VIN TILL ASIATISK MAT. Hettan i de många olika asiatiska köken varierar. Därför är det svårt att generalisera och när vin och mat ska kombineras med 'asiatiskt', måste man läsa recepten noga. Hur stark och het maten är påverkar dryckesvalet.
Personligen väljer jag bort vin när styrkan i smaken ökar. Välj hellre öl, som gärna kan smaka 'blaskigare' ju starkare och hetare maten är. Ni vet vad jag menar, det är bortkastat att välja exklusiv hantverksöl till de starkaste maträtterna.
Det första vinet i veckans vinköplista går bra till de milda, krämiga asiatiska rätterna. Kolla gärna lite extra på ingredienserna som är på förslag. Vitt vin nummer två är en stil-klassiker i den högre europeiska vinskolan. Stram, krispig och med ett fantastiskt syrligt 'drag'. Gott! Passar skaldjur, sallader med dressing och liknande. Asiatiska rätter är inte vinets soul-mates, för det är den friska syran och den strama ryggraden alldeles för markerad. Syra i vin gör sig bäst till dito syrliga inslag i din maträtt.
Rödvin nummer ett är ett skönt 'rödvin', bara så. Årgången har gett bra druvor, vinet är okomplicerat och perfekt aspirant i 'husvinsklassen'. Sista röda kräver mat. Och se upp - det är inte ett 'mysvin' i bemärkelse, dricka ett glas i soffan och äta praliner. Nej, här krävs en köksinsats och tryter orken är lite olika charkuterier det minsta du bara måste fixa.
Veckans vinköplista #15
Vintips – vitt vin upp till 90 kr
1. Ruppertsberger Nussbein Riesling Kabinett 2015 (5901), Pfalz Tyskland, 75 kr
Druvor: Riesling
Smak Halvtorr, druvig smak med inslag av grapefrukt och persika. Trevlig eftersmak.
Omdöme: Trevligt enklare vin med fin druvtypicitet.
Passar till
Strålande bra till vegetariska rätter med koriander och limesmak. Prova till en morotssoppa med lime eller en böngryta, minisparris, sockerärter, cocosmjölk, grön currypasta och lime.
Vintips – vitt vin upp till 170 kr
2. Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 2014 (2227), , Sancerre Frankrike, 154 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medelfyllig. Nyanserad, aningen blommig, grön frukt, krusbär och vinbär med fin längd.
Omdöme: Lyxigt vin till budgetpris. Ursprungstypisk, läcker, krispig.
-
Passar till
Lagad fiskrätt med lyxiga tillbehör, vitvinsås, vårens primörer. Syrliga getostar
Vintips – rött vin upp till 90 kr
3. Ramos Reserva 2014 (6139), João Portugal Ramos, Alentejano Portugal, 75 kr
Druvor: Trincadeira, aragonez och syrah .
Smak: Medelfyllig. Mörka bär och smak av mogna körsbär, lakrits och kryddor. Trevlig eftersmak.
Omdöme: Bra längd. Håller stilen!
-
Passar till
Strålande husvin, till fläsk eller kycklingrätt men också för de enkla p-rätterna, som pasta och pizza.
Vintips – rött vin upp till 170 kr
4. Mas Louise 2014 (6470), Duseigneur, Côtes du Rhône Frankrike, 99 kr
Druvor: 50% grenache, 50% syrah
Smak: Medelfyllig. Frisk bärsmak, lätt örtig med en nypa hallonsötma.
Omdöme: Mjuk, lätt och frisk. Bäst till mat, härlig.
Passar till
Fläsk eller lamm är bra val. Grilla gärna tillagningen, prova även med sotade grönsaker, matiga sallader med bönor eller charkuterier.
Champagne i magnumflaska
5. Palmer & Co Vintage Brut 2002 (7867), Palmer & Co, Champagne Frankrike, 829 kr för 1,5L
Torr, medelfyllig och frisk champagne med smak av gröna och gula äpplen, inslag av nougat, bröd och mineral! Det är utan tvekan unikt att köpa vettig, i detta fall utmärkt bra champagne till ett pris som denna - i magnumflaska och årgångsbetecknad. Lägg till att årgång 2002 rankas högt av vinkännare och internationell press. Årgången har visat på stor lagringsduglighet och från att ha svajat till fördel 2004 är champagne av år 2002 återigen i ledningen. Fortsättning följer men klart är att det är ett ypperligt tillfälle till att köpa årgångsbetecknad champagne, till 'vrak-pris'.
Passar till
Alltid när champagne passar. Lägg till att just denna gör sig bra i kombination till allt från snittar till rätter som västerbottengratinerade fisk-skaldjursqueneller och liknande.
Tidigare #vinköplistor
# 14 | Med ostförslag till alla viner
# 13 | Okomplicerade vardagsviner
# 12 | Vin från Washington State
# 10 | Bästa vinerna i halvflaska och en magnumchampagne
# 09 | Gewürztraminer come-back
På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.
Huvudbild: Chateau de Nozet i Pouilly Fumé