Laddar annons
NoFo Vinbar
16 Jul, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

NoFo Vinbar

Området norr om Folkungagatan står i begrepp att konceptualiseras. Ett tecken i tiden är NoFo Vinbar, som slog upp portarna i början av juni.

Dammet yr över den gräsliknande filt som utgör fotbollsplanen vid korsningen Folkungagatan/Nytorgsgatan. En svensexa har vinglat hit och en man utklädd till Stålmannen räddar straffsparkar med stjärten. Subtilt, som en svanktatuering. I pannan.

Då Vogue förra året listade området söder om Folkungagatan som världens tredje coolaste kvarter (vilket kulminerade med Sarah Jessica Parkers besök i Jumperfabriken på Skånegatan tidigare i somras) hade de antagligen ingen aning om att även kvarteren norr Folkungagatan var på väg att konceptualiseras. Tecknen på detta skeende är tydliga, bland annat har olycksstatistiken kring Götgatspuckeln exploderat då cyklar utan fungerande bromsar blivit fashionabla.

NoFo Vinbar

I början av juni öppnade så NoFo Hotell på en innergård belägen mitt i detta område, strax bakom nyss nämnda fotbollsplan – förlupna straffar riskerar nu att hamna i hotellets vinbar.

I ett hörn av den stenlagda gården, omgivet av rosenbuskar och gråsparvar, pågår en bröllopsfotografering. En liten flicka i vit klänning och leopardtajts virvlar runt bröllopsparet likt en pollenstinn humla. Det är tjugoen grader varmt och solen står högt, så vi slår oss ned i skuggan av ett körsbärsträd och betraktar skådespelet. I jakten efter den perfekta scenen smattrar de två fotograferna iväg tusentals bilder och brudparet har nu stirrat ömt in i varandras ögon i fyrtiofem minuter. Kanske, spånar en av fotograferna, går det att ersätta flickan med en charkbricka som fond?


I glasen hos NoFo Vinbar: Le Bois aux Biches Sauvignon

En gråsparv, ornitologvärldens Takida, har byggt sitt bo i springan under ett av hotellets fönster. Varje gång den närmar sig fönstret sträcks tre små näbbar ut genom springan och norpar åt sig omogna körsbär och larver. Innergårdens fågelkoloni pickar också omsorgsfullt upp rester från charkbrickor som lämnats kvar på borden. Det är tydligt att även djurlivet anpassats efter kvarterets konceptualisering, då fåglarna föredrar charkuterier just från hotellets leverantör Undersåkers Charkuterifabrik, vilken drivs av stjärnkocken Magnus Nilsson.

Erik Lindström, sommelier i vinbaren (tidigare på Grythyttan), duckar vant inför fåglarnas dödsföraktande räder och presenterar vinlistan. På dess sidor, säger han, samsas småskaliga producenter med klassiker och sortimentet förändras hela tiden. Bland de viner som finns på glas rekommenderar han Le Bois aux Biches Sauvignon. Vinet matchar den blommiga inramningen perfekt och mitt fågelintresse intensifieras med varje klunk.

Den svenska sommaren, vilken till stor del utgörs av en väntan på den samma, har för ovanlighetens skull gett med sig och skapat en tempererad zon i kvarteret. När notan är betald och vi promenerar bland shorts och skägg längs Östgötagatan tänker jag att det är just barer som den här, som kan göra att NoFo blir ett mer etablerat koncept än försöken NoHo (norr om Hornstull) och VoMo (väster om motorvägen).

NoFo Vinbar

Profil: Vinbar.
Adress: Tjärhovsgatan 11, Stockholm.
Klientel: Par, bland annat nygifta.
Vinlista: Småskaligt fransk, i mångt och mycket. Ett fåtal viner finns på glas.
Typsituation: Vinet och djurlivet gör att jag känner mig som nittioåriga Sir David Attenborough. Dagen efter.
Betyg: 4 av 5.