Goda smårätter till Alla Hjärtans Dag
Rätterna presenterades ursprungligen som alternativ till julmat, vi tycker de passar året om. Gärna till Alla Hjärtans Dag! ÖVerraska din kärlek med goda smårätter med något gott i glaset..
Istället för sill
Gratinerade ostron och chablis - 4 portioner
2 dussin ostron
saft från en citron
1 dl vitt vin
1 finhackad schalottenlök
30 g smör
1 dl vispgrädde
1 äggula
svartpeppar
grovt salt att ställa ostronen på
Gör så här:
Öppna ostronen en timme i förväg. Häll ut vattnet från ostronen, sila det och spara och ställ ostronen svalt. Om det finns mer vatten i ostronen efter en stund så sila det också. Samla allt vatten i en kastrull och tillsätt vinet, citronsaften, smöret och löken. Koka tills bara ett par msk finns kvar. Häll i grädden och peppra. Ta bort från värmen och tillsätt gulan. Vispa sedan över låg värme till såsen tjocknar. KOKA INTE!
Sätt ugnen på 225 grader. Förbered tallrikarna genom att lägga på grovt sakta där ostronen ska stå. Häll ut eventuellt vatten från ostronen och placera dem på en plåt eller ett galler. Lägg cirka en tsk sås på varje ostron och grilla i två minuter. Lägg upp på saltet och servera genast.
Dryckesförslag:
Petit Chablis La Chablisienne 2013 (5585), Petit Chablis Frankrike, 111 kr
Friskt, krispigt av gröna äpplen, citrus och mineral.
Chablis Clotilde Davenne 2013 (6307), Chablis, Frankrike, 159 kr
Torrt och friskt med toner av gröna äpplen, grapefrukt och mineral.
Rökt laxcarpaccio med parmesan och ruccola till sauvignon blanc
Bred ut rökt lax på ett fat, toppa med nymalen svartpeppar, färsk citronsaft, olivolja av bra kvalitet, riven parmesan och ruccola.
Dryckesförslag:
Menetou-Salon Les Thureaux 2013 (5334), Loire, Frankrike, 99 kr
Aromatiskt och druvtypiskt till bra pris. Toner av nässlor, krusbär, kiwi och citrus.
Errazuriz Max Reserva Sauvignon Blanc 2012 (6630), Aconcagua, Chile, 119 kr
Friskt och aromatisk smak av nässlor, citrus och päron. Något mer tropisk än ovanstående från Loire.
Stekta pilgrimsmusslor med brynt smör till lätt ekad chardonnay
Bryn lämplig mängd smör i en kastrull, passa så att det bara blir bärnstensfärgat. Stek pilgrimsmusslor snabbt, en halv minut per sida, i smör på hög värme så att de får lite färg. Lägg upp, toppa med brynt smör, flingsalt, hackade, rostade hasselnötter och några droppar citron.
Dryckesförslag:
Stoneleigh Chardonnay 2013 (6427), Marlborough, Nya Zeeland, 111 kr
Fruktigt med tydlig fatkaraktär och toner av tropisk frukt, citrus och äpplen.
Penfolds Thomas Hyland Chardonnay 2012 (6023), South Australia, Australien, 99 kr
Fruktig smak med något mer rostad fatkaraktär, med smak av tropisk frukt, äpplen, smör och vanilj.
Krabbsallad i avokado på salladsbädd till riesling
Finhacka en tomat, en halv gul paprika, massor av dill och gräslök. Blanda med flingsalt, svartpeppar, färsk citronjuice, lite gräddfil och krabbkött. Fördela i avokadohalvor som du lagt på valfri salladsbädd.
Dryckesförslag:
Gustave Lorentz Riesling Réserve 2012 (22257), Alsace, Frankrike, 89 kr
Blommig doft med toner av päron och honung. Friskt och torrt med smak av citrus, äpple och en mer tropisk ton som kommer på slutet.
Kloster Eberbach Riesling Spätlese 2013 (6257), Rheingau, Tyskland, 119 kr
Frisk smak med viss fruktsötma och inslag av tropisk frukt, citron och honung.
Istället för sylta och rökt korv
Kycklinglevermousse med pinot gris
Fräs en finhackad gul lök i smör. Salta och peppra med vitpeppar. Tillsätt 400 g kycklinglever och stek på låg värme i cirka en kvart. Tillsätt en dl mellangrädde och låt puttra några minuter. Låt svalna. Kör i foodproccessor med en stor klick mjukt smör och en msk cognac/whisky/calvados. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Bred på rostat bröd eller crostini.
