Lagra är en vingårdMARQUÉS DE RISCAL: Kvalitén på Marqués de Riscals vita viner har aldrig vart bättre än idag. Ekologiskt certifiering, ett naturligaste arbete i vineriet och en ny satsning på vinturism. Allt detta har vi att vänta från Ruedas första moderna vinhus.
Lite drygt 275 kilometer från Rioja (byn Elciego) ligger Spaniens viktigaste region för vita viner. På Marqués de Riscal sinar aldrig upptäckarandan, ambitionsnivån hålls hög decennium efter decennium. I pipeline ligger en ny anläggning i Rueda som ämnar locka turister från bland annat Madrid. Rueda ska bli Spaniens egna Napa Valley, det har markisen bestämt.
Ett möte med vinmakaren Luís Hurtado de Amézaga
Ingen kan mer om vinregionen Rueda än vinmakaren på Marqués de Riscal, Luís Hurtado de Amézaga, son till markisen av Riscal. Det var Luís pappa, markisen, som efter studier i Bordeaux hade som uppgift att hitta en region som kunde producera vita viner i rätt kvalitet. Försöken som gjorts i Rioja nådde nämligen aldrig upp till förväntningarna. Det pappan startade, har sonen utvecklat galant. Senaste stora vändningen är omställningen till ekologiskt jordbruk.
Marqués de Riscals vita viner – nu ekologiska
Sedan 3 år tillbaka är 100 procent av vingårdarna behandlade enligt reglerna för ekologiskt jordbruk, i år kommer det efterlängtade certifikatet. Men det finns redan ett ekologiskt certifierat vin på Systembolaget, se vinlistan nedan.
– Den största skillnaden vi sett sedan omställningen är att vingårdarna nu har en naturlig resistens mot nästan allt negativt, även torka och det är helt otroligt, säger vinmakaren Luís Hurtado de Amézaga.
Eko i trend över världen
Förändringen i tankesätt märks även i vineriet där arbetet år 2017 beskrivs något annorlunda än vid mitt senaste besök för två år sedan. Kortfattat kan man säga att vinmakningen följer den globala trenden mot mer naturliga metoder.
Ett talande exempel är att användningen av kommersiella enzymer avtagit. Enzymer tillsattes förr i musten innan jäsningen för att snabba på klarningsprocessen. Idag låter man partiklar i musten sjunka till botten av sig själva, allt som behövs är lite hederligt tålamod.
Rueda expanderar i lågprissegmentet
Precis som i andra populära vinregioner, exempelvis Champagne, har mindre kvalitetsmedvetna vinproducenter börjat plantera vingårdar långt utanför regionens historiska delar. I Rueda är det en utveckling som accelererat de senaste 10 åren och som drabbat vinregionens rykte.
Kvalitetsproducenter som Marques de Riscal faller dock inte för trenden att plantera överproduktiva vingårdar i utkanterna.
– Våra vingårdar ligger mestadels kring byn La Seca, det historiska centrumet av regionen. Det är allmänt känt bland oss vinmakare att de bästa druvorna kommer från La Seca, säger Luís Hurtado de Amézaga.
Utveckling mot minimal bitterhet i vinerna
En vanlig kritik man kan höra om viner på druvan verdejo är att dom har en viss bitterhet. Det är en kritik som Marques de Riscal tar mycket allvarligt på. Producenten har därför ändrat metoder under skörd och vinmakning.
– Vi tillsätter inget svavel på de nyskördade druvorna. Maskinskördade druvor får ofta svavel för att de lätt krossas. Man vill undvika oxidation, säger Luís.
Hur gör Marques de Riscal
Anledningen är att svavel mjukar upp druvskalen och leder därför till ökad bitterhet i musten. På Marques de Riscal har man även slutat låta druvskalen macerera (laka ut) med musten, en teknik som förr var vanlig i Rueda och som ger mer arom till musten, men också bitterhet.
– Skalkontakt är riskabelt för verdejo, det är en druva med tjocka skal och om man inte är försiktig så får man för mycket tannin (strävhet) i musten, vilket kan ge en obehaglig bitterhet.
Luís Hurtado de Amézaga i vineriet, Maj 2017. FOTO: Cruz Liljegren
Marqués de Riscals vita viner på Systembolaget
På Marqués de Riscal tar man inte lätt på rutinerna under skörden, hanteringen av druvor och must i vineriet sker med en precision och tanke som kännetecknar alla värdens smakfullaste viner.
– Allt som händer druvorna, och sedan druvmusten, före jäsningen påverkar kvalitén av det vita vinet otroligt mycket, säger Luís. Vi öppnar upp två viner som just nu finns att köpa på Systembolaget.
2016 Marqués de Riscal Organic (6001) 82kr, 750 ml
Här kommer ett kanontips på sommarvin! Systembolaget har fått möjligheten att sälja ett mindre antal flaskor med Marqués de Riscals första ekologiskt certifierade vin. Druvorna är från en lokal odlare på en av Ruedas bättre adresser, byn La Seca. Det är en lite grönskimrande produktion med smak av gröna äpplen, fänkål och lite anisfrö. Gott att ha i glasen både på gräsmattan och på skaldjurslunchen.
Poäng: 4 av 5
2014 Marqués de Riscal Finca Montico (71351) 155 kr, 750 ml
Finca Montico är en vingård, med verdejo-druvor. Druvorna skördas för hand. Vinet jäser med vingårdens egna jästkultur för maximalt uttryck och personlighet. Inga ekfat under produktionen, däremot lagrat omkring 5 månader på jästfällnigen. En teknik som ger ger ökad kropp och komplexitet. Detta är ett lyxigt vin med tyngd och lagom krämighet, passar utmärkt till rätter av ett lite lyxigare slag.
Poäng: 4,5 av 5
Marques de Riscal (Rueda)
Profil: Vita viner med särskild klass i medelpris
Hemsida: Marqués de Riscal
Vinodlare: Luis Hurtado de Amézaga
Vinmakare: Luis Hurtado de Amézaga med konsulthjälp från Guy Guimberteau och Paul Pontallier
Importör: Nigab
I glaset hos: Mer traditionella vindrickare, ett säkert kort
Drickfönster: Lagra Finca Montico upp till fem år
Värdelöst vetande: Marqués de Riscal Verdejo har funnits på bolaget sedan 1991
Omdöme: ”Verdejo från Marqués de Riscal tillhör Spaniens vinhistoria, tillsammans med klassiker som Viña Sol från Torres”