Laddar annons
Palmer & Co – Champagnehuset som tagit Sverige med storm
20 Jun, 2023
Uppdaterad: 
13 May, 2024

Palmer & Co – Champagnehuset som tagit Sverige med storm

De är långt ifrån det största champagnehuset. De har ingen historia som sträcker sig flera hundra år bak i tiden. Men champagnehuset Palmer & Co har något som få andra har. De har 321 engagerade vinbönder med odlingar i några av de absolut bästa lägena i hela Champagne, som år efter år ligger bakom vad som i dag är en av de mest uppskattade champagnerna i Sverige.

Det är en konst som tar flera år att förädla och lära sig. Det är ett hantverk där varje enskild druva gör skillnad. Det tar tid, kunskap och en rejäl portion av tålamod att lyckas få till de där perfekta bubblorna och skapa något som sticker ut. År 1947 valde sju engagerade vinbönder som redan var etablerade och välkända i Champagne, och som redan då skapade viner av högsta klass, att slå sig ihop och bilda det som i dag heter Palmer & Co. Till skillnad från många av dagens stora kooperativ så har målet för Palmer & Co aldrig varit att bli så stora som möjligt. Målet har heller aldrig varit att producera mest champagne av alla. Målet har istället varit att förädla ett hantverk och år efter år skapa några av marknadens bästa champagner.

– De här sju vinbönderna hade vingårdar i några av de allra bästa lägena i Montagne de Reims där vi än i dag har vårt hjärta. Idén från deras sida var att de ville förfina konsten att blanda vin, byta idéer och skapa något extraordinärt, berättar Rémi Vervier som varit vd för Palmer & Co sedan 2010.

Bästa champagnen 2022 - topplista

"Varje år har vi nya vinbönder som knackar på hos oss"

I dag består Palmer & Co av totalt 321 vinbönder där varenda en av dem fått genomgå noggranna kvalitetskontroller för att säkerställa att de är införstådda med vad som krävs av dem. Även om antalet bönder inom Palmer blivit fler och fler, så har volymen som man odlar på inte växt. Orsaken är att flera av odlingarna gått i generationer och styckats upp. De få nya som får bli en del av Palmer & Co får genomgå en noggrann kontroll.

Rémi Verviere är vd för Palmer & Co sedan 2010.

– De flesta som är en del av Palmer är redan etablerade vinbönder med vingårdar i några av de absolut bästa lägena. Födelsen av Palmer var ett projekt där man förfinade konsten att blanda och skapa champagne, och det är något som vi fortsatt håller fast vid. Alla de här bönderna är oerhört stolta över att vara en del av Palmer. Jag fick ett samtal häromdagen från en av våra bönder som var i USA och som berättade att han hade hittat vår champagne på en restaurang i New York, och han var oerhört stolt över det. Vi kallar oss själva för palmerianer, skrattar Remé Verviere.

– Varje år har vi nya vinbönder som knackar på hos oss och vill bli en del av Palmer & Co. Det första vi gör när vi väljer att ta in en ny vinbonde är att vi har en prövoperiod på ett år, och sedan skriver vi alltid kontrakt på tio år. Och det gör vi för att vi vill ha engagerade bönder som verkligen vill vara en del av det vi skapar.
 

"Du kommer aldrig bli besviken av en flaska Palmer & Co"

För Rémi Verviere så går det inte att understryka att han själv är uppväxt med vin i ådrorna. Han kommer från de södra delarna av Bourgogne där hans bror fortsatt driver ett eget vinhus i Pouilly-Fussé. Han är själv utbildad oenolog och i stor utsträckning delaktig i framtagandet av samtliga champagner som skapas hos Palmer & Co. I dag hör det inte till vanligheterna att en vd för att så pass stort bolag även är oenolog och med och tar fram vinerna.

– Jag är inte chefsvinmakare och vi är fem personer som tar besluten kring smak, degorgering, blandning och mycket annat. Det är en lagsport och jag är bara en i laget. För oss är det viktigaste kvalitén. År efter år ska vi hålla absolut högsta kvalitet och skapa en champagne där man alltid vet vad man får.
 

Varför tror du att Palmer blivit så stort i just Sverige?

– Det är tack vare att vi är konsekventa i det vi gör. Jag kan säga med handen på hjärtat att du aldrig kommer bli besviken av en flaska Palmer & Co. Varje år gör vi samma jobb som krävs för att behålla den här kvalitén som vi blivit kända för. I Sverige har ni väldigt hög kunskap och kompetens, ni har en historia av att dricka champagne. Och konsumenterna i Sverige ser att kvalitén alltid är där och stilen är alltid densamma när de dricker Palmer. Man kan alltid gå tillbaka och dricka några äldre flaskor, och man kommer själv märka av att det är samma DNA.

Palmer grotta I många av de underjordiska grottorna förvaras champagnerna.

Palmer & Co är i dag ett ansett champagnehus runtom i världen, och man är det tack vare att man har 321 engagerade vinbönder i ryggen med odlingar i några av de allra bästa lägena i hela Champagne. Men man har även gjort stor succé mycket tack vare att man aktivt valt att inte sälja sina viner överallt.

