Laddar annons
Lillördag | vin till skaldjursplateau
25 Jan, 2017

Lillördag | vin till skaldjursplateau

VIN I BESTÄLLNINGSSORTIMENTET. Från senaste provningen av BS-viner, Systembolagets beställningssortiment, har vi plockat tre goda och intressanta viner som passar utmärkt till skaldjursplateau. Lillördag är Vinbankens djupdykning i beställningssortimentet.

Vintipsen passar förutom till skaldjur även till havsfisk eller okomplicerat serverade på egen hand, som ett glas "gott" vitt vin med eller utan snacks alternativt snittar!

Vintips i beställningssortimentet

BETYG FYRA MYNT • Quinta do Ameal Loureiro 2015 (79843), Vinho Verde Portugal, 116 kr

  Med vattenklar färg och frisk doft av gröngul frukt mixat till en skön blandning tropisk frukt, smak av mogna päron och stramt gröna noter håller sig detta vin kvar i munnen, länge!
  Servera Ameals Loureiro som ett "topp-mingelvin" för isbrytande samtal eller till en skadjursplateau modell större. Gott!

  Skörden av druvorna sker för hand. Man pressar varsamt och jäser svalt, länge (2 veckor i ca 10-15 grader). Läs gärna Niklas Jörgensens recension av några av Portugals främsta vinproducenter,Vita Portugiser, ja tack!


 • Pazo Barrantes Albariño 2015 (71143), Rías Baixas Spanien, 150 kr

  Färgen är ljusgul och doften stor och gulfruktig. Vinet är torr, nästan fylligt, rikt fruktig och nyanserad smak av gula och gröna frukter, mogen citrus och en nypa mineral. Lång eftersmak. Munvattnande och härlig! Bra vinval när gästerna är kinkiga kännare eller hjärtliga vinvänner, servera till havsfisk.

  Egendomen Pazo de Barrantes är i drift sedan många många år men vinerna har först låtit tala om sig sedan början av 90-talet. Producenten tillverkar två högklassiga albariñoviner. Mest känd är kanske Pazo Barrantes ovan medan nyheten i portföljen (sedan 2009) är La Comtesse av 100 procent albariñodruvor från ett enskilt läge om 12 ha i Salnésdalen. Val do Salnés är den till ytan största sub-zonen i DO Rias Baixas. De andra är Soutomaior, O Rosal, Condado de Tea och Ribera Del Ulla. Pazo de Barrantes ägs och driftas av välrenommerade Riojaproducenten Marqués de Murrieta.


 • Lapola 2014 (lansers 9 feb och har i skrivande stund inte ett artikelnummer), Dominio de Bibei, Ribeira Sacra Spanien, 179 kr

  Fruktig doft och smak med ett elegant tilltal och lång nyanserad eftersmak. Torrt vin. Intressant ursprung som vi lär få se mer av framöver, dock är volymerna små då området är svårtillgängligt-arbetat och produktionen blygsam. Undangömda Ribeira Sacra ligger norr om Monterrei och mellan Ribeiro och Valdeorras.