnbär, bigarråer, plommon, salvia, mynta och en rejäl, men inte för stor, dos av svindyra franska ekfat. Smaken är pigg med intensitet kombinerat med imponerande djup mörkbärig frukt med cassis, tobak, tjära, choklad, mineraler och kryddor. Drick 23-32. Ett vin gjort på 50% cabernet sauvignon, 30% aglianico och resterande del merlot. Servera till rådjurssadel med vitlöks- och salviapotatis och svampsås. Montevetrano importeras av Quaffable Wines.

Azienda Agricola Montevetrano är en egendom med anor från tidigt 1800-tal, men det var under 1940-talet som resan mot ett vineri började då nuvarande ägaren Silvia Imparatos farföräldrar köpte den för att odla frukt, nötter, vin och olja för husbehov. 1985 bestämde sig Silvia för att skapa ett vin som verkligen kunde visa potentialen i druvan aglianico. Till sin hjälp har hon haft Riccardo Cotarella, som är en av Italiens mest uppmärksammade vinkonsulter. Druvorna till vinet kommer från en 5 hektar stor vingård i produktionsområdet San Cipriano Picentino och ligger på sluttningar vid foten av Picentini-bergen.