Laddar annons
Bra röda viner under 100 kronor – Bäst i test 2023
12 Oct, 2023

Bra röda viner under 100 kronor – Bäst i test 2023

Vin måste inte kosta multum. Även om priserna på viner ökat rejält det senaste decenniet så går det fortfarande att hitta fynd för under 100 kronor. Vi har listat de bästa röda vinerna under 100 kronor i Systembolagets sortiment. 

Varför kostar vin så mycket? Det är en fråga som många säkert ställer sig efter att på nära hand ha fått se den ena prishöjningen efter den andra. Orsakerna är många. Transportkostnaderna har ökat, kronan har försvagats, priset på glas och annat material har ökat, och skatten på alkohol har dessutom höjts flera gånger. Det finns dock fortsatt strax under 200 röda viner på flaska i Systembolagets fasta sortiment som kostar under 100 kronor. Vi har gått igenom och testat de flesta vinerna och kommit fram till våra favoriter när det kommer till bra röda viner under 100 kronor. 

Bra röda viner under 100 kronor - Bäst i test

1
Segredos de São Miguel

Segredos de São Miguel

Organic, 2022
portugalPortugal
750 ml
13.5%

Vi har sagt det förr men vi säger det gärna igen, Segredos är ett av de absolut mest prisvärda vinerna på hyllan, och just nu välförtjänt etta på den här listan. För under 100 kronor får du alltså ett extremt matvänligt vin som bjuder på ett imponerande djup. Här är det fatkaraktär, mörk frukt, björnbär, svartpeppar, bigarråer och choklad. Ett fruktigt och välgjort vin. Snygg balans och ett bra exempel på att man kan hitta prisvärda viner för under 100 kronor. Makalöst bra till höstens grytor, men även till grillat. 

16
99 kr
2
Penfolds Koonunga Hill

Penfolds Koonunga Hill

Shiraz Cabernet, 2021
australienAustralien
750 ml
14.5%

Är det här för bra för att kosta under 100 kronor? Utan någon som helst tvekan. Penfolds är producenten som skapar viner av världsklass, men man visar även här att deras instegsvin håller en imponerande nivå. För under 100 kronor får du ett ungt, koncentrerat och mörkfruktigt vin med mörka plommon, eukalyptus, blåbär, salvia och choklad. Vinet har en fräsch doft med lite smågröna växttoner. Det är kraftfullt men på ett elegant och fräscht sätt. Servera gärna till en grillad lammsadel.

16
99 kr
3
Cecchi

Cecchi

Toscana Sangiovese, 2022
italienItalien
750 ml
13%

Ett okomplicerat vin ut i fingerspetserna, men det imponerar. Cecchi från Toscana kan skapa imponerande Brunello di Montalcino-viner, Chianti Classico-viner och även andra viner, men här visar de att de kan skapa ett vin för under 100 kronor som håller en hög nivå. Detta är rödbärigt med jordgubbar, skogshallon, lite färska örter och syrliga körsbär. Enkelt, okomplicerat, välgjort och förvånansvärt billigt. Njut av vinet ihop med en italiensk charkbricka.

16
89 kr
4
Faustino VII

Faustino VII

2021
spanienSpanien
750 ml
13.5%

En i mångt och mycket klassisk Rioja med en lite lugnare och lättare karaktär. Här kommer faten fram direkt i doften med de där karaktäristiska vaniljtonerna. Det har kanske inte riktigt samma tyngd, djup och komplexitet som en Gran Reserva, men det råder ingen tvekan om att det är en Rioja. Det är mörka körsbär, svartpeppar, choklad och vanilj. Servera till fläskkotletter med gräddsås och potatismos. 

16
99 kr
5
Bianchi Montepulciano d'Abruzzo Umani Ronchi

Bianchi Montepulciano d'Abruzzo Umani Ronchi

2022
italienItalien
750 ml
13.5%

Montepulciano är en druva som lite väl ofta kritiseras för hårt enligt oss. För om man ska vara helt ärlig så kan druvan producera väldigt prisvärda viner. Umani Ronchi visar just detta med det här vinet. Här är det en okomplicerad och fruktig stil med skogshallon, körsbär, röda vinbär och lite örter. Enkelt, fruktigt och prisvärt. 

15.5
89 kr
6
Pietro Di Campo

Pietro Di Campo

Barbera Silenzio, 2022
italienItalien
750 ml
13%

Barbera är en druva som trendat rejält på senare år tack vare många skickliga vinmakare som tagit hantverket seriöst och visat att druvan kan producera vin av hög klass. Men det har även resulterat i att priserna på många barbera-viner skenat lite. Här får vi ett ungt och fruktigt vin med de mörka bären i fokus. Björnbär, blåbär, färska örter och en lätt grön ton. Här får vi även en imponerande syra som ger vinet en lite fräschare ton.

15.5
99 kr
7
Ruffino

Ruffino

Chianti, 2022
italienItalien
750 ml
13%

Ruffinos chianti är en av de mest välkända flaskorna på hyllan med sin gröna etikett. Och det är en favorit år efter år tack vare sin enkla och bäriga stil. Det är syrliga körsbär och ett knippe örter. Det är enkelt, matvänligt, bärigt och gott. Ruffino är en ikon inom den toscanska vinmakningen och i sin instegschianti visar de att de kan behärska den enkla och tillgängliga stilen på ett snyggt sätt. 

15.5
99 kr
8
Le Sablou

Le Sablou

Bergerac, 2022
frankrikeFrankrike
750 ml
14.5%

Det är inte många franska viner på flaska som kostar under 100 kronor på Systembolaget, men här har vi en nyhet på hyllan från 1 september som imponerar. Här får du ett solkysst vin med där du i doften bjuds på en fruktig ton av mörk frukt. Det är plommon, björnbär och blåbär, men även vanilj. I smaken är det återigen den mörka lite solmogna frukten som kommer fram på ett snyggt sätt och i avslutet får man både vanilj och lite färska örter. Ett trevligt vin under 100 kronor.

15.5
89 kr
9
Abbotts & Delaunay

Abbotts & Delaunay

Carignan Vieilles Vignes, 2021
frankrikeFrankrike
750 ml
13%

Ett annat sydfranskt vin, men här åker vi lite längre österut och nås av druvan carignan som är i fokus. Det är inte ofta den får stå i ensamt majestät, men här får den just det, och den imponerar. Ett fruktigt vin med fatkaraktär där den mörka lite solkyssta frukten kommer fram på ett snyggt sätt. Blåbär, salvia, choklad och vanilj. Ett snyggt och välbalanserat vin. 

15.5
99 kr
10
Mezzacorona Pinot Nero

Mezzacorona Pinot Nero

2021
italienItalien
750 ml
13%

Vad sägs om ett vin från foten av de italienska alperna? Det här är ett vin från ett svalt område, vilket också märks i dess fräscha och väldigt lättbäriga karaktär. Det är jordgubbar, lingon, hallon och körsbär. Väldigt klunkvänligt, somrigt och gott.

15.5
99 kr