Domaine Berthet-Bondet, en pärla i Château-Chalon
Chateau-Chalon är en vacker medeltidsby i den franska Jura-regionen. Byn är belägen högt uppe på en kulle, från vissa utkiksplatser får man en drömsk vy av vingårdarna med samma namn, nämligen AOP Château-Chalon. Det är 50 hektar vingårdar planterade i den kalksten och märgel-rika jorden. Likt Chablis Grand Cru-vingårdar breder dem ut sig i det kulliga landskapet, de allra flesta i perfekt syd/sydväst-läge, alla av druvsorten savagnin, vilken har dominerat odlingarna sedan 1200-talet. Inte utan anledning, vinet liknar inget annat.
Förra veckan provade besökte jag några utvalda producenter i området och kvaliteten på deras Chateau-Chalon är genomgående hög. Det finns totalt 60 ägare fördelade på de 50 hektaren, men bara femton har tillräckligt mycket mark för att producera vinet. Berthet-Bondet äger hela fem hektar vilket är ovanligt mycket. De allra flesta domäner tar runt 30 euro för en flaska av den aktuella årgången. Men vissa är självklart bättre än andra och i den kategorin blev Domaine Berthet-Bondet en lysande stjärna. Dessutom har dem flera av sina viner i årgångar enda bak till premiärårgången 1985.
Denna domän börjar mogna till sig och har producerat stabila viner sedan starten 1985. Vår vertikal av några av paret Chantal och Jean Berthet-Bondets viner visar det med största tydlighet. Stabilt. Inte stagnerat. Sedan några år tillbaka har de experimenterar med ekologisk odling och blev så nöjda att de till hösen 2015 skördar sina första biodynamiskt certifierade klasar. En trend som syns tydligt i hela Jura.
Jag skulle alltid försöka undvika Firmans Cremant du Jura Brut som är ointressant i jämförelse med de andra vinerna. Annat är det med Cote du Jura Chardonnay 2010 som för 8 euro direkt från domän, levererar ett finessrikt och lyxigt doftande vin med perfekta ekfat och skyhög syra likt en Meursault från Chablis. Det här är en nyare stil i Jura, då den inte lagras under flor. Den här stilen av chardonnay ser jag gärna mer av.
Tradition 2008 är en blandning av chardonnay och savagnin och lagras under flor under två vintrar. Vingårdarna ligger i Côte du Jura, där familjen äger 5 hektar. Skördeuttaget för savagnin är på 30 hl/ha, att jämföra med firmas chardonnay-stockar som ger 45 hl/ha. Det är 2008 som är den aktuella årgången och den smakar som en lätt fino med skyhög syra, ytterst fint till vit fisk med gräddsås bland annat och den balanserade florkaraktären kommer att få gästerna att börja diskutera vad dem fått i glasen. Strålande vin som kostar strax under 10 euro från domänen. Tradition 2003 är en av Chantal och Jeans favoriter, och jag förstår varför. Den varma årgången har resulterat i ett vin ett par storlekar större än 2008 med djup och komplex arom av senskördad persika och marsipan. Syran är lägre men allt är ändå i balans, ingen alkohol som stör. Tradition 1989 är en annan av firmans absoluta favoritårgångar, lite mer dämpad aromatisk är den men med stor kraft och vikt på paletten. Florkaraktären i dessa viner mognar efter ett tag in i frukten och bildar en härlig enhet. Bitande syra och formidabel längd. Här lägger jag min rekommendation, och inte på Tradition 1988 som visserligen är lätt och fin, men saknar vidare komplexitet. Även fast vinet är gott med sin höga syra och doft av torkade persikor så finns det ingen anledning att lagra såhär länge.
Berthet-Bondets mest exklusiva vin är såklart AOP Chateau-Chalon, som ligger strax över sex år på gamla 228 liters ekfat från Bourgogne. Likt Sherrytillverkning så bildas det ett lager av flor “voile” på vinets yta, det här är enligt vissa en rest från det spanska styret som rådde fram till år 1660. Nivåerna i faten sjunker med åren men toppas inte upp för att florlagret ska få syre. Pikant kryddigt, pomerans och nötkrämigt är deras aktuella Chateau-Chalon 2005 som bygger upp sig rejält i munnen och skär igenom paletten med sin ohämmade syra. Så ung är den fortfarande och utan tvekan ett bättre vin om 1-2-3 eller 40 år än idag. Den långsamma oxideringen på fat gör det nästan odödligt. Trots skörd i oktober är alkoholhalten på moderata 14 procent, men kraftigt är det, savagnin har tjocka skal vilket borgar för hög torrextrakt. Firmans andra viner kan drickas utan lufning, med precis som med all Chateau-Chalon är en luftning på flera timmar alltid att föredra.
Av firmans Chateau-Chalon har paret Chantal and Jean Berthet-Bondet givetvis några favoritårgångar, såsom 1986, 1989, 1990, 1994 och 1997. Chateau-Chalon 1986 är ett stort vin i alla aspekter och precis börjat mogna ut och slappna av, vilket gjorde det till min absoluta favorit bland det jag provat från domänen. Det är första klassens vin som till exempel kan mäta sig med den mer hypade domänen Jacques Puffeney alla dagar i veckan. 1986:an säljs för 80 euro på domänen och det är det värt. Med en bit vällagrad Comté är den ett minne för livet.
Domaine Berthet-Bondet har ingen importör till Sverige.
Men sök på Wine Seacher, vinerna är tillgängliga.