Gry Forssell börjar importera vin: En overklig känsla
En akutspecialist, en radiopratare och en musikarbetare bestämmer sig för att importera vin till Sverige. Nej, det är inte starten på ett skämt eller en vits. Det är snarare starten på en dröm och en vision som nu blivit till verklighet för Gry Forssell, hennes man Alex Kossek och hans barndomsvän Martin Östberg.
- 2020Ett något utvecklat och väldigt körsbärigt Chianti-vin som fortsatt har en hög syra och en fin ungdomlig tanninstruktur. Här samsas de mörka syrliga körsbären, skogshallonen, svartpepparn och de färska örterna i form av salvia och timjan på ett snyggt sätt. Ett trevligt vin med en hög och fräsch syra och som kommer passa finfint till antingen sommarens italienska charkbricka eller till pasta bolognesen.
Hur gör man egentligen för att ta fram ett eget vin? Hur importerar man vinet till Sverige? Hur ska man tänka kring streckkoderna? Och hur hamnar man på hyllan på Systembolaget? Det här var bara några få av frågorna och funderingarna som Gry Forssell, hennes man Alex Kossek och hans barndomsvän Martin Östberg ställt sig själva sedan de för fyra år sedan fattade beslutet att de vill skapa en egen importfirma. I dag heter firman Grys Dryckeshandel och de har för bara några månader sedan fått se sitt första vin anlända till Sverige och lanseras på beställningssortimentet på Systembolaget.
– Det är lite av en overklig känsla när man håller i den där flaskan och man verkligen känner att man varit med hela vägen, berättar Gry Forssell i samband med en intervju inne i DN-skrapan i centrala Stockholm.
Fick förfrågan för några år sedan från en stor aktör
Runt det runda träbordet i restaurangen sitter trion samlad. Det är de tre som utgör importbolaget och det är de tre som fått lära sig allt och lite till om hur det är att importera vin till Sverige. Till skillnad från i stort sett alla andra kändisar som tidigare lanserat vin så valde de att inte samarbeta med ett stort importbolag, utan de valde en helt annan väg för att lära sig branschen från grunden.
– Jag fick faktiskt en förfrågan för några år sedan från en stor aktör om jag ville sätta mitt namn på ett vin, men när jag bad dem skicka en flaska av det så sa jag ärligt att jag inte kunde stå bakom det. Det var inte tillräckligt bra och jag vill alltid kunna stå bakom allt jag gör, fortsätter Gry Forssell.
I fyra års tid har trion haft planer på att ta fram ett eget vin och sedan lansera det i Sverige. Trots att ingen av dem egentligen kommer från någon vinbakgrund så har intresset för vin byggts upp under en längre tid, och för några år sedan valde Alex och Martin att gå en sommelierutbildning på Restaurangakademin i Stockholm som ett resultat av det allt större vinintresset. Och efter det uppstod idén och tanken på att starta ett importbolag ihop med Gry. De sista fyra åren har sedan dess spenderats med att besöka vingårdar, gå på mässor och försöka hitta rätt vin.
"Vågade göra något som jag tror på"
För många kan den här vägen som trion valt tyckas vara krokig, komplicerad, kostsam och jobbig. Men för trion är det något helt annat.
– För mig handlar det om att jag vill blicka tillbaka på mitt liv när jag är 70 och känna att jag vågade detta. Att jag vågade göra något som jag tror på, eller vi tror på, och inte valde den enkla vägen, säger Alex Kossek.
Lär dig mer om Chianti
Toscana är ett av de viktigaste vindistrikten i världen och det beror inte minst på området Chianti, mellan Florens och Siena. Redan på 1400-talet gjordes det beryktade viner i området. Viner från Chianti har dock inte alltid varit förknippade med hög kvalitet. Men tack vare medvetna ansträngningar, framförallt de senaste 50 åren, har appellationen blivit en av de viktigaste i Italien. Enklare viner från Chianti tappas av tradition på rundade flaskor med korgbotten. Det ger en rustik känsla.
– Det är otroligt kul och något som jag är övertygad om att vi kommer kunna blicka tillbaka på och faktiskt vara stolta över, oavsett hur det går för vinet.
"Ville hitta något som vi själva trodde på"
Vinet som nyss kommit till Sverige och som nu finns att beställa från Systembolaget är en ekologisk Chianti från ett kooperativ. Druvorna skördas helt manuellt och vinet lagras sedan 100 procent på ståltank vilket gör att det behåller fräschören och den höga syran. Dessutom har vinet inte någon tillsatt jäst utan det fermenteras helt av naturlig jäst.
