Laddar annons
29 Jul, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Bästa vinapparna | Välj vinapp till mobilen

VINAPPAR: Vilka är dom bästa vinapparna år 2017? Vinbankens årliga vinapps-test hjälper dig att välja rätt vinapp från dag ett. Vi konstaterar att för den som vill samla sina vinupplevelser på ett ställe, och har en smartphone, har det aldrig varit enklare.

Den största fördelen med att bli bättre på vin är att det blir enklare att hitta rätt flaska till rätt tillfälle. Som i så många andra delar av livet kan du numer ta hjälp av din smartphone.

Det är dags för Vinbankens årliga analys av vad som händer bland de populäraste vinapparna. En vinapp är helt enkelt en applikation som på något sätt hjälper användaren utveckla sitt vinintresse till nya höjder. Den första jag minns själv var vinappen från DN, året var 2011 och användaren kunde scrolla igenom vinbetyg från deras vinkännare Kronstam. Några andra funktioner fanns inte. Idag har vi en handfull enormt avancerade små underverk som Vivino och Delectable; båda skulle för bara sex år sedan mest ha liknat rekvisita till en urspårad science fiction-novell.

Vivino och Delectable – vinapparnas Facebook/Instagram

En trend som vi sett under 2016 och 2017 är att mindre vinappar blir utslagna av de stora. Komplexiteten bakom huven på exempelvis Vivino är nu på en  sådan hög nivå att det är svårt för nya appar att få fäste på marknaden. Kampen mellan bjässarna Vivino och Delectable påminner mycket om Facebook och Instagram före det stora uppköpet 2012. Facebook hade fler användare och mer data, medan Instagrams användare var coola trendsättare. Instagramappen växte så det knakade. För närvarande ser det ut som att bjässarna håller på att dela upp världen mellan sig, Delectable med fokus på USA och Vivino i Europa.

Vintips i mobilen, inte alltid en bra idé

Flera av de mest utveklade vinapparna erbjuder topplistor med användarnas mest omtyckta viner. Att välja vin utefter följarnas vanligaste preferenser kan låta väldigt attraktivt, men det har både fördelar och nackdelar. Kortfattat tycker vi att det är ett utmärkt insteg för alla nya vinälskare, men den mer intresserade användaren skulle vi avråda.

På Vivinos lista över de högst betygsatta vinerna i Sverige under 100 kr finns på andra och tredje plats vin tillverkade med metoden appasimento.

Appasimentovin är de mest rekommenderade under 100 kr bland svenska användare och hela fyra viner på top 10 listan heter något med appasimento. Följdaktligen är 9 av 10 viner från Italien. Vinsmaken förändras inte nämnvärt om man istället letar på svensktoppen med inställningen "viner 200 till 400 kronor." Här är de tre högst betygsatta vinerna amarone från olika producenter och hela 5 av 10 viner är italienska. Italienska viner som börjar på alfabetets första bokstav i all ära, men visst finns det annat på hyllan, resonerar vi.

Alex Fishman, grundare av Delectable. FOTO: Angela DeCenzo

Wine Ring, 0 kr (App store & Android)

En ny vin app hävdar att den kan förutspå om du gillar ett vin eller inte. Bakom huven finns en egenutvecklad algoritm som efter en tids användning “lär sig” vad du uppskattar. I appen kan du antingen scanna av en etikett, eller skriva in texten manuellt. Sedan loggar du din åsikt med `Love It´, `Like It´, `SoSo´ eller `Dislike It´ – och därefter drar maskineriet igång och förutspår om det blir en trevlig bekantskap.

I augusti 2017 känns appen fortfarande rätt “rå” i bygget, många etiketter känns inte igen.


Tripple, 0 kr (Android)

Ett nytt tillskott på listan heter Tripple, med tagline; “lär dig prova vin som ett proffs på nolltid”. Precis som Delectable och Vivino ska du först ta en bild på etiketten, men sedan skiljer sig användningen något. Om du tycker att Vivino och Delectable är för fokuserade på att ge betyg, så kanske Tripple är mer för dig.

Med ett par enkla klick och svep, kan du med Tripple nämligen beskriva vinets utseende, färg, doft och smak. Vi gillar Tripple! Om man är helt ny på vin och bestämmer sig att logga sina 10 kommande viner så lovar vi att du kommer att växa rejält som vinprovare. Tripple är helt klart våran favorit för novisen!


Wine-Searcher, 0 kr (App store & Android)

Wine-Searcher som app blir bara bättre och bättre för varje år. Mängden tillgänglig information är vida överlägsen konkurrenterna, Wine-Searcher är helt klart vinapparnas vinlexikon. Den kanske inte är lika kul och beroendeframkallande som Delectable och Vivino, men för dig som söker rå information är Wine-Searcher fortfarande bäst.

Appen jämför priser och tillgänglighet mellan tusentals återförsäljare (ej i Sverige), ta del av expertutlåtanden från vinvärldens stora namn som Jancis Robinson, Antonio Galloni och James Suckling. Finns det något man inte kan göra på Wine-Searcher?


Delectable, 0 kr + freemium (App store & Android)

Sedan förra vändan vi skrev om vinappar har det hänt en hel del med sommelier-favoriten Delectable, baserad i San Fransisco. Förutom att appen numera ägs av den amerikanska vinkritikern Antonio Galloni (antagligen i ett försök att bredda sitt redan stora inflytande i vinbranschen) har appen “blivit med vinbutik.” Me teamet har byggt butiken utanför huvudtjänsten och man måste tyvärr bo i USA för att beställa, “Banquet by Delectable” heter den i alla fall. Man kan också ana att Gallonis kassa behöver påfyllning, för nu på fredag lanseras Delectables premiumversion. För 6,49 € får användaren tillgång till tjänsten utan reklam, samt en del andra mindre fördelar. Skalan som du använder när man bedömer vin är 1-10, alltså med samma precision på skalan som Vivino.


Vivino, 0 kr (App store & Android)

Ledaren i vin-apps ligan heter dock fortfarande Vivino. Först och störst, (20 millioner användare) det var Vivino som först utvecklade funktionaliteten att scanna vinetiketter, få prisjämförelser, betyg och recensioner. Det är också appen med minst buggar. Under våren 2018 lanserades den nya vinbutiken, som förväntas kränga runt 500.000 flaskor i år. Vivino är också spelaren som likt Facebook sitter på mest “big data”, exempelvis har den räknat ut att antalet betygsatta viner från England ökat med 83 procent sedan 2015. Denna typ av marknadsinformation kommer med tiden vara värt mycket pengar för vinbranschen. Vivino har även topplistor som exempelvis “högst betygsatta vinerna i Sverige under 100 kr”, läs mer ovan om just dessa listor.


Utmanaren, ej en app men som responsiv hemsida, Star Wine List

Ny site för vinentusiaster som gillar att dricka bra vin på krogen. Tekniken guidar den som vill veta vilken restaurang eller bar som serverar specifika viner (än så länge med fokus på Stockholmkrogar). Vi gillar idén! För vilka vinnördar vill inte veta, i stället för att chansa, vilka ställen som har exempelvis mästaren i Chablis, producenten Raveneaus viner på listan? Begränsningen, för tillfället, är den nyutvecklade tjänstens dilemma en begränsad täckning (Stockholmsställen i första hand). Du kan givetvis nå sidan utan begränsningar!

Läs mer: Vin-appar till mobilen – Topplista & Recension