– Du kommer aldrig hitta Palmer & Co i supermarkets. Vi säljer enbart till restauranger och till vinbutiker, och vi anser att Systembolaget är mer en vinbutik än en supermarket. Vi är i premiumsegmentet av champagne här i Frankrike, och även i USA och Storbritannien jämför man Palmer & Co med de andra stora champagnehusen. Vi är inte volymdrivna och vill skapa jättestora volymer, utan vi är kvalitetsdrivna i det vi gör.
 

Vinbönderna är stolta över att vara en del av Palmer

Vi på Vinbanken har tidigare skrivit om just Palmer & Co och att deras viner ständigt hyllas av diverse vinexperter i Sverige. Enligt Rémi Verviere så är det inte svårt att lyckas bibehålla kvalitetsnivån när man har vinbönder som brinner för det de gör.

– Vi har kompetensen och vi delar med oss av vår kunskap. Alla har kanske inte nyckeln varje år, men vi hjälper varandra hela tiden. Jag tror att när alla vi gör vårt bästa så kan vi tillsammans flytta berg. Ta år 2017 till exempel. Det var inget bra år i Champagne vilket de flesta kan skriva under på. Många hade det kämpigt. Vi insåg snabbt att nyckeln till att behålla kvalitén på vinerna var sorteringen av druvorna. Det enda man kunde göra var att sortera druvorna för hand, så vi åkte ut till våra bönder och kommunicerade ut exakt hur vi skulle göra. Och vi lyckades väldigt väl med årgång 2017. Det är ett bevis på att när vi samarbetar ihop och gör vårt allra bästa, så kan vi faktiskt skapa något speciellt.

Palmer champagne Champagne vid solnedgången.

Den mest sålda champagnen från Palmer & Co är deras Brut Reserve som även hör till en av de mest sålda champagnerna på Systembolaget. I fallet med det vinet så menar Rémi Verviere att man år efter år lyckas behålla kvalitén tack vare att man har ett tålamod som inte många andra vinhus har.

– Tiden är essentiell. I just det vinet så låter vi det ligga väldigt länge på sin egen jästfällning, närmare bestämt fyra år vilket inte många andra gör för sina champagner som inte är årgångsbetecknade. Vi gör inte det här för att vi tycker det är jättekul, för det är dyrt att göra på det här sättet, men vi gör det för druvornas skull och för läget där vi befinner oss. Vi har alltid gjort på det här viset och för oss handlar det om att visa respekt för druvorna och bönderna. Att skapa den här finessen och balansen som finns i våra viner, det enda sättet att göra det på är genom att låta vinet vila på sin jästfällning så länge.
 

Vad är ambitionen med Palmer & Co framöver?

– Som jag sagt tidigare, det handlar om att behålla kvalitén år efter år. Att skapa en champagne som folk känner igen. Att skapa en egen stil som folk känner till. Vår stil finns där i alla våra viner. Vi kan växa men vi kommer i så fall göra det väldigt sakta. Vi kommer alltid arbeta med kvalitén i fokus, för det är det som gjort Palmer & Co känt och det är det som var tanken när Palmer skapades, avslutar Rémi Verviere.
 

Recension av Palmer & Co 

Palmer & Co, Brut Reserve (7372) 349:-

En väldigt stiltypisk ung och frisk champagne som håller vad den lovar i alla lägen. Detta är verkligen ett vin man alltid kan gå tillbaka till och veta vad man får. I doften är det röda äpplen, honung, kex, persika och citrus. Syran är skarp och fräsch. Det finns en anledning till att just det här vinet finns med på de allra flesta topplistorna när experterna ska rangordna champagner. I smaken är det en fin och elegant mousse, en tydlig fruktighet där äpplen, persikor, kex och citrus skapar ett fint och mjukt paket. Det går inte att göra annat än att lyfta hatten åt detta vin, och att det kostar 389 kronor är inget annat än ett kap för samtliga vindrickare.


 

Palmer, Blanc de Blancs, 2017 (7553) 409:-

Att få en årgångsbetecknad Blanc de Blancs för under 500 kronor hör inte till vanligheterna. Att få en högkvalitativ årgångsbetecknad Blanc de Blancs som knäpper många konkurrenter på näsan för under 500 kronor är inget annat än anmärkningsvärt och unikt. Blanc de Blancs är det vinet som man korkar upp på sommarfesten då man får de där superfriska och fräscha frukttonerna i kombination med en knivskarp syra. Det är äpplen, en lite mer intensiv bördighet, en mjuk mousse och en elegant karaktär rakt igenom.

Palmer & Co Vintage Brut, 2016 (7867) 429:-

Det här vinet är nog den största ”dolda juvelen” av alla Palmer & Co:s viner, även om det syns på Systembolagets hyllor. För i ärlighetens namn så är det få som känner till hur fantastiskt välgjort det här vinet är. Här får du ett komplext vin med en viss mognadston utan att för den delen rubba på de där fräscha inslagen. Det är röda äpplen, rostat bröd, aprikos, en liten sälta och en ton av citrus. Det märks att det här vinet har några år på nacken och den där mognaden gör verkligen sitt på ett fantastiskt fint sätt. Imponerande!