Laddar annons
Bäst i test vecka 49 - brittiskt bubbel i fokus
6 Dec, 2023
Uppdaterad: 
6 Dec, 2023

Bäst i test vecka 49 - brittiskt bubbel i fokus

Helgerna närmar sig med stormsteg och även om Systembolagets hyllor är fyllda ger det en extra krydda att tänka igenom och beställa hem drycker som verkligen är utvalda. På Vinbanken har vi ett flera ”verktyg” i form av artiklar där vi strävar efter att underlätta urvalet för våra läsare. 

Än är det mer än gott om tid att välja ut det man vill satsa på men räkna ändå med att det kan ta upp till åtta dagar innan dina specialbeställda drycker kommer till den butik du har valt. 

Champagne och nyår hör liksom ihop och så får det fortsätta men det är inte fel att vidga vyerna – mousserande viner har lyft flera kvalitetssnäpp under den senaste tioårsperioden. Tittar vi bara på Europa görs det numera högkvalitativt bubbel på flera ställen: tysk sekt, mousserande från norra Italien, crémant från Frankrike och kanske det mest överraskande av alla och det som ligger stilmässigt närmast champagne: engelskt mousserande vin. Vem hade tagit skribenten som höjde engelskt bubbel vin till skyarna på allvar för tjugo år sedan? Men vi är där nu och de här vinerna är värda intresset de skapar. I dagens ”Bäst-i-Test” har vi hittat fyra lysande viner från södra England. Du hittar dem alla i Systembolagets beställningssortiment. 

Testa brittiskt bubbel och en bra vintage port

Om utrymmet och intresset för att prova två lite ovanligare viner under helgerna skulle jag välja ett bra engelskt mousserande och en bra Vintage Port (den artikeln kommer snart) – antingen fram för en basa eller med närhet till flera tända ljus. Våga prova ett mousserande vin från England - det måste ju inte vara till nyårsafton men åtminstone någon gång under helgerna.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

Bäst i test vecka 49 - brittiskt bubbel i fokus

Rathfinny startades av Mark och Sara Driver 2010. Från starten har all planering och utveckling gjorts med millimeterprecision. Idag har Rathfinny 92 hektar vingårdar som är planterade med chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Mark har varit en av de starkast drivande krafterna för att Sussex ska bli Englands första PDO inom vin (geografiskt ursprungsområde) vilket det fattades beslut om 2022. Rathfinny importeras av Wine Affair Scandinavia.

Dermot Sugrue är en av Englands mest färgstarka vinmakare och har tidigare varit vinmakare på både Nyetimber och Wiston Estate. Sugrue importeras av Handpicked Wines.

En liten anekdot: Sedan ett tiotal år är vi några vinskribenter som inför årets slut provar ett stort antal mousserande viner inklusive champagner. I november väljer vi ut de 40 mest intressanta vinerna som vi sedan i en blindprovning ställer mot varandra. Till en början var detta en tillställning enbart för champagner men för tre år sedan axlade sig Nyetimber in för första gången. De två första åren var det flera av oss som direkt hittade skillnaderna och identifierade vinet. Dock icke i år – Nyetimber Classic Cuvée tog sig vidare till den absoluta toppen och visar att de engelska mousserande vinerna hör hemma i den kvalitetsmässiga toppen av den här spännande kategorin. Nyetimber importeras av Swedish Brand.