Laddar annons
8 Dec, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Måndagsmatchen | Fonterutoli No 10 2012 och äppelfylld kycklingfilé

Vi reser till Chianti och provar Fonterutoli No 10 2012. Måndagsmatchen föreslår äppel- och timjanfylld kycklingfilé till. 

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

RECEPT | Äppel- och timjanfylld kycklingfilé - 4 portioner

4 kycklingfiléer
2 msk olivolja plus lite att steka i
2 äpplen, gärna lite syrliga
100 g feta
1 kruka färsk timjan, finhackad
100 g smör
salt och peppar
8-12 potatisar

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Skala potatisen, skär den i tjocka skivor och koka den i tio minuter.
Hacka äpplena fint, mosa ihop med fetan, 2 msk olivolja, hälften av timjan, salt och peppar

Snitta kycklingen och fyll med röran. Bind ihop med tråd eller knip ihop med tandpetare. Fräs fileérna i olivolja så att de får färg. Lägg dem i en ugnsfast form och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Gärna med ugnstermometer, låt den gå upp till 67 grader.

Stek den kokta potatisen i mycket smör, lite olivolja och resten av timjan på ganska hög värme så att den får lite färg och yta. Salta och peppra. Kanske en enkel tomatsallad till eller gröna bönor.

Läs mer om några fler av Mazzeis viner här.

Vinförslag till maten

Fonterutoli No 10 2012 (71062), Marchesi Mazzei, Chianti, Italien, 119 kr
Markisen Francesco Mazzeis familj må ha producerat vin i Chianti i hjärtat av Toskana i sexhundra år, men det är ändå få vinproducenter som är så moderna och hela tiden provar nytt. Har ni vägarna förbi Chianti så ta en tur till Mazzeis moderna och fina vinkällare. Det här vinet är också ett nytänk för att vara Chianti, i form av 90 procent merlot och resten sangiovese. Namnet No 10 valdes därför att den tionde druvblandningen i urvalsprocessen var den allra bästa när vinet skulle blandas första gången.

Vinbankens recension:
Färgen är blåröd, doften stram och ungdomligt kärnig. Fyllig smak av röd frukt som plommon och körsbär, stramsyrliga inslag med balanserad kärnighet, rostade fat, örter och kryddor. Trevligt, gott och uppgraderat vardagsvin som passar mustiga, smakrika och örtkryddade rätter i sällskap av goda vänner.
Betyg: 3+

Maten

Det här vinet passar förstås utmärkt till pasta i olika former, till lättare kötträtter och till en tallrik "charkisar" samt till hårdost. Vi väljer att laga en fylld kycklingfilé med mycket syra från äpplen och kryddig smak från massor av färsk timjan.