Laddar annons
Bäst i test vecka 50 - prisvärda och festliga magnumflaskor till nyår
12 Dec, 2023

Bäst i test vecka 50 - prisvärda och festliga magnumflaskor till nyår

Är det dags för planeringen av nyårsfirandet? Att öppna magnumflaskor av Champagne är både stämningshöjande, uppseendeväckande och lite extra roligt och det är faktiskt sant att det ofta smakar bättre på magnumflaskor.  I den här artikeln får ni lite hjälp på vägen att göra bra val om ni vill förgylla helgen med en eller flera magnumflaskor.

Några råd på vägen: 

Tänk på när ni öppnar vad. Att avsluta med en exklusiv champagne när klockorna klämtar vid tolvslaget är enbart onödigt: börja bra, fortsätt bättre eller bäst och avsluta tillräckligt bra. Börja med ett bra mousserande vin (möjligen en champagne), fortsätt med ytterligare en champagne gärna på magnumflaska och avluta med ett bra mousserande – kanske även det på magnumflaska. I den här artikeln har ni flera förslag, både på riktigt bra champagner på magnumflaskor men också några förslag på bra mousserande viner på storformat. Tänk på att en del av de rekommenderade vinerna inte finns ute i butikerna utan måste beställas till utvald butik.

Nyårshelgen är ett tillfälle då bra mousserande vin ofta får en speciell plats men glöm inte bort en annan högtidsdryck som passar väldigt bra både före, under och efter helgerna och det är riktig VINTAGE PORT – bra portvin kan vara en helt fantastisk dryck som förtjänar mer av vår uppmärksamhet.   

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem – nu när vi har högtider och helger kan det ta någon dag extra. Vinerna vi recenserar ska finnas i lager - vi dubbelkollar alltid med importörerna innan vi publicerar dessa artiklar.

Bäst i test vecka 50 - prisvärda och festliga magnumflaskor till nyår

Philipponnat Royale Réserve Brut

Philipponnat Royale Réserve Brut

frankrikeFrankrike
1500 ml
12%

Stor, rik doft med äpplen, aprikos, mandlar, persika, pomerans, macamadianötter och rostat bröd. Fyllig smak med bra syra, bra balans, struktur och underbart krämig mousse. Philipponnat, som hör till de äldre champagnehusen, har en särpräglad och ganska kraftig och rik husstil som ibland kan upplevas lite rustik. Jag är stormförtjust i den men man måste prova sig fram – en magnumflaska av hög kvalitet för under 1 000 kronor är en bra början. Philipponnat Royale Réserve finns i beställningssortimentet och måste beställas till utvald butik. Philipponnat importeras av Springwine.

17.5
999 kr
Pierre Peters Cuvée de Réserve

Pierre Peters Cuvée de Réserve

frankrikeFrankrike
1500 ml
12%

Ungt, stramt och härligt citrusinspirerad frukt med vita päron, gröna äpplen, citrus och nybakt bröd. Smaken är stram med citron, grapefrukt, äpplen, stenrök, ostronskal, mineraler, kalk, bra sälta och klockren syra. Kuriosa med detta vin är att magnumflaskan är gjort på EN årgång trots att det inte framgår av framsidesetiketten. Det är alltså inte samma vin som i den vanliga flaskan. I nuläget är det årgång 19 – purungt således men 2019 liksom 2018 är av de flesta bedömare sett som riktiga kanonårgångar. Och det här är fullkomligt lysande på nivån att det konkurrar om att vara den mest prisvärda champagnen på Systembolaget idag – men det gäller alltså magnumflaskan. Servera till sesamstekta pilgrimsmusslor och hyvlad parmesan. Drick 23-35. Pierre Peters importeras av The Wine Agency. Pierre Peters Cuvée de Reserve på magnum finns i beställningssortimentet och måste beställas till utvald butik.

18
979 kr
Palmer & Co Blanc de Blancs Brut

Palmer & Co Blanc de Blancs Brut

2012
frankrikeFrankrike
1500 ml
12%

Stor doft med vinteräpplen, päron, mandlar, nötter, citrus och begynnande lite nötiga mognadstoner. Smaken är frisk och fokuserad med mineraler, bra syra, lätt sälta, massor av energi, krämig, fin mousse med bra balans. En fenomenalt bra och harmonisk champagne från den ikoniska årgången 2012. Tänker man sig en jämförelse skulle priset per flaska varit 625 kr för en ”halvmagnum”. Vi får alltså lysande mycket bra champagne på ”storflaska”. Drick 23-32. Palmer & Co Brut Blanc de Blancs 2012 finns i beställningssortimentet och måste beställas till utvald butik. 

18.5
1249 kr
Pol Roger Brut Réserve Magnum

Pol Roger Brut Réserve Magnum

frankrikeFrankrike
1500 ml
12.5%

Stramt, elegant och återhållet med äpplen, persika, citrus, vita blommor, mandlar, gråpäron, nybakt bröd, underbar balans, fin syra, mineraler, krispig sälta och en lång ren eftersmak. Pol Roger tar för det mesta lite tid att utvecklas i glaset – ge det en stund och se till att ha ett glas med stor kupa som ger vinet möjlighet att utvecklas. Pol Roger Brut Réserve finns i fasta sortimentet i cirka 250 butiker. 

17.5
1150 kr
Rotari Brut Riserva Magnum

Rotari Brut Riserva Magnum

2018
italienItalien
1500 ml
12.5%

Ung frisk och pigg med äpplen, gråpäron, citrus, mandlar och vit persika. Tillgänglig, lite stram, smak med grapefrukt, mineraler, bra syra, kalk, sälta och en torr eftersmak med krämig mousse. Ett lysande mousserande vin för lite pengar givet kvaliteten. Passar utmärkt att skåla in det nya året med. Drick 23-26. Rotari importeras av The Wine Agency. Rotari Brut Riserva på magnumflaska finns i fasta sortimentet i circa 110 butiker.

16
279 kr
Rotari Rosé

Rotari Rosé

2018
italienItalien
1500 ml
12.5%

Ungt friskt och piggt fruktigt med äpplen, persika, rönnbär och vit choklad. Frisk, lite stram eftersmak med smultron, blodapelsin, bra syra, mineraler och bra mousse. Ytterligare ett trevligt alterniv att skåla in det nya året med. Rotari Rosé  finns i fasta sortimentet men enbart i ett fåtal butiker och måste därför beställas till utvald butik. Rotari importeras av The Wine Agency. 

16
279 kr