Laddar annons
Bästa kändisvinerna på Systembolaget 2023
23 Oct, 2023

Bästa kändisvinerna på Systembolaget 2023

Det kan inte undgått någon att allt fler kändisar valt att ge sig in i vinindustrin. Vissa gör det med sina ansikten medan andra enbart använder sig av sina namn. Vi på Vinbanken har gått igenom kändisvinerna som finns på Systembolaget och kommit fram till vilka som enligt oss är de bästa kändisvinerna. 

Det har gått några decennier sedan det första så kallade kändisvinet lanserades. Sedan dess har vi sett den ena kändisen efter den andra ge sig in i vinindustrin genom att lansera viner på den svenska marknaden. Väldigt många kändisar har misslyckats rejält med sina lanseringar, vilket vi gått igenom tidigare här på Vinbanken. Men det finns ett antal kändisar som sålt så pass bra att de nu har en stabil plats på hyllan. Vi på Vinbanken har gått igenom kändisvinerna och kommit fram till vilka som enligt oss är de bästa kändisvinerna på Systembolaget. 

Här är listan på kändisviner - både nya och gamla

Det finns vissa kändisar som tagit sitt vinintresse så pass långt att de valt att utbilda sig till sommelierer. Bland listan över kändisar som faktiskt kan titulera sig sommelierer hittar vi Jill Johnson och Petter Alexis. Exakt hur involverade varje enskild kändis är i samband med framtagande av produkterna är individuellt från kändis till kändis. Att det finns en stor skepsis mot just kändisviner råder det ingen tvekan om, men om man ska vara helt ärlig så är konsumenterna i dag så pass skarpa och kunniga att kändisarna helt enkelt är tvungna att leverera bra produkter om de vill finnas kvar på hyllan. Exemplen är många på kändisar som inte levererat och som nu fallit i glömska inom den svenska vinindustrin. Med andra ord så blir allt fler kändisar medvetna om att det är innehållet som räknas. 

Vi har utgått ifrån kändisvinerna som finns på hyllan.

Bästa kändisvinerna på Systembolaget 2023

Cava PH Style Brut by Lena Philipsson

Cava PH Style Brut by Lena Philipsson

spanienSpanien
750 ml
11.5%

En cava som är exakt som en cava ska vara. Här låtsas man inte vara en champagne eller cremant, utan det här är en äkta cava i en härligt frisk stil. En stor anledning bakom succén för Lena PH:s cava stavas Perelada. Det är en seriös producent som ligger bakom det här bubblet och som producerar högkvalitativa röda viner också. De har stort fokus på hållbarhet i allt de gör och de har blivit världskända för sina mousserande viner. Och det är alltså de som tagit fram Lena PH:s cava, vilket märks på kvalitén. En extremt prisvärd cava som bjuder på exakt allt man önskar sig av just en cava. Fräscht, friskt, fruktigt med en liten brödighet. Hatten av för ett kändisvin som klår många andra cavor på fingrarna. 

16
99 kr
P.Lex Langhe Nebbiolo

P.Lex Langhe Nebbiolo

2019
italienItalien
750 ml
13.5%

Sommeliern och artisten Petter Alexis har skapat sig ett namn i vinsverige genom sina lanseringar, och frågan är om inte hans nebbiolo är det mest prisvärda av hans viner. Det här är ett snyggt gjort vin med massvis av nebbiolo-karaktär i sig. Det är kryddigt, rödbärigt, matvänligt och ger en härlig munkänsla. En väldigt prisvärd och seriös Langhe Nebbiolo.

16.5
139 kr
Tareq Taylor

Tareq Taylor

Riesling
tysklandTyskland
750 ml
12%

Det var nog ganska naturligt att Tareq Taylor gav sig in i vinbranschen med tanke på hans mångsysslande och popularitet. Att det blev en riesling är kanske inte heller så konstigt med tanke på hur extremt matvänliga de flesta rieslingviner är. Här är det ett ungt, friskt, fräscht och sådär härligt rieslingsyrligt som vi vill ha det. Allt sitter där det ska, och det är framförallt syran som är sådär härligt skarp och krispig. Om du gillar riesling så kommer du gilla detta. 

16.5
139 kr
Nashville Stories Jill Johnson, Organic Rosé

Nashville Stories Jill Johnson, Organic Rosé

2022
italienItalien
750 ml
12%

Rosévin måste inte nödvändigtvis komma från södra Frankrike. Även Italien kan producera snygga roséviner i en härlig stil. Fråga bara sommeliern Jill Johnson som ligger bakom det här väldigt prisvärda vinet. Det är skogshallon, vit persika, smultron, färska örter och apelsinskal. Ett rosévin i en stil som gott kan konkurrera med de sydfranska rosévinerna, men här får vi en lite annorlunda och spännande karaktär. Ett rosévin med massvis av karaktär. 