Dryckesförslag:
Pierre Sparr Pinot Gris Réserve 2012 (2190), Alsace, Frankrike, 129 kr
Kryddig doft och dito smak med mycket blommor, aprikos och persika.
Pinot Gris Réserve 2013 (2119), Alsace, Frankrike, 89 kr
Druvtypiskt med fruktiga inslag av honungsmelon, päron och persika.
Bresaola med tryffelkräm och torr sherry - 4 portioner
Ca 1 dl pinjenötter, lätt rostade i stekpanna (ett alternativ är solrosfrön)
300 gr bresaola
100 g ruccola
1 dl grovt riven parmesan
olivolja
salt och peppar
Tryffelkräm
2 dl crème fraiche
1 tsk tryffelolivolja
rivet citronskal från en halv citron
salt efter smak
Vispas samman med elvisp och ställs kallt. Kan göras innan.
Vid serveringen fördelas bresaolan på tallrikar eller i små skålar (om du inte hittar bresaola så ta prosciutto). Fördela nötter, ost och sallad ovanpå. Därefter lite olja, salt och peppar. ”Dutta” på tryffelkrämen rättvist.
Dryckesförslag:
Dos Cortados Palo Cortado 20 Years (76109), Jerez, Spanien, 239 kr
Sherryn är färdiglagrad och redo att drickas efter sina 20 år på fat. Öppnad flaska förvaras i kylskåp och håller en vecka, max två. Eldig smak av torkad frukt och lite brända toner. Torrt avslut.
Istället för skinka
Stekta ankbröst med pinot noir
Här finns receptet.
Dryckesförlag:
Bouchard Aîné Pinot Noir 2012 (82531), Frankrike, 79 kr
Pinot till budgetpris med toner av körsbär, lingon och örter. Fungerar även till skinkmackan om man blir sugen på en sådan.
Buena Vista Carneros Pinot Noir 2011 (6380), Carneros, Sonoma,USA, 175 kr
Doftar röda bär, smultron och kryddor. Kryddig smak av smultron och jordgubb. Hög syra och mjuka tanniner. Härlig amerikansk pinot.
Helstekt fläskstek med aprikoser och timjan till Côte du Rhône - 6 portioner
Ca 1,5 kilo fläskstek utan ben med svål
4 vitlöksklyftor
2 dl torrt vitt vin
100 g rumsvarmt smör
1 kruka timjan
200 g torkade mjuka aprikoser
salt och peppar
12 skalade potatis i tjocka skivor
Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader. Blanda smör, krossad vitlök, finhackad timjan, salt och peppar. Snitta fettet med en vass kniv och gör ”hål” i köttet där du kan trycka in smörklickar. Gnid in köttet med resten av smörblandningen. Lägg köttet i en ugnssäker form där du även lägger aprikoserna och potatisen samt häller på vinet.
Sätt in köttet i nedre delen av ugnen cirka 2 timmar. Rör om i potatisen då och då. Kolla med termometer att köttet är upp i minst 67 grader. Sätt sedan ugnen på grill och grilla steken mitt i ugnen i cirka 10 minuter tills svålen är gyllenbrun. Ta ut köttet och låt vila minst tio minuter innan du skär i skivor. Lägg tillbaka skivorna i formen. Servera med nykokt brysselkål.
Dryckesförslag:
Le Verdier 2011 (2440), Côtes du Rhône, Frankrike, 89 kr
Prisvärt vin med kryddig doft av timjan och blåbär, smak av kryddor, blåbär, och anis. Stunsigt!
Mont-Redon Réserve Rouge 2013 (5461), Côtes du Rhône, Frankrike, 105 kr
Angenäm kryddig smak med inslag av fat, björnbär, örter och choklad.
Istället för julgröt
Sallad med päron, valnötter, stilton och granatäppelkärnor till champagne blanc de blancs
Precis så enkelt som det låter. Fördela ingredienserna på ett stort fat, droppa lite fin olivolja på och balsamicokräm om du gillar det. Servera och njut av livet!
Dryckesförslag:
Pierre Peters Cuvée de Réserve (7350), Champagne, Frankrike, 299 kr
Trevlig blanc de blancs, det vill säga enbart gjort på chardonnay. Torrt och fruktigt med toner av bröd, smör, gröna äpplen och citrus.