Prosecco

PROSECCO. Vitt mousserande vin från nordöstra Italien av druvan glera. Moussen, bubblorna får man fram genom en andra jäsning i trycktank. Prosecco är ett vin som fungerar för det mesta men kanske inte för en sparsmakad vin-entusiast som möjligen kan tycka att proseccovinerna är för söta. Givet att personen inte testat någon av de bättre vinerna som finns på marknaden. Men glöm inte att vinet faktiskt ska vara lite lättsamt och sött i smaken och det är just det många gillar. Att det är världens mest exporterade mousserande vin är därför inte alls konstigt. Prosecco smakar lättsamt, bubbligt och lagom sött samt har låg alkoholhalt. Den mer torra smaken verkar vara den typ som gäller för de mest ansedda vinerna.

Historien om prosecco

Prosecco var tidigare namnet på en grön druvsort som nu heter glera. 2009 bytte man namn på druvan för att den inte ska blandas samman med det populära vinet. Det andra skälet var att skydda namnet Prosecco från att stå på vinflaskor från andra delar av världen.

Vad är prosecco

Ett oftast mousserande vin, dock inte alltid ska tilläggas då en liten del även tillverkas som stilla vin. Alkoholhalten är låg, mellan 8-11 procent är vanligt. Roséviner är tillåtna, godkänd ursprungsklassificering våren 2020.

Ursprung

Ursprungsområdet ligger i den Alpnära italienska provinsen Treviso i region Veneto samt i Friuli Venezia. Områdena Conegliano och Valdobbiadene ligger i bergen strax norr om Treviso, i Veneto. Härifrån kommer vinerna med högst kvalitet. Med 14 000 hektar är Prosecco Italiens i särklass största DOC.

Kvalitetsbeteckning och märkning

Prosecco DOC är nio provinser mellan Veneto och Friuli Venezia Guilia. Medan Prosecco DOCG är från provinsen Treviso och städerna Conegliano och Valdobbiadene samt från Asolo. DOCG-klassificeringen inkluderar den högre kvaliteten, Prosecco Superiore DOCG med specifika zubzoner. Kvalitet DOC och DOCG bär den traditionella ursprungsmärkningen på flaskhalsen, en klassificerings-remsa med unik streckkod.

Om sötman och etiketten

Prosecco har en liten restsötma. Vin med beteckningen ”Dry” eller "Brut" innehåller upp till 12 g/l restocker. Jämför till vinerna vi vanligtvis har som måttstock för beteckningen ”torr” vilka håller mellan 1-3 g/l restsocker.

Klimat och druva

Klimatet i området är kyligt och druvan glera, mognar sent. Skörd startar vanligtvis i början av november. Förr innebar den sena skörden per automatik att utomhustemperaturen var låg och att jäsningen av musten pausade naturligt, fram till våren och dess varmare väder  gjorde att jästningen tog fart igen.

Tillverkningen

Tillverkningen sker med charmat-metoden. Det innebär att den andra jäsningen sker i tank (inte som för en champagne i varje enskild flaska). Vinet lagras på tank mellan 18-24 månader och fylls i flaska, under tryck. Tillverkningen är kostnadseffektiv vilket passar för vin som görs i stora volymer.

När och hur dricks prosecco

Vinet passar perfekt som mingeldryck eller som del av en drink, varför inte i ett bål. Det finns ett antal berömda drinkar med prosecco, som Bellini cocktail. Smaken är klädsamt frisk med lätt bitter avslutning (och låg alkoholhalt) varför det inte är förvånande att många väljer att dricka ett glas tillsammans med vänner, i stället för en kopp kaffe. Således, ett perfekt vin för sommar eller som fördrink, till småplock som torkad skinka, parmesanost eller bara så, till nötter och chips. Goda tilltugg till prosecco: rostade mandlar eller kamut, vego-tilltugg.