Laddar annons
15 Dec, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bourgogne Les Setilles 2012 och fisk med Beurre Blanc

Bourgogne Les Setilles är ett prisvärt vitt vin med hög och jämn kvalitet, år från år. Måndagsmatchen bjuder fisk till med den magiska såsen Beurre Blanc.

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

RECEPT | Beurre Blanc

2 schalottenlökar, finhackade
1 msk vitvinsvinäger
1 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
80 g smör, rumstempererat
Saften från ½ citron

Gör så här:
Lägg den hackade löken i en kastrull tillsammans med vinäger och vin. Låt detta sakta sjuda, tills hälften av vätskan är borta. Tillsätt då grädden och sjud på svag värme tills hälften återstår.

Sila såsen till en annan kastrull, och vispa i smöret under uppvärmning utan att det kokar. Smaka sedan av med salt och peppar och till sist med citronsaften.

Mycket god sås som förgyller den enklaste lilla fiskbit. Servera med lättkokt grön sparris och valfri vit fisk, kanske lite löjrom på toppen och lyxmiddagen är klar.

Vintips till maten

Bourgogne Blanc Les Setilles 2012 (5657), Bourgogne Frankrike, 149 kr
Det här vinet är gjort på enbart chardonnay. Druvorna kommer från grannkommunerna Puligny Montrachet och Meursault, strax söder om Beaune. 70 procent av musten har jäst på ekfat och resten på ståltank och resultatet är en mycket trevlig vit bourgogne till ett bra pris.

Vinbankens recension:
Torr och medelfyllig, frisk grön- och gul äppelsmak med inslag av fat, mineral, citrus och smör. Trevlig längd.
Betyg: 4

Maten

Passar utmärkt till skaldjur, tillagade eller naturella, med citronsmak med på ett hörn. Fungerar också fint till fiskrätter med lite syra. Vi lagar en bit fisk med den suveränt goda såsen Beurre Blanc till. Välj en vit fisk som du gillar.