Laddar annons
Vinregionen Soave i Italien
26 Oct, 2017

Vinregionen Soave i Italien

VINREGIONEN SOAVE: Soave var en av de första riktiga export-sensationerna på den Italienska vinlistan. Så starkt var det internationella suget att producenterna började ta genvägar i produktionen. Men "kvalité står idag på agendan" fick Vinbanken uppleva på sin nyligen avslutade resa i regionen. 

Få svenskar är särskilt engagerade i de vita vinerna från Soave. Kanske har dom aldrig haft tillräckligt med tydlighet i uttrycket, vilket vekar vara en viktig ingrediens i vinregioners framgång eller flopp. Granregionen Valpolicella har ju med sina dramatiska viner `Amarone´ byggt upp ett strålande rykte på historiskt kort tid. Låt oss därför försöka gå till botten med Soave och presentera en uppdaterad bild av regionen!

Vinregionen Soave | geografisk överblick

Vinregionen Soave ligger i regionen Veneto i nordöstra Italien. Det finns bevis för byn Soave var en viktig romersk bysättning längst med `via Postumia´, en av de största dåtida vägarna i norra Italien. Vin transporterades redan då, men det var speciellt den söta recioto-typen som prisades i gamla dar. Precis som grannregionen Valpolicella, har Soave utökats med oerhört många hektar. Från den kulliga kärnan, som idag kallas Classico, har vingårdarna brett ut sig över de fertilare jordarna längst floden Adige. Det är dessa överproduktiva vingårdar som lett till att Soaves rykte kontinuerligt har försämrats.

I ett tappert försök att höja vinernas prestige har regionen delats upp i 47 delar, vilka i sin tur separerats i individuella vingårdar, likt föregångare som Bourgogne och Alsace. Den historiska kärnan `Classico´ är oftast avsändare av Soaves finaste viner. I Soaves östra delar finns kommunen Monteforte d’Alpone, där vingårdarna är planterade på vulkanisk sten. Det ger mineralfyllda viner. I väst dominerar istället kalksten i jordarna, ett attribut som får värmen från eftermiddagssolen att hålla sig kvar något extra. Det ger fylligare viner med mer värme i frukten.

Druvsort | garganega

Soave måste göras på minst 70 procent av den gröna druvan garganega, men många producenter föredrar att bara använda garganega. Druvan mognar sent och har ett tjockt skyddande skal. Äldre vingårdar är traditionellt uppbundna i pergola, med klasar som hänger i huvudhöjd. Moderna planteringar är dock uppbundna i exempelvis Guyot. Vad som är bäst tvistas det fortfarande om mellan producenterna. Som kompletterade druvor kan producenterna använda trebbiano di soave, chardonnay, pinot blanco, sauvignon blanc och en del lokala sorter.

Vinproducenter i Soave

Den överlägset största producenten i Soave är kooperativet Cantina di Soave, som producerar hela 43 procent av all Soave på marknaden. Resterade producenter är av varierande storlek. Soave har likt många andra regioner ett regelverk som inte fungerar som det är tänkt. Premium-nivån Soave Superiore DOCG, som ska vara bättre än Soave DOCG används inte av några av de bästa producenterna såsom Pieropan och Gini. Anledningen är att regelverket för Soave Superiore DOCG ska ha en alkoholhalt som överstiger en del av de bästa producenternas viner.

Soave är oftast ett vitt medelfylligt med frisk syra. I smaken av vit och gul frukt göms ofta något blommiga aromer av kamomill. Förr brukande man även tala om en viss bitterhet i eftersmaken, men få moderna viner har kvar detta. Det finns också en ekfatslagrad stil som har mer vikt och komplexitet. Mycket känd är även regionens Recioto di Soave DOCG, ett sött vin som tillverkas genom att skörda mycket sent på hösten.

Kooperativet Cantina di Soave har en av de största avstjälkningsmaskinerna som Vinbanken sett. Varje klase rensas från stjälkar innan dom krossas inne i vineriet.

Högst rekommenderade viner(!)

Pieropan Soave Classico (89011) 134kr Pieropan har producerat detta vin sedan tidigt 1900-tal. Numera även ekologiskt.

Coffele Soave Ca´VISCO Vin gjort på en selektering från de bästa vingårdarna från familjen Coffele. Första Soave att vinna högsta utmärkelsen av den italienska tidningen Gambero Rosso.

Inama Soave Classico En personlig favorit, detta är Soave på den absolut högsta nivån. 100 procent garganega från en vingård med lava och basalt.

Vincenti Agostino Soave Terre Lunghe Aromatisk och charmig Soave från en familjen Agostinos lilla egendom i Colognola ai Colli. Odlas i traditionella pergola.

soave idag (2017) – intryck från senaste resan

Mycket har hänt i Soave sedan exporboomen på 1970-talet. Kvalitetsproducenter började egentligen först poppa upp på 1980 och 1990-talet, ett undantag är Guiseppe Coffele (nedan) som vart igång sedan 1971. Han har under åren sett trender komma och gå, såsom chardonnay, som skulle ge vinerna mer kraft, "men jag kommer inte ihåg exakt när".

– Förr var chardonnay-druvor dubbelt så dyra som trebbiano, idag är det tvärt om, säger Guiseppe Coffele till Vinbanken. Vad som ska planteras och hur det ska planteras verkar ingen vara överenns om, det enda som det finns konsensus kring är att garganega är en jäkligt bra druva ändå.

 

Guiseppe Coffele har vart igång på familjefirman L’Azienda Agricola Coffele sedan 1971. Bland annat var han först med ekologisk odling i regionen.