Laddar annons
6 Nov, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Benromach - Speysides minsta destilleri gör en tillbaka mot framtiden

Speysides minsta destilleri Benromach har gett ut en unik maltwhisky som de menar är autentisk med hur whisky smakade under tidigt 1900-tal. Benromach 10 år har gjorts med traditionella metoder för att efterlikna skotsk maltwhisky från tiden före krigen. Samtidigt gör destilleriets tolkning och tillverkning enligt dessa gamla förlagor att whiskyn Benromach 10 år är trendigt modern. För det ligger som i tiden är sticka ut, att vara udda och personlig.

Den traditionella tillverkningen har gett smaken på destilleriets 10 åring en personlighet utöver det vanliga.
– Målet är att göra en tung, fyllig och rik whisky i typisk förkrigsstil, säger Michael Urquhart, VD på Gordon & MacPhail som äger Benromach Distillery i Skottland.

Benromach är ett medvetet småskaligt destilleri som fick en nystart 1998, hundra år efter starten 1898. Här produceras bara 135 000 L per år, vilket är lite i jämförelse med några av granndestillerierna som bränner upp mot 4,5 miljoner liter whisky på årsbasis. Ägarna säger att de står för innovation och hantverksmässighet och att de vill göra en whisky som är lite annorlunda.

Benromach skiljer sig från annan whisky på flera sätt. Den långa jästiden, upp till fem dygn ger mer komplexa smaker jämfört med normen som är två dygn. Speysides minsta pannor används för kokningen och litenheten ger fruktiga aromer med lätt oljig karaktär.  Det gäller för smaken på den nyligen destillerade spriten. Lagringen skapar helheten och whiskyn. Nya, nåja-direkta är  möjligen bättre ord för dessa fat-ekfat från bourbon och sherry används till lagringen. Glöm inte heller omvårdnaden från destilleriets två anställda, gubbarna som bokstavligen brinner för vad de gör, som en annan viktig anledning till smaken på en whisky från Benromach.

- Vi förvaltar ett magnifikt whiskyarv, konstaterar Michael Urquhart. Ingen annan har så mycket whisky, från olika tidsepoker som vi.

Benromach 10 år lanserades på Systembolaget 1 oktober 2012. Flaskorna säljs i mindre format, 35 cl. vilket varit ett medvetet val för att uppmuntra till testa fler sorter. Det är stor skillnad mellan olika maltwhiskys och utbud av smaker är stort och spännande att upptäcka.

Hur det än är med det som sägs ovan så ser jag i mina anteckningar att Benromach listats på Systembolaget flera omgångar tidigare, dock i det exklusiva sortimentet varför journalister inte har provat  (inte undertecknad i a f). Och kanske är det så att en speciell smak som denna njuts bäst i små mängder, smakmässigt som försäljningsmässigt.

Benromach 10 Years (472), Speyside Skottland, 247 kr för 350 ml.
Gyllengul färg. Rökig doft och smak med tydlig fruktighet, apelsin. Skön och stor!
Omdöme: Denna whisky vill jag gärna prova till mörk choklad, efter middagen.
Betyg: 4
Provad: 2012-08-30

Vill du läsa en djupare artikel om Benromach hittar du den på Whiskyspot.com som drivs av Henrik Aflodal, Sveriges ledande whiskyexpert. Där kan du även läsa hur Aflodal recenserar whiskyn. Bland annat säger han,
- Doften av krutrök och diesel är häpnadsväckande otidsenlig!

Läs även mer på bbblogg.com som står för Billys Booze Blogg.