Laddar annons
Bella Gästis i Hunnebostrand
30 Jul, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bella Gästis i Hunnebostrand

BELLA GÄSTIS RECENSION Hunnebostrand, klassisk saltstänkt mark för fiskare, seglare och pizzaätare. Bella Gästis meny går från sälsafari via dörrar till Mexikana med extra lök.

Eftersom vi bor i ett klimat där vi tvingas vara inomhus två tredjedelar av året har vi nordbor utvecklat fondväggen och Marrakechmönstrade badrumsgolv, detta för att ha något att titta på. Vår geografiska belägenhet medför också en längtan efter ljus, särskilt solkysst hav faller oss i smaken. Av den anledningen rankas boende med havsutsikt högre än fungerande njurar.

I det idylliska fiske- och stenhuggarsamhället Hunnebostrand är havet sedan århundraden en källa till näring. Utvecklingen har gått från det traditionella fisket till sten och trävaror. Och kebabpizza. I hamnen huserar nämligen Bella Gästis, som trots blott två decimeter till havet är en pizzeria.

Bella Gästis

Efter en dags strosande och räkfrossande i Smögen, det lilla kustsamhället som vagt påminner om Amity Island i Jaws (fast nästan helt befriat från blodbad), har vi stannat till i Hunnebostrands hamn. Här, i inloppet bjuder utsikten på en reslig vadbock, fiskebodar vars soljusblänk från fönster (och taxeringsvärde) sticker i ögonen samt den gamla fiskefabriken på norra kajen, med tillhörande silltunnemagasin. Magasinet förvandlades under tidigt åttiotal till Bella Gästis, en naturlig gästhamn för såväl bussgruppresor som norska lustjaktsägare.

I entrén väntar en hovmästare med en solbränna i samma nyans som en patinerad plånbok. Han är det enda köttinslaget, resterande inredning består uteslutande av trä. På vägen till vårt bord passerar vi grågröna paneler och enkla furubord som står uppradade framför en fond av röda fiskebodar, segel och norska lustjakter. Mitt i lokalen bubblar en immig ostrontank, nästa teppanyakihällsstorm bland boende i Vasastan.


Pizza på menyn

Vi blir visade till ett bord med utsikt över hamnen. Direkt när vi sätter oss slås vi av den magiska vyn. Samt av att bordet lutar högst betänkligt. Så vi flyttar till ett bord precis vid fönstren, med ännu bättre utsikt över hamnen. Och menyn. Den är utformad som en lokaltidning och den har i ärlighetens namn ungefär samma nyhetsvärde.

Bland sidorna avhandlas intervjuer med näringslivet, som Elisabeth Thomson:
”Du är ju sedan i augusti 2014 hotelldirektör för Gothia Towers i Göteborg, tror du Hillary Clinton blir nästa president i USA?”
”Ja.”

Här listas även sälsafari, dörrar, hummersupé och historiska fakta. En typisk beställning på restaurangen är, trots dess omedelbara närheten till havet, varken helstekt rödtunga, bakad torskrygg eller fisk- och skaldjurssoppa, utan quattro stagioni.

Jag beställer en Mexikana samt en öl, med tanke på krogens arv kan det inte bli mer genuint, tänker jag. Och det smakar gott, tja, precis som svenska pizzor brukar göra. Måhända bidrar utsikten. Särskilt norrmannen utanför som salongsberusad meckar med en båt stor som Sollentuna Centrum.

Bella Gästis

Profil: Pizzeria med fördelar.
Adress: Norra Kajen, Hunnebostrand.
Klientel: Bussresenärer, seglare, berusade norrmän.
Vinlista: Mycket fransk.
Typsituation: Skälet till att norrmannen i lustjakten lagt till i hamnen är att färden drivs framåt med konjak.
Betyg: 4 av 5.