Laddar annons
Vin till grillat – tips på fem grillviner sommaren 2023
15 Jun, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till grillat – tips på fem grillviner sommaren 2023

Tänd grillen, känn doften, ring vännerna. Nu är det sommar! Det finns få saker som är lika synonyma med sommar som en klassisk hederlig grillkväll är. Det är ljust in på småtimmarna, humöret är på topp och man njuter helt enkelt. För att höja grillupplevelsen ytterligare ett snäpp så tipsar vin om vin till grillat, och då har vi valt grillviner till olika typer av rätter.

Vilket är det bästa vinet till grillat? Hur ska man tänka när man ska välja vin till grillat? Är alltid proteinet viktigast när man ska välja ett bra grillvin? Frågorna är många när det vankas grillkväll, men det finns en del lösningar och knep man bör tänka på när man ska välja vin till grillat, och det främsta knepet är nog att se till allt som finns på tallriken. Tänk inte enbart på proteinet, utan tänk även på tillbehören och såserna.

Så tänd grillen och njut! Här nedan har du våra bästa tips när du ska välja bra grillviner sommaren 2023.

Vin till grillat – tips på fem grillviner sommaren 2023

Segredos de São Miguel, Organic, 2022 (2603) 99:-

Det här portugisiska vinet skulle jag säga inte enbart är ett fantastiskt vin till grillat, utan jag skulle nog även kunna sträcka mig till att säga att det är ett av de absolut bästa röda vinerna under 100 kronor. Och det beror egentligen på två saker. Nummer ett är att du får ett vin med en fint mogen frukt med en tydlig fatkaraktär i doften, som sedan kompletteras av både en örtighet och kryddighet där allt sitter där det ska. Den andra delen är att vinet är extremt matvänligt och passar till en rad olika rätter som både är vegetariska men även lite mer köttiga. Om vi ska välja något till grillen till det här vinet så väljer vi nog en klassisk entrecote med örtsmör, grillad sparris och en härlig potatisgratäng.


Les Sorts, Selecció, 2021 (70217) 119:-

Grillad flankstek med chimichurri, stekt potatis och tomatsallad till… då ska ni välja det här vinet. Vinet har en betydligt mer kryddig karaktär än föregående vin, utan att för den delen rucka på fräschören. Det är ett intensivt vin med både fat, plommon, körsbär, örter och svartpeppar i doften. I smaken får man den här intensiteten igen där den mörka frukten, fathanteringen, örterna och kryddorna spelar i samma lag och visar upp ett imponerande kombinationsspel som leder till seger efter seger. Ett riktigt bra grillvin för den som vill ha lite mer power i vinet.


Forstreiter Ried Schiefer, Grüner Veltliner Kremstal DAC, 2021 (3036) 159:-

Om det något man beundrar med druvan gruner veltliner så är det att den alltid går att känna igen på den där typiska vitpepprigheten som finns där, men även för limetonerna som ofta kommer i slutet. Och just pepprigheten och limen gör att vi väljer det här vinet till grillad lax med örtpotatis, somriga örter och en limeklyfta på. I vinet får du en fruktig, ungdomlig doft med päron, gröna äpplen, tropisk frukt, färska örter, vitpeppar och lime. I smaken är det ungdomligt och friskt med en fin fruktighet, en härlig örtighet och en tydlig pepprighet. Det är en klockren syra som kompletterar det hela. Ett perfekt vin till grillat när du ska grilla lax eller tonfisk.


Côtes-du-Rhône, 2019 (2011) 139:-

Till den grillade provensalska kycklingen med en grönsallad och vinägrett till så väljer vi givetvis ett Rhonevin. Tänk på att kycklingen är rejält örtig och smakar väldigt fräscht, och det är exakt därför vi väljer det här vinet. För här får vi ett vin där den lila frukten ihop med de färska örterna i form av timjan, lagerblad och rosmarin skapar ett perfekt vin till grillad kyckling. Framförallt om du dessutom satsar på de fräscha tillbehören.


Trapiche, Malbec Oak Cask, 2021 (16554) 95:-

Det finns en anledning till att Argentina anses vara grilland nummer ett i världen, till och med före amerikanerna och deras barbecue. För i Argentina så har man sin asado som man håller kär. Det är en speciell grillteknik som skapar helt magiskt goda rätter. Och i Argentina så är givetvis malbec det naturliga valet. Även för oss i Sverige så blir malbec det naturliga valet till en hel del grillade rätter, för i ärlighetens namn så är malbec ett oerhört bra vin till grillat. I det här spcifika vinet får du en solkysst fruktighet med en tydlig fatkaraktär i doften. Körsbör, plommon, björnbär, viol, svartpeppar och choklad samspelar på ett fint sätt och skapar till bra grillvin. Gör gärna en klassisk asado med flankstek, salsa verde och brynt potatis.