Laddar annons
11 Jul, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Be om doggy bag – en god miljögärning eller bara pinsamt?

Lite mer än hälften (60%) av svenska folket har inte tänkt på att det är bra för miljön att be om doggy bag om de inte äter upp maten på restaurang. Det visar en ny undersökning från Konsumentföreningen Stockholm (KfS). Två vanliga skäl till att man inte ber om doggy bag är att det är pinsamt (46%) eller opraktiskt (29%).

- Om det blir mat över vid restaurangbesöket och man ska direkt hem så är det ett perfekt tillfälle att be om doggy bag och därmed spara både pengar och miljö. Att producera mat kräver stora resurser och ger negativa miljöutsläpp till luft och vatten. Om maten slängs har all miljöpåverkan skett i onödan, säger Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö på KfS.

Hälften (46%) av 35 restauranger som KfS varit i kontakt med uppger att det är den överblivna maten på gästernas tallrikar som står för det största matsvinnet på restau­rangerna. Nästan 90 procent av restaurangerna uppger att gäster med mat kvar på tallriken aldrig eller nästan aldrig ber om doggy bag, det vill säga ber om att få ta med maten hem. Uppgifterna stämmer överens med den enkät som svenska folket besvarat där 81 procent uppger att de aldrig brukar be om doggy bag.

Att be om doggy bag uppfattas av svenska folket som pinsamt och opraktiskt. Och vissa vill helt enkelt inte äta rester. Några uppger att de inte hade en aning om att svenska restauranger bistod med den servicen.

- Vi måste komma ifrån att det skulle vara pinsamt att be om doggy bag. Tvärtom är det ett tecken på medvetenhet. Vår undersökning visar dessutom att 74 procent av de tillfrågade restaurang­erna tycker att det är bra när gästerna ber om doggy bag. De övriga 26 procenten får väl helt enkelt vänja sig, säger Louise Ungerth.

Se KfS kampanjfilm med Dogge Doggelito som diggar doggy bag på hemsidan "slangintematen".

Enkäten till svenska folket är genomförd av marknadsundersökningsföretaget YouGov. Enkäten besvarades under perioden 29 april – 1 maj av totalt 1 016 kvinnor och män i åldern 18-74 år. Enkäten till restauranger är genomförd via ett nyhetsbrev till branschorganisationen Sveriges Hotell och Restaurangers medlemmar. Restaurangenkäten besvarades av 35 restauranger. Resultatet finns sammanställt i rapporten Doggy bag – en god miljögärning eller bara pinsamt? läs på Konsumentföreningen Stockholm