Laddar annons
Kohphangan Skånegatan
6 Aug, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Kohphangan Skånegatan

KOPHANGAN RECENSION Skånegatans Kohphangan har i två decennier serverat svenskar drömmen om Thailand. Inklusive tuk-tuks, bad i grön curry samt det lynniga vintervädret.

Jag minns Tage, min träslöjdslärare i mellanstadiet, hur han rört betraktade det manshöga fågelhus jag snickrat ihop under höstterminen av restvirke. Kohphangan följer samma estetiska princip, målade plankor, bambu och träd är deras weapon of choice.

I den fullt utblommade syntetregnskogen möts vi av en kör av cikador, och jag tycker mig även kunna särskilja ett avlägset apvrål. Eller nja, tysk turist. Det är tropiskt varmt, blött och upplyst av skenet från kulörta lyktor. Det porlar vatten ur en slang och det bildas en skvalpig rumstempererad bäck under en tuk-tuk där ett förälskat par tittar fram. Här och där skjuter träd upp ur undervegetationen och lövkronorna kommer snart att darra av ett åskoväder.

Uppklädda barn drar runt i gäng, klänger i klätterväggen och sippar cola ur sugrör. Deras gymnastikskor och tänder lyser vita i det fluoriserande ljuset.

Kohphangan på Skånegatan serverar utmärkt Geng Kiew Wan Gai

På väg mot vårt bord passerar vi det öppna köket, vilket översköljs av ett grönt ljus och puttrandet från allehanda grytor och pannor. Servitören är en social dröm, och på hans rekommendation beställer vi utomordentligt goda vårrullar, dekorerade med apelsin och blommor. Efter förrätten fastnar vi för varsin Geng Kiew Wan Gai, som trots namnet inte har ett dugg med Kyckling Kiev att göra. Kycklingen badar i chilistinn gröncurry och kokosmjölk och är både het och krämig. Den serveras med bambuskott, äggplanta samt sötbasilika. Vi släcker den plågsamt delikata upplevelsen med ett par bägare Chang.

Till efterrätt serverar restaurangen ett artificiellt åskoväder, mullret och det piskande regnet dövar musiken och barnens ögon spärras förvånat upp, som i en unisont indragen veckopeng.

Det är bekvämt att avfärda Kohphangan som en temapark eller dagis. Men maten är utmärkt och förtjänar att uppskattas för sin egen skull. Och vem har förresten dött av lite åska?

Kohphangan

Profil: Thaihak med djungel och klättervägg.
Adress: Skånegatan 57, Stockholm.
Klientel: Par, turister, barnfamiljer.
Vinlista: Väl anpassad efter kryddig mat, kyckling och fisk.
Typsituation: Kycklingrätten är så stark att plastbitarna i mina skosnören smälter.
Betyg: 4 av 5.