Laddar annons
Tillfälligt sortiment 2 december - bubbel och vitt vin
30 Nov, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tillfälligt sortiment 2 december - bubbel och vitt vin

Det blir en stor lansering av vita och mousserande viner i det tillfälliga sortimentet den 2 december. Hela tio mousserande viner ska ut i butikerna.

Kvaliteten bland dessa är generellt hög men titta extra på de Saint Gall, Gosset, Didier Michel, Llopart och det mousserande juravinet Brut Montboisie. Bland de vita är lansringens stjärnor Fulcro A Pedreira, Primeiras Vinhas från Soalheiro och en maffig och välgjord chardonnay från Stoneleigh. Mer information om samtliga viner i lanseringen av mousserande och vita viner i tillfälligt sortiment hittar du i tabellen längst ner.

Champagne

De saint

de Saint-Gall Blanc de Blancs Grand Cru Brut 2015 (92160), Union Champagne, 379 kr

Snyggt, krämigt och friskt bubbel med äpplen, citrus, mandlar, citronzest, vit persika, spettekaka, vitpeppar, bra balans, mineraler och bra syra. Prisvärt med massor av kvaliteter som gör det lätt att gilla. Från ett av de högpresterande kooperativen i Champagne. Gratinerad hummer och nyårsvarning på denna.

Michel

Didier Michel Grand Cru 2014 (92472), 399 kr

Snyggt, stramt och fyllt med olika citrusfrukter där citronskal dominerar följt av gröna äpplen, persika och lite flintig rökighet. Välgjort, torrt och massor av mineraler, fin syra och bra längd.

Heidsieck

Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut (92118), 649 kr

Elegant med mandlar, rostade hasselnötter, citrus, vita blommor och nybakt bröd. Stor smak med rökiga mineraler, äpplen, grillade citroner, lysande struktur och brilliant syra. Oväntat stort och krämigt för en blanc des blancs men syran och greppet finns där och helheten har mer än väl styrfart för hela paketet. Det är så det är nu: Charles Heidsieck brillierar!

Charles Heidsieck - champagnehuset som gör succé igen

Gosset

Champagne Gosset Grande Reserve (92131), 459 kr

Stor, frisk doft med gröna äpplen, surdegsbröd, gråpäron och citrus. Stor och kraftig smak med massor av kalk och granitinspirerade mineraler, grapefrukt, vinteräpplen, torr och lite rustik känsla som ger en klassiskt ”Gosseig” personlighet. Gjort på 45% chardonnay, 45% pinot noir och 10% pinot meunier. Servera till fish & chips.

Mousserande viner - Frankrike

Jura

Crémant du Jura Blanc Brut Montboisie 2018 (90529), Fruitière Vinicole d' Arbois, 189 kr

Härligt mogen frukt med äpplen, bröd, citrusskal, grillade citroner, rökiga mineraler, bra syra och snygg elegant eftersmak. Vinet är gjort med samma metod som används i Champagne. Druvsammansättningen utgörs av 80% chardonnay och 20% pinot noir och lyckas bli både områdestypiskt och druvtypiskt. Ett prisvärt och intressant kvalitetsbubbel för 189 kronor. Servera pesto- och parmesanslungade gnocchi.

Mousserande viner - England

Pippip

Pip-pip (93018), Rolling Green Hills Limited, 289 kr

Fruktigt, friskt och piggt med päron, vinteräpplen, mandlar och örter. Smaken är lättsamt tillgänglig och krämig med citrus, persika och mineraler. Välgjort och prismässigt anständigt för brittiskt bubbel men jag skulle hellre betala dryga 100 kronor till för att få känslan av vad man verkligen kan göra med mousserande vin i England: Nyetimer Classic cuvee, Hambledon eller Gusbourne blir förslagen då.

Mousserande viner - Spanien

Ropart

Llopart Panoramic Imperial Brut Reserva 2016 (95081), Spanien, Corpinnat, 239 kr

Stramt, friskt och det börjar bjuda på lite mogna toner av gula äpplen, grillade citroner, mandlar, örter, plommon och bivax. Välalanserad smak, torrt, rikt, mineraligt, lite sälta och ett kryddigt slut.

Mousserande viner - Portugal

Portugese

Curvos Sparkling Bruto 2018 (94208), Quinta de Curvos, Minho, 179 kr

Karaktärsfull friskt mousserande vin från Minho i Portugal med gula päron, färska fikon, mandarin, krusbär, grapefrukt, kryddor, bröd, mineral och sälta.

Frankrike

Pouilly Fusse

Château Fuissé Tête de Cuvée 2020 (94259), Pouilly-Fuissé, 349 kr

Ett ungt vin med generös och bred varm frukt av gula äpplen, torkade persikor, päron, blommor, citrus, bra balans med mineral, syra och sälta. En välgjord chardonnay från Château Fuissé. Passar till en fisksoppa med saffran.

Pouilly-Fuissé 1 er Cru Le Clos Château Fuissé 2020 (94257), 629 kr

Stor varmt mogen och rik doft med gula äpplen, mandlar, persika och nya fat. Välbalanserad fyllig smak med bra balans, energi, mineraler, snygg syra och exklusiva ekfat. Bra och välgjort men priset på allt kopplat till Bourgogne går spikrakt upp. Maconnais har från årgången 2020 fått ett antal klassificerade vingårdar varav detta är en, möjligen gör det att priset stiger lite extra och hamnar på gränsen till att förlora sin prisvärdhet.

Tyskland

Riesling von der Fels 2020 (94822), Weingut Keller, Rheinhessen, 279 kr

Rent, varmt moget, lite aromatiskt med äpplen, päron, citrus, vitpeppar, bra syra, kalk och lite sälta i eftersmaken.

Österrike

Ried Gaisberg 1.ÖTW Riesling 2019 (93171), Weingut Hirsch, Kamptal, 359 kr

Ungt, piggt, krispigt elegant och snyggt med äpplen, blommor, persika, citrus, energi, klockren struktur och bra syra.

Spanien

Albarino

Fulcro A Pedreira Bodega Fulcro 2021 (93192), Rías Baixas, 195 kr

Ett ungt och friskt vin från Rias Baixas med varmt mogen frukt av päron, gula äpplen, persika, pomelo, mineral, sälta och syra. Ett välgjort och balanserat vin som trivs tillsammans med en Baskisk fiskgryta.

Portugal

Soalheira

Primeiras Vinhas 2021 (94950), Soalheiro, Vinho Verde, 189 kr

Stor doft med päron, äpplen, persika, citrongräs och grapefrukt. Välbalanserad eftersmak med mineraler, sälta och eleganta syror. Ett välgjort och friskt, ungt vin från Vinho Verde i Portugal. Gjort på druvan alvarinho. Servera till ugnsstekt marulk med blomkålspuré.

Nya Zeeland

Stoneleigh

Stoneleigh Icon Chardonnay 2021 (94949), Stoneleigh, Marlborough, 399 kr

Stor och aromatiskt blommig doft med äpplen, päron, persika, vita vinbär, fläder, päron och rökiga fat. Smakrik, fyllig smak med rökiga mineraler, örter och en rejäl dos av nya dyra fat. Mycket vinmakning och lyckad vinmakning från Stoneleigh Vineyards!

[drinklist id="103198"]