Laddar annons
Bästa prosecco 2023 på Systembolaget – topp 5
3 Aug, 2023
Uppdaterad:
20 Oct, 2023

Bästa prosecco 2023 på Systembolaget – topp 5

Man kan tycka vad man vill om prosecco men faktum kvarstår att det är världens mest sålda vin. Med en försäljning på runt 700 miljoner flaskor världen över så går det inte att ta miste på proseccos popularitet. Därför har vi tagit fram vår lista över bästa prosecco 2023 i det fasta sortimentet på Systembolaget.

Vi älskar bubbel och mousserande viner, vilket även syns på försäljningen på Systembolaget. I dag finns det ett stort antal olika typer av mousserande viner på hyllorna, och de tre mest kända är prosecco, cava och champagne. Skillnaderna mellan dessa tre är stora och här ska vi fokusera på världens mest sålda vin, nämligen prosecco. Vilken är egentligen bästa prosecco 2023, och hur stor är egentligen skillnaden mellan de olika prosecco-vinerna som finns på hyllan? Vi har valt ut våra fem favoriter när det kommer till bästa prosecco 2023 i det fasta sortimentet på Systembolaget.
 

Bästa prosecco 2023 – topp 5

P.Lex, Prosecco Brut (77889) 119:-

En stiltypisk prosecco med en frisk och fräsch framtoning där man direkt I doften möts av tydliga pärontoner som kompletteras av vit persika och citruszest. I smaken är det åt päronsplit-hållet. Det är enkelt, balanserat, tillgängligt, fräscht och exakt så som en bra prosecco ska smaka. Bästa prosecco 2023 på Systembolaget.
 

Ca' Montini, Prosecco Extra Dry (77377) 119:-

Prosecco är okomplicerat och det är nog det som legat till grund för vinet popularitet. Man är inte ute efter ett komplicerat vin som kräver en erfaren vinnäsa för att kunna uppskatta det, utan man är snarare ute efter något lätt och fräscht vin som funkar till många olika tillfällen. I det här fallet får man en något större klang av tropisk frukt där vi får fram lite honungsmelon i både doft och smak. I övrigt finns de klassiska pärontonerna där som man i stort sett alltid hittar i en prosecco.


 

Mionetto, Prosecco Brut (7749) 99:-

Förmodligen en av de absolut mest kända proseccona som finns på Systembolaget, och även en av de mest populära. Med sin orangea etikett känner man garanterat igen den här flaskan. Här får man inte samma tydliga toner av citron som man får i de två ovanstående vinerna, utan här går det lite mer åt apelsinhållet. Men det gör inte att det här skiljer sig jättemycket från övriga viner. Det här är en prisvärd prosecco och enligt oss bäst prosecco 2023 som kostar under 100 kronor.
 

bästa prosecco 2023

La Farra, Valdobbiadene, 2020 (7932) 149:-

Om det står Valdobbiadene på en etikett så innebär det att det är lite hårdare krav på den proseccon än vad det är på andra prosecco-viner, vilket även syns på prislappen. Det måste nämligen komma från det geografiska området runt Valdobbiadene. I det här vinet så får man lite mer kexiga toner än i de andra vinerna. Vi får även en lite mer örtig framtoning utan att för den delen rucka på pärontonerna.
 

Castelmare, Prosecco Rosé Extra Dry, 2020 (70385) 99:-

Givetvis måste vi även ha med en prosecco-rosé när vi ska utse bästa prosecco 2023 på Systembolaget. Rosébubbel rent generellt är himla trevligt, och just prosecco-varianten bjuder i stort sett alltid på somriga toner. I det här vinet får du lite smultron, hallon och persika direkt i doften. Det är piggt och fräscht i smaken och det har en fin syra.
 

Bästa cava 2023 på Systembolaget