15.5
89 kr
Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw

Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw

spanienSpanien
750 ml
11.5%

Måns Zelmerlöws cava har länge varit en storsäljare, och vi förstår varför. Han har lyckats få fram ett bubbel i en okomplicerad stil men som ändå har ett litet djup i sig. Här får vi gröna päron, röda äpplen, kex, nougat, nötter och citruszest. En snyggt gjord cava som funkar perfekt till minglet. 

16
109 kr
Chavin Chardonnay Organic

Chavin Chardonnay Organic

Selected by Frida Fahrman, 2021
frankrikeFrankrike
750 ml
13%

Ett vin som lanserades som ett samarbete mellan Frida Fahrman och den franska producenten Mathilde Boulachin. Ett vin som verkligen förtjänar sin plats på den här listan. En chardonnay i den lite lättare, fräschare, mingelvänligare och lite mer solkyssta stilen. Snyggt gjord med en liten diskret fatkaraktär, utan att för den delen rucka på den fina och lite solkyssta frukten från södra Frankrike. 

16
119 kr
Nashville Stories

Nashville Stories

Jill Johnson Proudly Presents U.S Red Blend
usaUSA
750 ml
14.5%

Jill Johnsons första vin som hon lanserade, och än i dag ett väldigt prisvärt och tryggt vin. Du vet alltid vad du får när du tar en flaska av det här vinet. Det är fullspäckat med massvis av mörk frukt. En uppenbar fatkaraktär kommer möta dig i doften, men det är ändå den mörka frukten man tar med sig från viner. Här finns även en liten rökighet som är snyggt integrerad i vinet. Perfekt till grillen. Här är det frukt, frukt och återigen frukt som är i fokus. Det är en påtagligt fatkaraktär i doften, där det sedan dyker upp mörka plommon, björnbär, blåbär och lite rökighet. I längden får du såväl vanilj som choklad. Snyggt gjort grillvin.

16
112 kr
Cava Roy

Cava Roy

Brut Nature
spanienSpanien
750 ml
12%

Konditorn och profilen Roy Fares har varit med och tagit fram en cava I det övre prissegmentet, men den förtjänar sin plats här tack vare att den är lite mer komplex, lite mer ”seriös” och bjuder på en hel del snyggt gjord cava för pengarna. Här finns en viss tyngd, ett visst djup och ett lite seriösare intryck. Om man vill ha en riktigt bra cava så är det här ett bra val. Här får vi toner av röda äpplen, gula päron, rostat bröd, färska örter, pomerans, sälta, nötter och lime.

16.5
150 kr
P.Lex Prosecco Brut

P.Lex Prosecco Brut

italienItalien
750 ml
11%

När vi skulle utse bästa prosecco 2023 så hamnade det här vinet i topp. Det är en fantastiskt trevlig prosecco som är så som en prosecco ska vara. Den är okomplicerad, välbalanserad, fräsch och frisk på samma gång. Här får vi de där klassiska gröna pärontonerna, men vi får även vit persika och en rejäl citrusskvätt. Ett av de bästa prosecco-vinerna vi testat.

16
119 kr
Monastrell PH Style

Monastrell PH Style

By Lena Philipsson, 2022
spanienSpanien
750 ml
14%

Lena PH:s andra vin blev ett rött sådant. Och här får vi faktiskt ett prisvärt vin för 99 kronor som bjuder på en intensiv fruktighet. Det finns en viss fatkaraktär här men det är utan tvekan frukten som är i fokus. Här finns även en liten finstämd och snygg kryddighet i form av svartpeppar och kryddnejlika. Monastrell kan producera viner i varma klimat som inte blir för syltiga eller övermogna. Det här är snarare lite åt det läskande josiga hållet. 

15.5
99 kr
GW:s Riesling

GW:s Riesling

2021
tysklandTyskland
750 ml
12%

Bland alla viner som kriminologen Leif GW Persson lanserat så är det nog det senaste som imponerar mest, nämligen hans riesling. Här får vi en riesling av det enklare slaget med tydliga toner av päron, fläder, tropisk frukt och citruszest. Ett vin som bjuder på en fin och frisk frukt med en härlig syra i en okomplicerad och klunkvänlig stil. Syran är frisk och vinet är okomplicerat.

16
119 kr