Laddar annons
Stor lansering av röda viner 2 december
30 Nov, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Stor lansering av röda viner 2 december

Det blir en bamselansering i det tillfälliga sortimentet den 2 december. Totalt ska 52 viner ut i butikerna. Av dessa är 25 röda.

Vi får nöja oss med två fynd men även den övriga kvaliteten är bra. Topptrion utgörs av Bosquet des Papes, Ridge Geyserville och Château La Négly La Falaise. De två senaste får dessutom fyndmarkeringar. Läs mer information om samtliga röda viner som lanseras i det tillfälliga sortimentet 2 december längst ner i tabellen.

Frankrike

Baskes

Bosquet des Papes Châteauneuf-du-Pape 2020 (91172), 359 kr

Ungt med varmt mogen frukt av björnbär, jordgubbar, tobak, tjära, läder och kaffe. Smakrikt och koncentrerat med rikt rödbärig frukt med hummus, nypon, choklad, mineraler, bra syra och längd. Bra som alltid från Bousquet des Papes men en bit kvar till de bästa årgångarna.

Chateu

Château La Négly La Falaise 2020 (90530), Château La Négly, 239 kr

Ung varmt mogen frukt med violer, björnbär, hallon, lavendel, svartpeppar och örter. Fylligt och smakrikt med mörk frukt, plommon, lakrits, mörk choklad, plommon och kaffe. Ett underbart koncentrerat vin med GSM-blandning (grenache, syrah och mourvedre), där syrah utgör den största delen. Lysande vin för pengarna men det behöver något års vila.

Italien

Langhe

Langhe Nebbiolo 2020 (94926), Vigneti Luigi Oddero, Langhe, 199 kr

Ungt och stramt med mörka körsbär, tranbär, rosor, tobak och tjära. Medelfyllig lite återhållen smak med bigarråer, blodgrape, lakrits, kaffe, mineraler, lång eftersmak, fina syror och intensitet.

La Spinetta

Langhe Nebbiolo 2020 (90219), La Spinetta, 229 kr

Ung och varmt mogen frukt med körsbär, svart te, blodgrape, tranbär och granatäpplen. Bra, tät frukt med eleganta körsbärssyror, mineraler och lite kantiga tanniner. Liksom tidigare årgångar är detta en bra och pålitlig Langhe Nebbiolo från Spinetta.

La Spinetta - vinhuset som tagit världen med storm

Grignolino d'Asti 2021 (93867), Luigi Spertino, Grignolino d'Asti, 239 kr

Rökig och varmt mogen grignolino med tjära, körsbär, tobak och lingonsyror. Oväntat smakrikt för en grignolino och inte så syrligt bråkig som denna druva ofta är.

Spanien

Roda

Roda 2018 (95211), Rioja, 299 kr

Ungt, friskt och rödbärigt med röda körsbär, vildhallon, kryddor, örter och ekfat. Smaken är oväntat rödsyrlig och lite återhållen men med lite luftning kommer det fram lite aromer av läder och tobaksblad och choklad. Servera vinet i stora glas och låt det lufta så händer det en del. Årgången 2018 var knepig och gav viner som drar mer mot elegans än kraft men trots det känns Roda I Reserva lite väl blyg.

Alion

Alion 2018 (94834), Bodegas Alión, Ribera del Duero, 725 kr

Ett ungt kraftig vin med mogen frukt av svarta vinbär, varm jord, plommon, mörka körsbär, charkuterier och rostade fat. Stor eftersmak med kaffe, choklad, engelsk lakrits, bra balans och längd.

Veg Sicilia

Vega Sicilia Valbuena 2017 (94831), Ribera del Duero, 1395 kr

Stor doft med mörka toner av björnbär, tranbär, sandeltra, lagerblad och amerikanska ekfat. Smakrikt, fylligt och kraftfullt med dova skogstoner, pomerans, kaffe, choklad, fat, varm jord och en lång rik eftersmak.

Vina Pedrosa

Viña Pedrosa Gran Reserva 2015 (94774), Hnos Pérez Pascuas, Ribera del Duero, 489 kr

Ung, tät och kraftig doft med dov mörk frukt av björnbär, violer, choklad, piptobak, läder, tallskog och amerikansk ek. Lång rikt koncentrerad eftersmak med torv, hummus, rökiga mineraler, kaffe, längd och balans. Pålitligt, smakrikt och bra från Pérez Pascuas. Servera till en höstig viltgryta.

USA

Ridge syrah

Lytton Estate Petite Sirah 2019 (93165), Ridge Vineyards, Dry Creek Valley, 399 kr

Stor doft med violer, blommor, björnbär, kaffe och fat. Smaken är rik och fyllig med björnbär, choklad, läder och rostade fat. Så rhonigt i stilen att ursprunget borde byta namn till Dry Creek Rhône Valley.

Geyserville

Geyserville 2020 (92112), Ridge Vineyards, Alexander Valley, 449 kr

Ungt med violer, björnbär, mörka körsbär, pomerans, asiatisk kryddblandning, lagerblad och fat. Smakrikt och spännande med energi, komplexitet och toner av nougat, piptobak, blommor och kaffe. Det här är nog inte den kraftigaste årgången av Geyserville men det kan mycket väl vara den mest spännande. Vinet har lager på lager av smaker och aromer och en komplexare struktur än jag tror mig ha hittat i en Geyserville tidigare. Det är lanseringens mest spännande utropstecken som jag ser fram emot att följa framöver.

Jag var väldigt imponerad när Geyserville 2018 lanserades för två år sedan och skrev då följande: ”På ett flyg någon gång i mitten på 90-talet läste jag en bok av David Darlington som handlade huvudsakligen om zinfandel. Jag har aldrig varit överförtjust i druvan men författaren talade sig varm om några viner, bland andra Ridge Geyserville. Sedan dess har jag köpt några flaskor varje år. Vinerna som görs idag är mycket lika de tidiga versionerna, möjligen något bättre. Men förvånande och imponerande är att nu, efter nästan 30 år, är de fortfarande är mycket vitala.” För nördar med sparande ekorrtendenser: köp några flaskor och vänta! – för vanliga vinintresserade köp och drick!

Lytton Springs 2020 (91330), Ridge Vineyards, Dry Creek Valley, 449 kr

Varmt mogen frukt med björnbär, vinbär, hummus, mynta, choklad och rostade ekfat. Smaken är rik med tobak, kaffe, svartpeppar, barrskog, nyponpulver, nougat och lite dova toner av fat.

Ridge Estate Cabernet Sauvignon 2019 (94042), Santa Cruz Mountains, 645 kr

Stor doft av varmt mogna björnbär, svarta vinbär, vildhallon, kaffe, tobak, lagerblad och fat. Smaken är medelfyllig med toner av barrskog, rosépeppar, charkuterier och rostade amerikanska fat.

Seghesio Cortina Zinfandel 2019 (93023), Dry Creek Valley, 419 kr

Stor doft med björnbär, vildhallon, tobaksblad, pomerans, nejlika och choklad. Smaken är varmt mogen med violer, mörka körsbär, nougat, bra syra och silkiga tanniner. En snygg och elegant zinfandel som ändå med all tydlighet är en zinfandel. Tummen upp från en som inte automatiskt kastar sig över viner gjorda på den här druvan. Servera till vegetarisk lasagne.

[drinklist id="103198"]