– När vi bestämde oss för att göra detta för fyra år sedan så kunde vi ingenting om branschen. Vi var helt öppna för alla sorters viner, men vi ville hitta något som vi själva trodde på och som vi tyckte om. När det kommer till röda viner så tycker jag att det går att hitta prisvärda alternativ, säger Gry medan Martin fyller i:
– Jag har bott i Italien och pratar italienska, så det var naturligt för oss att vi började där. Jag vet inte hur många olika gårdar vi besökte innan jag nästan fick tjata till mig ett möte med det här kooperativet. Vi testade otroligt många viner och när vi väl fick tag på detta så kände vi alla att det var rätt.
Hur kommer det sig att ni valde en Chianti och inte en Chianti Classico?
– Vi diskuterade faktiskt det och vi kände att det inte hade en större betydelse för oss, så länge vi hittar ett vin som vi tycker om och som man kan öppna en torsdag kväll till maten, så var vi nöjda, fortsätter Martin.
– Sen stod jag där i ena hörnan och viftade lite med min flagga om att det allra viktigaste är att folk känner igen det. När man går in på Systembolaget i dag så handlar det väldigt mycket om att man köper samma vin varje vecka, och ofta faller det på etiketten men såklart även att innehållet är bra. Martin och Alex är vinnördarna här. De båda är utbildade sommelierer. Jag står lite i den andra ringhörnan, säger Gry.
Gry Forssell om att börja importera vin: Fatta hur mycket vi lärt oss
Alla tre har i dag ett stort vinintresse och det här intresset har bara vuxit sig starkare och starkare genom åren, fram tills att de nu gjorde slag i saken och valde att satsa på vinimport. Nu när vinet kommit till Sverige så är ambitionerna höga. Även om trion har heltidsjobb som tar upp mycket av deras tid så tycker de att det här är ett otroligt roligt projekt.
– Det här är så mycket roligare än om vi hade valt att samarbeta med en av de stora jättarna. Fatta hur mycket vi lärt oss om streckkoder, logistik, lagerlösningar, GLN-koder och allt sånt som man kanske inte tänker på alls. Många förstår inte hur mycket detaljer och jobb det är i att importera vin, och för oss var det viktigaste att vi gjorde det från ruta ett.
– Många tror att man tjänar stora pengar på detta, men när man är en så liten aktör som vi är, som dessutom gör detta från grunden, så handlar det helt och hållet om att göra så lite förlust som möjligt. Sedan har vi såklart ambitionen att en dag komma in på hyllan, men nu till en början så handlar det om att inte gå med allt för mycket i förlust.
Gry Forssell är i dag en av landets främsta radioprofiler och även känd från flera lägereldsprogram i tv-rutan. Martin Östberg är akutspecialist och hans barndomsvän Alex Kossek arbetar inom musikbranschen. Det kan tyckas vara en okonventionell trio om man ser det ur ett vinperspektiv, men de betonar verkligen att de haft otroligt roligt under hela processen.
Historia bakom namnet Domino
– Jag kommer aldrig glömma när vi åkte till Vinitaly förra året (en av världens största vinmässor reds. anm) och när vi klev in där första dagen och stod med öppna munnar. Det var liksom overkligt att se allt det. Vi klev sedan fram till någon som hade en monter och sa något i stil med att vi var sugna på att importera vin till Sverige, och de frågade om vi hade bokat möte. Det har verkligen varit en helt ny upplevelse för oss, men det har varit otroligt roligt.
Namnet på vinet är Domino och symbolen är ett moln. Bakom namnet hittar vi flera lager. Bland annat att Grys första häst hette Domino och att hela deras vinresa är lite av en domino-effekt, men även att namnet är lätt att uttala och att det går över flera språkliga gränser.
– När vi valde namnet så ville vi ha något som var enkelt att uttala och som inte var kopplat till ett språk. Oavsett om du är i Frankrike, Spanien eller Sverige så är Domino enkelt att förstå. När vi stod där på vingården i Toscana så såg vi ett ensamt moln sväva förbi, och det var ett sådant ögonblick som kändes rätt så vi bestämde oss för att ett moln skulle bli symbolen.
Vad är ambitionen med importbolaget?
– Såklart ambitionen är att komma in på hyllan, men vi vill såklart även skapa fler viner. Vi har redan planer på att lansera några nya viner i den här serien. Min dröm är nog att en dag komma hem till någon och se mitt vin på hyllan där. Fatta hur kul det hade varit, avslutar Gry Forssell.
Domino Chianti
2020Ett något utvecklat och väldigt körsbärigt Chianti-vin som fortsatt har en hög syra och en fin ungdomlig tanninstruktur. Här samsas de mörka syrliga körsbären, skogshallonen, svartpepparn och de färska örterna i form av salvia och timjan på ett snyggt sätt. Ett trevligt vin med en hög och fräsch syra och som kommer passa finfint till antingen sommarens italienska charkbricka eller till pasta bolognesen.