BOQUERONES. Boquerones är en spansk klassiker som smakar syrligt fräsch och aptitretande och som man gör på svenskt vis med strömming. Vinet till är vitt och som bäst med frisk syra.
Här har jag valt ett av Systembolagets mest populära viner och som är minst lika omtyckt bland vinskribenter, vita fiskvinet Brochet Réserve Sauvignon Blanc.
Vinet
Brochet Réserve Sauvignon Blanc 2016 (78967), Ampelidae, Val de Loire Frankrike, 100 kr. EKO.
Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medelfyllig och friskt fruktig. Gröna äpplen, päron en hint av örter och med balanserad citrussyra för fin längd.
Omdöme: Utan tvekan ett av bolagets bästa viner i sin genre och prisgrupp. Toppval, helt enkelt!
BETYG 4
Passar också till
Pocherad (torsk på norskt vis) eller ugnsbakad med smör och örter. Ostar som passar till är krämiga färskostar.
Recept | Boquerones av strömming | 8 snacksportioner
400 g små strömmingsfiléer
3 tsk salt
1.5 dl vitvinsvinäger
1.5 dl vatten
1 citron
1 skivad röd chili
2 skivade vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
2 dl olivoljaTill servering
pressad citron
rostat bröd eller crostini
GÖR SÅ HÄR
- Dag 1
Dra av skinnet från strömmingen. Ta tag från insidan längst upp vid den bredaste änden och dra rakt ner. - Lös upp saltet med vinäger och vatten i en bunke. Lägg i strömmingen och vänd runt. Låt stå i kylskåp cirka 1 dygn.
- Dag 2
Sila bort lagen från fisken. Använd en potatisskalare och skala försiktigt bort det gula på citronen. Varva fisk, citronskal, chili, vitlök och persilja i en burk. Häll på olivolja tills innehållet är täckt. - Droppa lite pressad citron över vid servering. Serveras med rostat bröd eller crostinis och gärna ett glas cava eller annat mousserande vin. Håller cirka tre veckor i kylskåp.