Laddar annons
21 Jan, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Årgång 2016 i Rhônedalen, en dröm

RHONEDALEN. Vädergudarna var med odlarna i Rhônedalen 2016 i jämförelse till övriga vindistrikt i Frankrike och många Europeiska vinländer. Årgång 2016 i Rhônedalen är en dröm-årgång!

Tidiga provningar indikerar viner med god aromatisk intensitet, utmärkt koncentration och mörk färg. Och det är ingen nämnvärd skillnad mellan distrikten, från norr till söder kommer enbart positiva rapporter. Enda smolket i bägaren är att volymerna är mindre, för vissa producenter betydligt mindre. Prisökningar är att vänta.

Årgång 2016 i Rhônedalen

Odlarna ser positivt på årgång 2016 i Rhônedalen. Det lovar gott och vi hoppas på en utmärkt årgång, säger Michel Chapoutier, ordförande för organisationen Inter-Rhône.

Enastående kvalitet, små volymer

Vintern var mild under växtåret fastän solen lyste med sin frånvaro. En sval start på våren drog ned tempot ute bland de spirande vingårdarna blandat med återkommande regn vilket ledde till god bladtillväxt.

Efter en mycket torr sommar kom de välgörande regnen i september, vilket resulterade i spänstigare druvor vid skörden. Mistral i kombination med svalare temperaturer gav perfekt skörde-väder. Druvorna var i perfekt skick.

Denis Alary, vice ordförande för appellation Cairanne är entusiastisk, - det har varit ett sant nöje att skörda 2016 och vi har plockat enastående druvor.

Från appellation Vacqueyras kommer liknande positiva omdömen. ”Druvorna har tjocka skal och smakar fruktigt. Samtidigt är de små och mycket koncentrerade. Årgång 2016 blir mycket intressant att följa”, säger Marie-Thérèze Combe, vice ordförande i appellation Vacqueyras.

”Fruktsyranivåer är enastående och vinerna visar redan nu på en svårslagen utvecklingskapacitet och lämplighet för lagring”, konstaterar ordförande för Côtes du Rhône Villages Alain Aubert som avslutar, ”Vi har inte sett något liknande de senaste 35 åren”!

Photo, credit: Society of Wine Educators

 

Södra Rhône

Generellt är vinerna rika, med tät textur och bra koncentration. De röda vinerna har intensiv färg och de vita ett stort spektra smaker. Sommarmånaderna gav regionens odlare ”drömväder”, för alla druvsorter. Om syrah och grenache är i toppskick har man kunnat skörda druvor som mourvèdre och carignan av enastående kvalitet.

Norra Rhône

Ideala väderbetingelser i början av hösten bidrog till en bra mognadsutveckling i druvorna samtidigt som de svala temperaturerna stabiliserade fruktsyra.
- Denna högst ovanliga årgång har fått oss att se över vårt arbetssätt. Med vi mycket nöjda då vi kunnat vinifiera (tillverka) enastående viner, över hela linjen, säger Marcel Guigal.

Övriga appellationer som Côtes du Vivarais, Clairette de Bellegarde, Costières de Nîmes, Grignan-les-Adhémar, Luberon och Ventoux är också mycket optimistiska.

”This is the vintage of our dreams”, får avsluta artikeln. Bakom uttalandet står Samuel Montgermont, vice ordförande i Ventoux, Duché d’Uzès och Cairanne.