Laddar annons
22 Dec, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Stellenzicht Golden Triangle Pinotage 2012 till köttgryta med julmust

Den lätt rökiga tonen i Stellenzicht Golden Triangle Pinotage passar utmärkt till köttgrytan med julmust och rökt sidfläsk. Så matchar vi vin och mat sista måndagen före jul.

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

RECEPT | Köttgryta med julmust och rökt sidfläsk – 6 portioner

1 kg högrev, skuren till grytbitar
2 gula lökar, hackade
3 morötter, skalade och skurna i stora bitar
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
1 msk köttfond
Ca 5 dl julmust
Salt och svartpeppar
100 g rökt sidläsk i småbitar
smör att steka i

Gör så här:
Bryn köttet i stekpanna i omgångar. Lägg över i en stor gryta. Bryn löken så att den blir gyllene och lägg i grytan. Gör detsamma med fläsket. Häll sedan på julmusten (köttet måste vara täckt med vätska), fond och kryddor.

Låt grytan sjuda på låg värme i cirka två timmar. Lägg i morötterna när det är cirka 20 minuter kvar. Red sedan med maizenamjöl för en tjockare sås. Servera med kokt potatis eller ett gott surdegsbröd.

Här kan du läsa mer om pinotagedruvan och hur den ska behandlas.

Vinförslag till maten

Stellenzicht Golden Triangle Pinotage 2012 (22273), Stellenzicht, Sydafrika, 99 kr
Pinotagedruvan skapades 1925 i Sydafrika genom korsning av pinot noir och cinsaut. Smaken påminner inte om någon av dessa utan blev något helt nytt. Andra länder har försökt odla druvan, exempelvis USA, men resultatet har inte blivit tillräcklig bra, hittills.

Vinbanken recension:
Medelfylligt, friskt rödvin med smak av söta björnbär, mogna plommon och inslag av choklad, mynta och lättrökiga fat. God nu, men glöm inte att vissa pinotager, som från denna producent, är mycket bra som lagringsviner där man vinner mycket i smak på bara några års väntan.
Betyg: 4

Maten

Det här är ett bra vin till lamm, nöt och vilt. Till smakrik gryta, gärna till mustig fiskrätt (faktiskt!) med knaperstekt bacon och andra tillbehör som passar rödviner. Fläskkött, gärna ragu och i mustigare tappning med rotfrukter är utmärkt. Så här i jultid väljer vi en köttgryta med julmust i.