VINTIPS. Helgens vintips är ett skönt urval med ursprung i flera världsdelar. Argentina, Sydafrika och från Europa kommer vintipsen från Frankrike och Österrike. Och glöm inte att kommande söndag är vinets dag!
På söndag, den 22 januari är det vinets dag. I vinproducerande länder högtidlighålls denna dag. Tidpunkten ses också av odlarna som startskott för att arbetet i vingården sätter igång efter en tids vintervila. Vinmakarens katolska skyddshelgon heter Sankt Vincent, av Zaragoza för att vara exakt. Det är så gott som självklart då den protestantiska läran förespråkat nykterhet och många av de tidiga vindistrikten ligger i traditionella katolska områden.
Hur ska man fira Vinets Dag i Sverige? Att njuta av ett riktigt bra och gott vin är inte fel. Och för medlemmar i föreningen Munskänkarna ordnas ett event i Stockholm under söndag eftermiddag.
Vitt vin - upp till 100 kr
Andean Reserve 2015 (2798), Andean Vineyards, Mendoza Argentina, 90 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, mogna krusbär och vita vinbär, touch av gul frukt, lätt örtig. Fin längd.
Omdöme: Enklare juste vin med personlig touch.
+
Passar till
Servera till vegetariska rätter, rostade grönsaker eller linser, smak av örtig olivolja.
Vitt vin - upp till 200 kr
Bründlmayer Grüner Veltliner 2015 (2910), Bründlmayer, Kamptal Österrike, 130 kr
Druvor: Grüner veltliner
Smak: Torr, medelfyllig. Päron och gröna äpplen, tydligt kryddig, smak av citrus och lime. Balanserad, lång eftersmak.
Omdöme: Toppköp, i genre frisk och fruktig.
+
Passar till
Lagade fiskrätter men även kött, kalv tillagad som söndagsstek.
Rött vin - upp till 100 kr
Oudeskip Reserve Mourvèdre 2016 (6648), Zorgvliet Wines, Western Cape Sydafrika, 100 kr
Druvor: 85% mourvèdre och 15% pinotage.
Smak: Medelfyllig. Fruktig, mörka noter, lätt parfymerad, rök, mynta, stram längd, lätt vaniljton.
Omdöme: Kul och modern-läckert udda vin.
Passar till
Mustig maträtter, kött såklart men även lagad vego med indisk kryddblandning.
Rött vin - upp till 200 kr
Domaine du Pesquier Gigondas 2014 (2836), Domaine du Pesquier, Gigondas Frankrike, 150 kr
Druvor: 75% grenache, 20% syrah och 5% mourvedre.
Smak: Fyllig. Fruktig, blå och röd frukt, lätt kärnig, plommonsmak, örter, kyddor, viol, strama tanniner. Kryddig eftersmak.
Omdöme: Mjukare, i generell jämförelse med vin från distrikt Crozes-Hermitage
Passar till
Bland annat grillad lammytterfilé med getostgratäng
Huvudbild: Domaine du Pesquier i Gigondas
Vinköplistan
Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar upp till 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass och i pris upp till 200 kronor.
Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget!