Laddar annons
Bästa champagne 2023 på Systembolaget - topplista
2 Dec, 2023

Bästa champagne 2023 på Systembolaget - topplista

Så är det dags för den årliga inköpsplaneringen av bra bubbel. Att denna kommer nu är ju till stor del kopplat till de kommande helgerna och kanske framförallt nyåret men planeringen borde sträcka sig längre. 

Det lanseras så många bra mousserande viner i november och december att de helt enkelt är värt att ta i och fylla på lite extra. Dessutom klarar de allra flesta champagner att lagras i flera år – de blir nödvändigtvis inte bättre av det men de klarar det. Därför har vi i nedanstående stora genomgång av bästa champagne 2023 valt att gå igenom bra champagne som finns i såväl det fasta sortimentet som i beställningssortimentet men även i det tillfälliga sortimentet. 

Tips inför nyårsfirandet

Ett råd på vägen när det gäller nyårsfirandet om ni är flera och tänker öppna mer än en flaska: börja bra, fortsätt bättre eller bäst och avsluta bra – gärna pompöst med en magnumflaska av ett bra mousserande vin till exempel Rotari på magnum. Spar alltså inte den bästa flaskan till sist. Att ”poppa” det bästa till tolvslaget är inte vinvänligt eller speciellt klokt och faktiskt inte heller respektfullt mot vinet.

Årets champagnetips från Vinbanken har tre delar: vi börjar med ”standardchampagner”. Därefter kommer del två med årgångschampagner och prestigecuvéer. Vi avslutar med några tips på stora flaskor och små flaskor. Vi har även lagt till en liten extra del där vi kort presenterar några ”superprestigecuvéer” utifall att det skulle vara så att någon känner att plånboksinnehållet har utrymme för ”superextravagans”. Genomgången är helt oberoende och baseras på den senaste tidens många provade champagner där antalet landat på flera hundra. Runt 40 av dessa har nu kvalat in i den stora genomgången av bästa champagne på Systembolaget 2023. 

Bästa champagne 2023 på Systembolaget - topplista

Vi börjar med de så kallade standardchampagnerna. 

Standardchampagner

Bland dessa har vi baserat urvalet på vår uppfattade kvalitet men också till stor del på tillgänglighet. Nästan alla champagner som är med på denna lista finns med bra relativt bra täckning ute i butikerna – alternativt att det går att beställa dem till den butik där man vill hämta upp dem. Är man intresserad av att hitta lite mer udda och kanske mindre kända märken kan ni gå in på våra artiklar som till exempel ”Bäst-i-Test”. Under december kommer vi att ha förslag både på bra mousserande viner och mer udda champagner

När det gäller standardchampagnerna är vintern 2023 en bra period tidsmässigt. Många producenter har gått över till att använda en större andel av årgångarna 2018 och 2019 i sina cuvéer. Det är två bra basårgångar och det märks på kvaliteten som generellt är väldigt hög. För den initierade konsumenten kan baksidesetiketten vara till stor hjälp. Det finns fortfarande mycket att göra här men det blir vanligare att producenter lägger in information om vinet på baksidesetiketten, ofta genom en QR kod som bland annat ger information om vilka årgångar som ingår i cuvéen.

Bästa årgångschampagne och prestigecuvée 2023 

Notera att på plats nummer nio har vi slängt in en liten slamkrypare. När ni går igenom listan tänk på att kontrollera om ni behöver beställa vinet till er lokala butik. 

Superprestigecuvéer

I genomgången av de bästa champagnerna 2023 så finns det några som är lite lyxigare än de andra, och det är de så kallade superprestigecuvéerna. Vi har givetvis även gått igenom dessa och då hittat våra fyra favoriter när det kommer till riktigt bra lyxchampagne. 

Bästa champagne 2023 - rosé

Här nedan har vi även gått igenom de bästa roséchampagnerna just nu. En lista bestående av tre riktigt bra rosa champagner för dig som är ute efter den kategorin. 

Bästa champagne 2023 - magnumflaskor

Som vi nämnde i inledningen så är magnumflaskor alltid ett bra alternativ om man kommer bli många på en tillställning. Därför tipsar vi här nedan om fem bra champagner på magnumflaska som finns tillgängliga på Systembolaget. 

Tips på bra champagne på halvflaska

Och givetvis tipsar vi även om bra champagne i den lite mindre flaskan. Utbudet av bra champagne på halvflaska är relativt bra i Sverige, och därför har vi valt ut fem bra champagner som är värda att testa på halvflaska.