Laddar annons
8 Nov, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Rött vin på hög nivå i veckans tips på Vinbanken

Det är dramatik på hög nivå om man tolkar namnet på vinet som det är skrivet. The Dead Arm syftar dock helt odramatisk på de gamla vinstockarna. Volymerna är mycket små, på grund av stockarnas höga ålder, varför smaken på vinet är mycket koncentrerad. Dead Arm Shiraz är utan tvekan ett vin utöver det vanliga.

Hos d´Arenberg gör man allting efter eget huvud och mycket dessutom för hand eller fot. d'Arenberg har, enligt de andra producenterna i området, gjort sin vinproduktion, med dess individuella egenart, till något av en konstform. Företaget grundades år 1912 av Joseph Osborn, som märkligt nog var absolutist. Sedan år 1984 är det Chester d’Arenberg-Osborn som ansvarar för egendomen och han har, även om han genomfört omfattande moderniseringar i vingårdar och källare, hållit fast vid sina föregångares högst individuella principer -på d’Arenberg görs allting annorlunda.

I den klickbara länken ovan på d´Arenberg kan ni läsa producentens presentation av årgång 2008.

The Dead Arm Shiraz 2008 (99426), d'Arenberg, McLaren Vale Australien, 396 kr
Druvor: Shiraz
Doften är stor, fruktig, med liten myntaton. Smaken fyllig, mogen och generöst fruktig av mogna äpplen, apelsin, plommon och körsbär, inslag av söta bär, örter och mineral. Rik. Balanserade till de mer mjuka tanninerna, syran är balanserad. Lång eftersmak.
Betyg: 4+
Servera till fest och mörk nötkött.

Det finns färre än 60 fl kvar i hela landet i skrivande stund.

Klimatet i McLaren Vale är typiskt medelhavsklimat med varma, torra somrar och kalla, våta vintrar samt låg relativ luftfuktighet men hög avdunstning. Risken för regnskurar och frost under skörden är sällsynt vilket gör McLaren Vale till ett tillförlitligt område att odla druvor på vilka används till att tillverka högklassiga viner. Närheten till oceanen ger svalkande vindar under varma sommardagar vilket kyler druvorna som tack vare detta får en förlängd mognadsperiod. Resultatet är viner med mycket intensitet och smak.