Laddar annons
Ma Chère Cuisine – franskt kök i Hornstull
13 Aug, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ma Chère Cuisine – franskt kök i Hornstull

MA CHÈRE CUISINE RECENSION Ma Chère Cuisine är Hornstulls nyinflyttade fransos. Här serveras moules frites, bouillabaisse och crémant. Olyckligtvis tycks krogen vara lost in translation.

När vi rundar hörnet Långholmsgatan/Verkstadsgatan i Hornstull slår en frankofil våg emot oss, i form av Tino Rossis porslinssköra stämma i Chanson Pour Nina. ”Je t'aurai dans mes bras, Nina” – lovar Tino, och hans ord studsar mellan husfasaderna likt skärvor i en servis.

Väl framme vid Ma Chère Cuisines uteservering kastar sig en stamgäst hungrigt över oss. Han upplyser oss om Rossis makalösa försäljning av stenkakor, och när han upptäcker att jag öppnat mitt anteckningsblock (i vilket jag just börjat nedteckna höjdpunkter i vinlistan) blir han alldeles till sig. Parisarna säger ”Pari”, myser han, här säger vi ”Parissss”, med S, förtydligar han. Sedan sveper han en jacka av krossad sammet, vilken påminner om insidan på ett smyckesskrin, omkring sig och beger sig mot baren.

Vi slår oss ned i ett par rottingstolar på uteserveringen och ser asfalten smälta framför oss och rinna ner under Västerbron. Medan solen sakta sänker sig bakom krönet på Verkstadsgatan blandar sig det sövande bruset från Långholmsgatan med introt till Bohémienne Aux Yeux Noirs.

 

Ma Chère Cuisines franskdoftande vinlista

Jag beställer två glas cava, och blir överlycklig när det inte finns. Ty här serveras endast franskt bubbel, som sig bör på ett ställe som lystrar till namnet Ma Chère Cuisine. Efter att ha synat den franskdoftande vinlistan beställer vi Crémant de Bourgogne , svalkande som en pingvinkram i ett kristallglas. Min flickvän och jag pratar om vår förestående höstresa till Paris (med S) och lyssnar till sången.

Du anar inte vad som hände sen!

Plötsligt bryts förtrollningen, då den franska sången övergår i den smäktande The Power of Love med Jennifer Rush, måhända en av de mest enerverade låtarna i vårt kända universum. Och nu är vi inte längre i Montparnasse. Utan i Hades.

”'Cause I am your lady” vrålar Jennifer, hotfullt rakt ut över Verkstadsgatan, och jag ser hur bussresenärer förskräckt vänder blickarna åt vårt håll. Som för att undvika de kritiska ögonen stirrar jag ner på mina skor. ”Whenever you reach for me” fortsätter Jennifer, och från min nu hukande position bakom bordet ser jag stamgästen och Tino Rossi-entusiasten diskret börja röra sig bort från uteserveringen.

Att driva konceptkrog är svårt, det kräver både tydlighet och ett långsiktigt tänkande. Och inte minst ett koncept. Om du exempelvis äger ett hotell med speak easy-tendenser, servera champagne i tekoppar, inte italiensk ligafotboll på storskärm. På samma sätt bör du se över krogens spellista, om såväl din meny som vinlista andas Parisss.

Innan vi förstått att The Power of Love kommer att fortsätta på repeat en fyra, fem gånger hinner vi beställa varsitt glas Mouton Cadet Réserve Sauternes av den utomordentligt trevliga servitrisen och nästan allt är förlåtet.

Ma Chère Cuisine

Profil: Frankofil.
Adress: Verkstadsgatan 3, Stockholm.
Klientel: Stammisar, mest par.
Vinlista: Se Profil.
Typsituation: Krogens hund välkomnar oss genom att jucka energiskt mot min flickväns arm, likt en något överentusiastisk kindpuss.
Betyg: 3 av 5.