Laddar annons
Bubbel och vitt vin i tillfälligt sortiment - 9 december
7 Dec, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bubbel och vitt vin i tillfälligt sortiment - 9 december

Den 9 december är det dags för årets sista lansering i det tillfälliga sortimentet och det blir traditionsenlig bubbelfest – och dessutom en lysande sådan!

Nu är det bubbel från när och fjärran som gäller. Om vi börjar i Champagne är Orpale från magiska årgången 2008 lysande till rätt pris, Diebolts Fleur du Passion är hejdlöst bra och likaså Roederers Brut Nature. Utanför Champagne imponerar några viner från Penedes men de bubblande vinerna från Tyskland och Österrike borde drickas mer av. Låt Bründlmayers Brut Reserve få följa med i korgen.

Webbsläppet 8/12: Titta lite extra på Comtes de Champagne och Roederers Brut Nature Rosé som släpps den 8/12 klockan 10 på webblanseringen. Båda är lysande och finns recenserade i texten nedan. De finns självklart även med i tabellen. Välkända Ca’ del Boscos prestigevin från Franciacorta finns även med i webbsläppet och ni hittar den i tabellen.

Champagne

Orpal

Orpale Blanc de Blancs Grand Cru Brut 2008 (92370), Union Champagne, 699 kr

Frisk energisk doft med citrus, gröna äpplen, nybakt bröd och vita blommor. Smaken är underbart stram och strömlinjeformat laddad med äpplen, gråpäron, krispiga mineraler, sälta och härlig längd. Från det gyllene årgången 2008 och Orpale delar samma öde som många andra Champagner från denna årgång – det blev helt enkelt lysande och för under 700 - definitivt ett solklart köp. Passar till nyårsafton i år, om tio år eller mer!!!

Diebolt

Vieillissement Prolongé 2011 (92073), Diebolt-Vallois, 830 kr

Stor närvarande och tillgänglig doft med gula äpplen, gula päron, blommor, persika, rostade mandlar och lemon curd. Smaken är Dieboltigt elegant men med ”odieboltiga” mognadstoner (har liksom aldrig lyckats spara en Diebolt så länge), snyggt, städat med fina mieraler, bra balans och längd.

Diebolt

Fleur de Passion 2013 (92006), Diebolt-Vallois, 1050 kr

Elegant stram och snygg med allt man vill ha av citrus, äpplen, vita persikor, vita blommor, flinta, skiffer, snyggt och tight citrusgrepp med mineraler, lime, kalk och ljuvligt elegant syrastruktur. Kalasbra! 2013 är ett chardonnayår, Diebolt är en chardonnaymästare som få och det här är Diebolt i ett nötskal.

Roederer blanc

Louis Roederer Brut Nature 2015 (95111), Louis Roederer, 819 kr

Frisk och elegant med gröna äpplen, gråpäron, vita blommor, citrus och ostronskal. Vibrerande energirikt med krispiga mineraler, citronskal, kalk, underbar syra, sälta och frasigt knastertorr. En underbart välbalanserad Champagne från Louis Roederer som gör allt rätt nu.

Comtes

Comtes des Champagne 2012 (93149), 1995 kr WEBBLANSERING 8/12

Stram och återhållen med gröna äpplen, citrus, limeblad, krutrök, vita blommor och ljust rostat bröd. Ung och krispig smak med citrus, apelsinblommor, återhållet med tändsticksplån, massor av mineraler, kalk, eleganta syror, vitpeppar, balans och längd. En lysande ung, Comtes men fortfarande på ett så outvecklat stadium att det är lite svårt att se var den tar vägen i nuläget men tveklöst lysande.

Roederer

Brut Nature Rosé 2015 (95097), Louis Roederer, 895 kr WEBBLANSERING 8/12.

Spännande och lite speciell doft med rödsyrliga bär som röda vinbär, vita smultron, kanderade apelsinskal och vita blommor. Smaken är strömlinjeformad, linjär och elegant med citrus, underbart snygga syror, lite rökiga mineraler och en underbar havssälta i eftersmaken. Champagne är förvisso helt befriat från alper men det här känns som en ekande alpklang. Väldigt snygg roséchampagne!

Mousserande - Österrike

Brundlemayer

Bründlmayer Brut Reserve (91113), Niederösterreich, 249 kr

Charmig tillgänglig och öppen frukt med äpplen, persika, citrus, färska mandlar, granit, mineraler, sälta, balans och fin syra. Ett vin gjort på chardonnay, pinot nero, pinot blanc och grüner veltliner. Hantverksmässigt gjort enligt samma metod som i Champagne.

Mousserande - Spanien

Bubbel och vitt vin 9 december

Raventós i Blanc De la Finca 2018 (92634), Raventós i Blanc, 209 kr

Stor och ren doft med vita persikor, äpplen, gula plommon och mandlar. Smaken är lätt rustik med vit choklad, nougat, bra balans, mineraler, sälta och bra längd. Ett välgjort mousserande vin som kvalitetsmässigt kan konkurrera med det bästa inom kategorin. Servera till ett fat med ibericoskinka och hårda ostar.

Ramona

Gramona Celler Batlle 2012 (92979), Penedès, 679 kr

Stram doft med lätta mognadstoner av vita persikor, blommor, mandlar, grillade citroner och gula äpplen. Välbalanserad smak med nötter, komplexitet, kalk, mineral och bra syror. Imponerande vitalt trots att det är tio år gammalt.

Bubbel och vitt vin 9 december

Gran Reserva Barrica 2018 (90309), Agusti Torello, Cava, EKO, 229 kr

Stram och mycket frisk Cava med vinteräpplen, grapefrukt, pomerans, färska mandlar och bröd. Bra, lätt rustikt jordnära struktur, med krispigt torr eftersmak, gräddig mousse och bra syra

Mousserande - Sverige

Josefinlust

Josefinelust Brut Zero 2021 (91230), Kullabergs Vingård, 329 kr

Frisk och aromatisk doft med fläder, vinbär, apelsinblommor, persika och vinbär. I eftersmaken finns en lätt nyans av päron, citrus, grapefrukt, smultron, bra balans, friska mineraler och pigga syror. Kullaberg ligger i kvalitetstoppen när det gäller produktion av viner i Sverige och vinerna är värda att provas.

Vita viner – Frankrike

Bubbel och vitt vin 9 december

Auxey-Duresses Blanc 2020 (93887), Olivier Leflaive, 489 kr

Friskt och piggt med mogen frukt med gula äpplen, citronzest, rökiga mineraler, gula päron, smör och fat. Men priset på bra Bourgogne med starkt producentnamn smärtar. Servera till pasta carbonara.

Vouvray

Vouvray Le Peu Morier 2020 (91161), Domaine Vincent Careme, EKO, 229 kr

Stor doft med mogen frukt av gula plommon, äpplen, citrus och sockerkaka. Välbalanserad, bra eftersmak med aprikos, pomerans, bra syra och längd. Servera till ugnstekt kyckling blomkålspuré ugnsrostad broccoli.

[drinklist id="103288"]