Laddar annons
Boxvin till midsommar – tips på fem viner
17 Jun, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Boxvin till midsommar – tips på fem viner

När man är ett större gäng som samlas, som är brukligt i samband med midsommarfirandet, så passar boxvin perfekt att dela på. Det är smidigt, enkelt och man kommer ofta billigare undan än om man skulle köpa samma volym i flaskor. Vi har tagit fram fem typer av boxvin som passar till midsommar.

Dagens utbud av boxvin på Systembolaget blir bara större och större, och kvalitén på vinerna rent generellt har höjts flera snäpp de senaste åren. Vi har fått se så kallade premiumboxar ta plats på hyllorna med ett innehåll som minst sagt imponerar. Vi har samtidigt fått se hur boxar under 200 kronor också höjt sig kvalitetsmässigt. Känslan är med andra ord att konsumenterna blir allt mer medvetna om innehållet och väljer betydligt bättre boxar när det vankas boxvinsdrickande. Och vad passar då inte bättre än boxvin till midsommar? Med tanke på att man rent generellt är ganska många samlade så kommer man även billigare undan om man väljer boxvin än flaskvin. Vilken typ av boxvin passar då till midsommar? Jo, det man själv föredrar rent smakmässigt. Vi har listat fem boxviner som enligt oss passar fint till midsommar.

Boxvin till midsommar – tips på fem viner

Vento'z, Alvarinho, 2021 (6052) 209:- (två liter)

Ett friskt boxvin gjort på den trendiga druvan alvarinho som man bara inte får missa. Du som eventuellt druckit vin gjort på alvarinho vet vilken typ av vin du får. Det är friskt, det är fräscht, det är fruktigt och det är syrligt. I det här boxvinet, som är det enda boxvinet på Systembolaget som är gjort på just alvarinho, så får man ett friskt, ungt vin med en rejäl fruktig doft som domineras av päron, fläder och vit persika. I slutet nås man av en härlig citruston och en fin syra. Kommer göra succé som årets boxvin till midsommar.

Mulderbosch, Cabernet Sauvignon Rosé, 2022 (74050) 259:-

Ett av Sveriges mest sålda roséviner och man förstår varför. Mulderbosch är ett stabilt, tryggt och extremt prisvärt val året om. Deras rosévin på flaska får ofta fina omdömen och deras rosévin på box håller en fantastiskt hög nivå. Direkt i doften möts du av jordgubbar, smultron, vattenmelon, grapefrukt och örter. I smaken är det smultron, grapefrukt, färska örter, vattenmelon och jordgubbar. Ett somrigt, friskt och fräscht rosévin som har en hög syra och en härligt ungdomlig touch.


il Nostro, Catarratto Chardonnay, 2021 (22973) 209:-

Ännu en trotjänare på hyllan som förtjänar mer uppmärksamhet än vad den får. Det finns få regioner i världen som kan leverera samma typ av kvalitet på boxvin som Sicilien kan. I il Nostro får vi det blommigaste vinet på listan, och med tanke på att det är midsommar så passar det utmärkt med just blommiga viner. Det är ett enkelt, prestigelöst och lättillgängligt vin med en tydlig blommighet i doften i form av fläder, apelsinblommor, litchi och gröna äpplen. I smaken är det återigen äpplen och blommor som varvas med varandra. Prisvärt!

Les Fumées Blanches, Sauvignon Blanc, 2022 (22139) 269:-

Sveriges mest populära vinvarumärke signerat den välkända vinmakaren Francois Lurton som vi skrivit om tidigare. Det finns en anledning till att det här vinet år efter år återfinns i toppen när man ska sammanställa de mest sålda vita boxvinerna. Vinet är så oerhört lättillgängligt, ungdomligt och fräscht att man inte kan bortse från dess höga kvalitet. I doften är det sauvignon blanc-aktigt med päron, krusbär, nässlor, gröna äpplen och en tydlig hint av lime. De där gröna tonerna som är synonyma med sauvignon blanc kommer fram även i smaken. Välgjort och imponerande!

Merino, Organic Red Wine, 2022 (2289) 199:- (två liter)

Ännu ett portugisiskt vin som kvalar in på listan, men vi byter ut den vita boxen mot en röd. För här har vi listans enda röda boxvin som passar till midsommar. Det är fruktigt med mörk frukt i form av plommon, körsbär, blåbär och färska örter. Vinet har en intensiv fint mogen fruktig smak som gör att det passar imponerande väl till midsommargrillen. Portugal är ett vinland att räkna med, även när det kommer till boxvin.