Laddar annons
Bästa vita boxen 2023 på Systembolaget – topplista
28 Aug, 2023

Bästa vita boxen 2023 på Systembolaget – topplista

Utbudet av vita boxviner på Systembolaget är stort och bra, och det bästa av allt är att det bara blir bättre och bättre. Därför kan det ibland vara svårt att navigera sig igenom alla bra vita boxar som finns där ute. Här nedan kommer du därför kunna läsa vår lista över bästa vita boxen 2023 på Systembolaget.

Likt de röda boxvinerna så har det hänt mycket bland de vita boxarna också. Utbudet blir bara större och större, och det lanseras fler och fler så kallade premiumboxar. Med andra ord så finns det ett stort utbud av bra vitt boxvin. Men vilken är egentligen den bästa vita boxen 2023 i det fasta sortimentet på Systembolaget? Vi har gått igenom de allra flesta vita boxvinerna som finns på Systembolaget och kommit fram till vår lista över vilka som faktiskt är de bästa vita boxvinerna just nu.

Bästa vita boxen 2023 på Systembolaget

Waldschütz Grüner Veltliner Klassik, Weingut Waldschütz, 2022 (2711) 239:- för 2 000 ml

Det här är verkligen ett sådant vin som man kanske förbiser när man går där i gångarna på Systembolaget, men när man väl får tag på det och testar det så blir man oerhört imponerad. Gruner veltliner generellt är en druva som förtjänar mer uppmärksamhet, och att man i Sverige kan få tag på ett högkvalitativt boxvin på druvan är väldigt glädjande. I detta pigga, unga, friska och fräscha vin får du direkt i doften en intensiv fruktighet där päronen, örterna och vitpepparn kommer fram. Smaken är intensiv, syran medelhög och den druvtypiska vitpepprigheten lyfter hela vinet. Som sagt, ett imponerande vin på alla sätt och vis. Det bästa av allt är att vinet passar till en rad olika maträtter. Testa gärna till stekt torskrygg med potatismos och brynt smör.


Vento'z, Alvarinho, 2022 (6052) 209:- för 2 000 ml

Ett annat boxvin som gått oss lite förbi och som vi känner att det pratas för lite om är Vento´z Alvarinho. I det här imponerande vita boxvinet, gjort på den trevliga druvan alvarinho, får du ett ungt och fruktigt vitt vin med gröna äpplen, päron, lite flädertoner och en rejäl skvätt av lime. Detta vin bör verkligen klassas som ett av de bästa vita boxvinerna där ute just nu. Alvarinho rent generellt är en druva som bara kommer bli mer populär i Sverige, och i takt med att den blir det så skulle det inte förvåna oss om vi får se allt fler vita boxviner som görs på druvan. Ett perfekt vin om du skulle bli sugen på en räksallad.


Ruppertsberger, Imperial Riesling, 2022 (72835) 219:- för 2 000 ml

En lista över bra vita boxviner är inte komplett om man inte har med minst ett rieslingvin, och varför då inte välja ett riktigt bra vin från det hyllade området Pfalz. Riesling är alltid ett säkert kort, och här får du ett vin som osar trygghet. Du vet alltid vad du får av Ruppertsberger och det är prisvärda viner. I det här fallet får du ett ungt rieslingvin med tydliga toner av såväl gröna, syrliga äpplen som gröna päron. Här kommer citrustonerna fram och ger en rejäl salivskjuts i munnen som får det att vattnas. Detta är syrligt och friskt. En snyggt gjord riesling på box.


Les Fumées Blanches, Sauvignon Blanc, 2022 (22139) 269:-

Denna trotjänare som år efter år hör till de bäst säljande vita boxvinerna på Systembolaget, och det är lätt att förstår varför. Detta är okomplicerat, tillgängligt, enkelt men samtidigt charmigt. Det här vinet ger en ärlig bild av druvan sauvignon blanc då du direkt i doften kommer känna av de där gröna tonerna av krusbär och svartvinbärsblad. Detta är friskt och imponerande. Syran är hög, fruktigheten är uppenbar och de gröna tonerna kommer verkligen fram på ett snyggt sätt i vinet. Ett vin som hyllas av många och så även av oss.


