Laddar annons
4 Nov, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinnarens recept i Toscana Quiz, Vinbankens månadsbrev

Tack alla ni som tävlade! Och vilka fantastiska recept ni skickat oss, tusentack även för dem. Juryn hade ett tufft jobb att välja och sedan enas om ett recept men vi föll för Crostini alla Chianti. Freddie Johansson, Skövde vann en middag för två i Stockholm på restaurang Baretto. Middagen är en så kallad Winemakers Dinner där gästerna guidas genom måltidens fem rätter och viner av Villa Cafaggios vinmakare Dario Faccin.

Crostini alla Chianti
Crostini är små tunna skivor av frasrostat italienskt lantbröd som förses med olika slags pålägg. Det här receptet är hämtat från ett värdshus högst uppe på Monte Pisano (Pisa-berget). I vanliga fall används crostini som förrätter, men här är pålägget så mastigt att dessa crostini gott och väl förslår som huvudrätt (så blev jag serverad på värdshuset).

Recept för 4 personer

Beredning av brödskivor:

4 ciabatta-bröd skivas tunt. Gnid varje skiva med en halverad klyfta vitlök och en mycket liten nypa medlhavssalt. Stek skivorna i olivolja tills de fått tilltalande färg, ta upp dem och lägg på rätten nedan.

Pålägg, ingredienser:

3 msk olivolja

1 tsk hackad lök

1 tsk hackad selleri

1 hackad morot

2 pressade vitlöksklyftor

4 hg kycklinglever, sköljs och skärs i strimlor

4 hg lamm- eller nötkött, sköljs och skärs i strimlor

1/2 dl Chiantivin, gärna Brunello di Montalcino eller Villa Cafaggio Riserva

1 msk tomatpuré

2 msk hackad färsk persilja

(3 hackade ansjovisfiléer – kan uteslutas)

2 msk kycklingbuljong eller vatten

salt och peppar efter smak

1 msk smör

1 msk kapris

Tillredning:

Hetta upp oljan i en stekpanna på låg värme. Tillsätt lök, selleri, morot och vitlök och rör om ca 5 minuter tills löken är mjuk.

Klappa köttet torrt och lägg i stekpannan. Stek på svag värme tills alla delar är brynta. Häll på rödvin och låt värma i en minut. Rör i tomatpuré, en matsked persilja, eventuellt ansjovisen, kycklingbuljongen, salt och peppar. Täck och låt sjuda i ca 20 minuter.

Använd en en mixer eller matberedare och finfördela levern. Lägg den i stekpannan och rör i smöret, kaprisen och resten av persiljan.

Smaklig spis!

Frågorna i tävlingen
1. Vad heter den viktigaste druvan i Chiantivinerna?
2. Hur kan man kontrollera att vinflaskan är äkta och från Chianti Classico?
3. Vad är namnet på symbolen för vinerna från Chianti Classico?
+ eget favoritmatrecept med motivering.

Svar
1. Sangiovese
2. Kontrollsigill, ett rosa band som finns runt flaskhalsen. Här finns uppgifter, nummer, angivna som ni kan knacka in på Consorzio Chianti Classico sidan, under spårbarhet. Man kan alltså kolla om Chiantin är "äkta" eller inte.
3. Gallo Nero, den svarta tuppen