Laddar annons
Så väljer du rätt vin till choklad
24 Sep, 2025

Så väljer du rätt vin till choklad

Vin till choklad är en underskattad kombination, men man kan gå rejält fel om man väljer en dålig kombination. Vi har smakat av och listat våra bästa viner till olika typer av choklad.

Tänk dig att en bit riktigt god och högkvalitativ choklad kommer in, och du vill såklart matcha den där biten med ett glas vin. Hur ska man då tänka? Och om en härlig dessert med chokladmousse och pistagenötter serveras, vad ska man ha i glaset? Vin till choklad är verkligen en underskattad kombination som alla bör upptäcka någon gång. Men det finns flera fällor att gå i. Vi rekommenderar att alltid välja ett vin som är sötare än själva chokladen och desserten. Sen ska man givetvis alltid utgå från chokladens karaktär, kakaohalt, hur fet den är och vilken konsistens den har. Här nedan har vi samlat sju olika viner som passar riktigt bra till olika typer av choklad. Det är allt från vin till en helt vanlig chokladbit, men även vin till desserter med choklad. 

Till vår hjälp har vi tagit in smakprover från chokladexperterna hos Lakrids by Bülow, som vi sedan använt när vi testat oss fram med olika viner. En väldigt rolig och nyttig övning för dig som verkligen vill upptäcka vin med choklad, är att köpa just en box med olika typer av choklader, där kakaohalten, smakprofilen och sötman varierar. 

Vin till klassisk mjölkchoklad eller choklad fylld med karamell

När du har en klassisk mjölkchoklad eller en choklad med karamell, så passar ett sött vitt vin klockrent. Den påtagliga sötman, men även fylligheten i chokladen, kommer verkligen gifta sig klockrent med den intensiva sötman i vinet. Om du skulle ha frukt i chokladen hade det här vinet också passat utmärkt. 

Vin till mörk choklad med en hög kakaohalt

Om du vill köra på en rejäl och intensiv mörk choklad, där vi även får en lätt bitter känsla i tonen, så rekommenderar vi antingen ett portvin, förslagsvis en Late Bottled Vintage, men även en amarone med en lätt sötma skulle passa. Här ska man dock se upp, för bitterheten i chokladen kan lätt bli en fallgrop om man skulle välja ett för torrt vin. Därför faller vårt val främst på ett portvin. Om man väljer en port så ska man dock vara lite försiktig för det är enkelt att ett portvin med sin lätta stramhet kan förstöra upplevelsen. Men om chokladen är av hög kvalitet så kommer kombinationen ändå gå hem. 

Vin till choklad med salt i sig

På senare år har choklad med havssalt i sig blivit lite av en grej, och om man är sugen på den typen av choklad, med relativt hög kakaohalt, så rekommenderar vi ett fruktigt vin med relativt låg strävhet. Vårt val faller på en fruktig barbera från Piemonte som är gjord enligt appassimento-metoden som innebär att man torkar druvorna under själva processen, vilket ger en mer påtaglig sötma i vinet. Och just den där lätta sötman kommer göra det här till en bra följeslagare till choklad med salt i sig. Här kan du även välja ett torrare vin om du skulle vilja det, då chokladen innehåller salt och det skapar en härlig brygga ihop med det torrare vinet. 

Vin till vita chokladdesserter

Nu när vi rör oss mot desserter med choklad i sig så fokuserar vi såklart på en moscato d´Asti. Detta norditalienska pärlande bubbel med låg alkoholhalt kommer passa perfekt till bland annat en klassisk gino eller varför inte vit chokladmousse med färska bär. 

Vin till vit choklad

Sist men inte minst så tipsar vi såklart om en sauternes till en bit högkvalitativ vit choklad. Det ska vara ganska rejält och det ska vara en tydlig sötma i vinet, men det ska även ha en fin syra som kan möta upp den intensiva chokladsmaken. Detta är verkligen en kombination som du inte får missa. 

Sist men inte minst så vill vi tipsa om att faktiskt prova sig fram själv. Varför inte en sauvignon blanc ihop med en choklad med citronsmak. Eller en maderia med en rejält nötig choklad. Det finns otroligt många oväntade och otippade kombinationer där ute och vårt tips är att testa sig fram. Gärna genom att kanske köpa en chokladkombination med många olika typer av choklad, för att sen se vilken som passar bäst ihop med vinet. Som i vårt fall med åtta olika typer av choklad från Lakrids by Bülow där vi testade oss fram ihop med olika typer av vin, för att verkligen hitta de bästa kombinationerna när det kommer till vin till choklad. 

Ett annat tips, om du verkligen vill lyxa till det, är att bjuda på nedanstående champagne från Taittinger ihop med chokladdoppade jordgubbar. Det är en oslagbar kombination där man verkligen blandar det bästa av två världar.