Laddar annons
6 Aug, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bouchard gör kanske de godaste budgetvinerna i världen

Det är verkligen inte svårt att hitta mogen röd Bourgogne från det fina året 1976 och priserna är i regel mycket lägre än de fantastiska vinerna från 1978. De allra lägst prissatta vinerna är i regel från stora négocianter som dessa från Bouchard Père et Fils. De vinerna jag provar här är alla från firmans egna vingårdar och med dessa viner kompromissade man inte på kvalitén. Inte ens under firmans lite svagare period under slutet på 80-talet och början av 90-talet. Kanske är de godaste budgetvinerna i värden.

Jag köpte in några av Bouchards 1976:or i den fyndkompatibla butiken Antic Wine i Lyon förra veckan och provade dem med en kraftig Bouchard 1988 Corton, som jag redan visste var utmärkt, för att få lite perspektiv angående kvalitén på firmans 1976:or. Vinerna visade sig vara över förväntan och är bland de vanligaste 1976:or som fortfarande finns tillgängliga.

1976 Domaine Bouchard Père et Fils, Beaune 1er Cru, Les Grèves Vigne de l’Enfant Jesus
 kommer ifrån Bouchards mest hyllade vingård. Det är inte konstigt, denna plätt liggen nämligen mitt i Les Grèves, Beaunes kanske bästa vingård. Denna del gavs ursprungligen till den katolska karmelitorden som döpte den efter det lilla Jesusbarnet. Efter den franska revolutionen köptes vingården av Bouchard som här producerar ett av mina favoritviner i hela byn. Jag älskar det för att det är så stabilt i varje årgång och mognar ut så fint. Yngre flaskor kan aldrig mäta sig med äldre, vilket gör att många inte får möjligheten att uppleva vad vingården är kapabel att prestera. 1976 är för årgången mjuk och elegant med god kropp och i för tillfället i den eftertraktade fasen av att just ha kommit in i full mognad. Kostade bara 60 Euro.

Jag provar samtidigt en Bouchard Père et Fils (Domaine de Chateau de Beaune) 1976 Pommard 1er Cru som även den kommer ifrån firmans egna ägor. Av Bouchards viner från Côte d’Or är ungefär en tredjedelen från egna vingårdar och resten gjort på druvor från vingårdar av ägare som firman har långa kontrakt med. Det här vinet är grövre och mer i den stil som jag är van att hitta i 1976:or. Faktisk så har den samma jordighet, nästa svarta frukt och råhet som 1976 La Romanée från samma firma, men i ett mognare, mer balanserat, utförande. Titta framför allt på Cote de Beaune denna årgång som ofta är bättre. Du kommer att få svårt att hitta en mogen Pommard för 45 Euro som slår denna. De är så stabila dessa 1976:or från Bouchard att man inte behöver tänka två gånger.

Röda 1988:or har ofta något minde tannin och högre syra och precis som 1976:or så börjar de komma in i full mognad. Ett av mina allra starkaste rekommendationer på mogen Bourgogne i realistisk prisklass (60 Euro) är Bouchard Père et Fils (Domaine de Chateau de Beaune) 1988 Corton Bouchard har stora ägor på Cortonkullen vilket gör att de har råd och utrymme att selektera ut den bästa frukten att göra Corton av. Firmans röda viner kommer från den nedre delen av vingården. Corton 1988 är ett sånt vin som du älskar från första sekunden i glaset. Generös och stilfull med en tiotal år kvar till full mognad. Aromatiska vildhallon och röda blommor livar upp den mörka körsbärsfrukten. Den för Corton så typiska järnigheten är stark tillsammans med ett lagom mått jordighet. Några spår av den kvalitetssvacka som ska ha förekommit från slutet på 1980-talet till Henriots övertagande 1995 finns det inte ett spår av. En av de bästa mogna Cortonviner jag provat, lika visköst som strukturera, väldefinierat och silkigt. Perfekt i 20 år till.

Det finns de som säger att ett riktigt bra vin ska vara tillgängligt även i unga år, argumentet brukar vara att det är i ungdomen som de allra flesta kommer att dricka vinet. Speciellt i Kalifornien är detta ett vanligt synsätt. Jag håller inte riktigt med i det resonemanget. Det är nämligen emot vissa vingårdars natur att producera druvor till viner som bör drickas unga. Bouchards Corton är ett fint exempel på ett vin detta, och bör inte röras på minst 20 år. Och det är egentligen inte en fråga om preferenser. All heder till koncentrerad ungfrukt, men att dricka Corton för tidigt är korkat, då du kan få samma upplevelse så mycket billigare än detta. "Hands Of" helt enkelt, eller köp färdigmoget. Som du ser behöver det inte vara dyrt alls.