CHILL OUT, Chardonnay Australia, 2022 (22280) 219:-

Chardonnay är en druva som generellt gör sig väldigt bra på box. Chill Out var föregångare på den svenska boxhimlen när de valde att lansera sin första box för över 20 år sedan och det märks att de vet vad de sysslar med. Det senaste året har de uppdaterat sin look och boxarna har fått en snyggare design, men för oss är innehållet det viktigaste. I det här fallet får de ett ungt chardonnay-vin med tydlig fatkaraktär direkt i doften. De gula äpplena och vaniljen är påtagliga, men samtidigt är syran där som höjer vinet och ger det en rejäl fräschörskjuts framåt. Chill Out imponerar ännu en gång.


il Nostro, Catarratto Chardonnay, 2022 (22973) 209:-

Vad sägs om att drömma sig bort till Sicilien? Den stora Medelhavsön är hem till en rad imponerande viner, där framförallt vinerna runt Etna imponerar. Men ta dig gärna tid att upptäcka boxvinerna som kommer från ön, för de imponerar också. Il Nostro har länge varit en trotjänare på hyllan tack vare sin okomplicerade stil. Här får du ytterligare ett chardonnay-vin men med en helt annan stil. Ihop med druvan catarratto skapas ett blommigt vin med tydliga flädertoner som gifter sig utmärkt med pärontonerna i både doften och smaken. För 209 kronor är detta ett extremt prisvärt boxvin.


Moncaro, Organic White, 2021 (6648) 149:- för 1 500 ml

Vi stannar kvar på Sicilien men byter druvor. Som sagt, Sicilien står för imponerande viner nu för tiden och bilden håller verkligen på att förändras. Att en av Europas varmaste platser kan skapa så bra viner är imponerande. I fallet med Moncaro, som är ett av de senaste årens absolut mest hyllade vita boxviner av experterna, så ges ett ärligt uttryck av vad Sicilien går för. Vinet, som är gjort på de sicilianska druvorna catarratto, zibibbo, grillo och grecanico, ger dig ett friskt och fruktigt vin med en rejäl dos av päron och fläder. Du får lite päron split-vibbar vin vinet som är okomplicerat och väldigt klunkvänligt.


The Crossings, Sauvignon Blanc, 2022 (6276) 355:-

Ett druvtypiskt vin från Nya Zeeland där du får en aromatisk doft av såväl päron som krusbär, svartvinbärsblad och nässlor. Om du gillar sauvignon blanc-viner från Nya Zeeland så lär du älska det här vinet. De rejäla gröna tonerna kommer fram, men du får även en liten värme i vinet och lite småtropiska inslag. Detta är lättgillat, okomplicerat och imponerande. Ett av de absolut bästa vita boxvinerna man kan få tag på när man är på Systembolaget.


Ecologica Familias, Torrontés Chardonnay, 2022 (6231) 219:-

Ett vin som är gjort på den intressanta druvan torrontes som är stor i Argentina. Här får du vad som kan kallas för ett lätt och klunkvänligt vin. Ett vin som bjuder på såväl en intensiv fruktighet som en uppenbar blommighet. Direkt i doften drömmer man sig bort till svensk sommar. Detta är somrigt, fruktigt och enkelt.


Chateau Ste Michelle, Washington State Chardonnay, 2021 (5409) 299:-

Ett kraftpaket om man jämför med många av de andra vinerna. Detta är amerikanskt ut i fingerspetsarna och du kommer få de där fattonerna som du är ute efter. Här kommer den tropiska frukten fram i kombination med smörigheten och nötigheten. Detta är listans fylligaste vin och det är exakt det man önskar sig av en amerikansk chardonnay på box.