4 Aug, 2012

Biodynamisk vinodling - Få koll på 4 minuterI några av värdens främsta vinregioner har vissa vinodlare startat en inflytelserik vitikulturell revolution. Sedan några årtionden tillbaka har ambitiösa odlare anammat en speciell form av odling som kallas biodynamik, eller biodynamisk vinodling. Trotts att biodynamik kan ses som en påbyggnad av ekologisk odling så det biodynamiken som är "pappan" - och inte tvärt om.

Om ekologiska vinodlare kan jämföras med konfirmerade ungdomar så är sina biodynamiska kollegor värdiga att jämföras med fullfjädrade präster. En bra jämförelse, då biodynamiker tenderar att predika precis lika ihärdigt om sin tro, biodynamics is the only way to heaven...

Den första vinodlaren som började med biodynamik var familjen Saahs, på vinhuset Nikolaihof  i den österikiska vinregionen Wachau. Det var på 1970-talet och filosofins anhängare har sedan dess ökat till grovt uppskattat 750 producenter i hela världen. Det är lättare att odla enligt biodynamiska föreskrifter i torrare regioner, kanske är det därför som Alsace, Bourgogne och Loire är populära hem för biodynamiker.

Biodynamiskt jordbruk är i grunden ett kretsloppstänkande. Jordbruket strävar efter att skapa fullständiga kretslopp i liten skala. Något som i biodynamiken kallas för ”The farm organism”  som ska vara så självständig som möjlig och producera sitt eget gödsel och även mat till djuren. Med detta kretslopp som grund samt med hjälp av såkallade biodynamiska preparat (istället för kemikalier) så ämnar man stärka jordens ”immunförsvar” på ett naturligt sätt. Steiner var tidig i att se jorden som mer än ett substrat för plantan att stå i, inom biodynamiken ses jorden i stället som en levande organism (vilket knappast är en kontroversiell åsikt i dagens läge). Hur kan nu detta oskyldiga tankesätt få så kraftiga motståndare som denna? Eller den här aggressiva anti-biodynamik bloggen?

Kritiken mot biodynamik kan härledas ända bort till 1924, då filosofen, antroposofins grundare och ”mångsysslaren” Rudolf Steiner höll åtta föreläsningar till schweiziska bönder om hållbart jordbruk. Precis som Jesus lärjungar grundade kristendomen efter vad Jesus sa och gjorde, så grundade Rudolf Steiners lärjungar biodynamiken. Motståndare till biodynamiken verkar bland annat hänga upp sig på vissa märkliga metoder i vingården, samt filosofins inslag av pseudovetenskaper som astrologi och homeopati. Biodynamikens okulta delar verkar vara tillräckligt för att motståndarna ska skrota konceptets samtliga delar. Försiktigt drar de vetenskapligt lärda på smilbanden vinmakaren berättar att hans vingård och dess viner har fått ökad energi och typicitet efter en konvertering till biodynanmik.

Anne-Claude Leflaive (Domaine Leflaive) är av många ansedd som den främsta producenten av vit Bourgogne, Leflaive är en av dom som tror att ett biodynamiskt jordbruk ger en extra nivå av kvalitet i vinet. Jag tar upp Domaine Leflaive som trovärdig källa då egendomen har gjort experiment med konventionell, ekologisk och biodynamisk odling i sina olika vingårdar. År 1990 var firmas vinstockar i vingården Bienvenues-Bâtard-Montrachet i mycket dåligt skick. Stockarna hade bland annat drabbats av svår kloros och var nära att bytas ut. Men man bestämde sig att göra ett expriment på dessa "förlorade" vinstockar och gick över från konventionell till biodynamisk vinodling över en dag. Resultaten var enligt Anne-Claude Leflaive  häpnadsväckande. Vinstockarnas reaktion var snabb och idag är dessa de äldsta vinrankorna i ägorna, över femtio år gamla. Anekdoter som denna är lite för vanliga för att kunna viftas bort, dessutom när de kommer ifrån de allra mest seriösa odlarna.

Domaine de la Romanée Conti sköter precis som Domaine Leflaive sina vingårdar biodynamiskt, många anser att DRC producerar de främsta röda vinerna i Bourgogne. Aubert de Villane som är delägare och ansiktet utåt har nyligen uttalat sig om varför de valde att sköta sina vingårdar helt biodynamiskt. Han kan ses som en av de mer försiktigt positiva biodynamikerna, som anser att det är konverteringen till ekologiskt som är det viktigaste.

"We chose to go fully biodynamic because it was complicated to have just one part of the vineyard in biodynamics. Frankly, I don´t see a superiority in the quality of the wine. A lot of people have gone directly from conventional viticulture to biodynamics and they see what we saw going from conventional to organics". Aubert de Villane (Authentic Wine, 2011)

Det är trotts allt bara en liten klick vinmakare som arbetar biodynamiskt, även om dom till och från är ganska högljudda. Dessa passionerade människor ska ändå ha ett tack för att de belyser det ohållbara i det konventionella jordbrukets användande av kemikalier, vilka jag är fullkomligt övertygad har negativa konsekvenser på vinets slutliga kvalitet. Innerst inne så tror jag nog att både biodynamiker, motståndare och agnostiker söker efter ett mer vetenskapligt baserat, hållbart jordbruk.

Jag avslutar med ett citat från Dominique Lafon Domaine de Comtes Lafon, en fantastiskt skicklig odlare i Meursault (Bourgogne)

"The more you try to fight nature, the more resistance emerge, and you need to fight more and more. It has no end"

 

Rekommenderad läsning för er som är intresserade av ämnet:

Artikelserie på 10 delar om biodynamiskt vin av Jamie Goode 
Biodynamic wine: more than moonshine? by Brian Miller
Boken Authentic Wine (2011) av Jamie Good och Sam Harrop MW
Domaine Leflaive - A Path to Follow 
Blogg om naturligt vin av Fiona Becket 
En lista på 529 st producenter som arbetar biodynamiskt

Miguel Cruz Liljegren, Sommelier 2.0