Laddar annons
22 Jan, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bokrecension - Steffos Spritbibel

Steffo Thörnquist är känd programledare och föredragshållare, lägg till att han har näsa och smak för livets goda. Sällan sticker han under stol med sin faiblesse för att njuta av sinnliga upplevelser som mat, dryck och kultur. Så vem kan bättre än han skriva ett gedigen bok om spriten, flera sorter med en långt snyggare stil en ”supen".

Fatlagrade druvdestillat med flera svingas runt i glasen, doftas på och kåseras om i ”Steffos Spritbibel”. Författaren tar ut svängarna mellan fakta, sanning och konsekvens eller när han punkterar en gammal sanning alternativt mytomspunnen skröna. Boken är underhållande precis som att jag tar del av fakta.

Läsaren guidas genom världens spritsorter på ett personligt men också faktabaserat sätt. Kapitlet om ekens betydelse i faten som används för destillatets mognad och utveckling är pedagogiskt informativt, presentationen av cognachusen andas passion varvat med anekdoter som varför Courvoisier har en cognac som heter Napoleon. Eller berättelserna om alla de myter som sammanför rock n rollmusiker med amerikansk whiskey eller den där extra speciella spritbutiken på Manhattan som får konnässören att längta till nästa besök.

Ett kapitel tillägnas nya Spritmuseum på Kungliga Djurgården i Stockholm. Det finns recept på drinkar, hemmagjord punsch, tips på sprit i matlagning och redogörelser för hur ett bra glas ska se ut och mycket mer.

Att boken är en spritbibel är således klart och min enda invändning är omslaget. Varför ser det ut som en gulnad gammal tidning eller papperstapet från förra seklets början. Och varför i hela friden valde förlaget bilden av en maniskt bolmande arg eller är det bekymrad Steffo, undrar om man blir sur när man röker stora cigarrer?

ISBN 978-91-7461-099-4
Förlag Lind och Co.
www.lindco.se