Laddar annons
16 Jan, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till porterstek | Triss i rött vin från Bordeaux

VIN TILL PORTERSTEK. Lika klassisk som traditionsrik rätt för dig som vill förflytta dig till 1970-80-talet. Servera porterstek som på bilden med kokt potatis och grönsaker som hämtats från frysdisken. Vinet är rött och slottsviner med den äran.

Bordeauxvinerna har en stabil fanclub vinentusiaster som backar upp vindistriktet. Nu har varken de, eller vinerna, haft det så lätt de sista 30 åren.

Från att Bordeaux sedan 1960-talet var ett av de självklara klassiska vindistrikten på Systembolaget har det svängt ordentligt och över hela skalan med tillgången. Från att vara omåttlig populära och lättköpta till periodvis skamvrå och en mer undanskymd tillvaro.

Vin från Bordeaux, kort tillbakablick fram till i dag

Anledningarna till alla förändringar är många och går i takt med tiden. Det har handlat om politik, satsningar på nya marknader, kanske fartblindhet som möjligen en ovilja att se en förändrad vin-värld-publik. Idag kan alla köpa vin från alla världsdelar, som säljs till superkvalitet och priser vilka bara ett fåtal Europeiska länder kan matcha. De välkända och tidigare ensamhärskande vindistrikten har fått konkurrens av svårslagna mått. Förändringen pågår fortfarande och man kan konstatera att statiska "marknader" fungerar illa i en uppkopplad värld.

Det är intressant att se är hur ett vindistrikt som Bordeaux verkar ha vänt på botten (målande beskrivning och till del överdrift, såklart) för att nu vända upp. De över-fantastiska slottsegendomarna lämnar jag till andra texter men för andra viner, kalla dem vardagsbordeauxer, som till för ett par tre år sedan lyste med sin frånvaro (i alla fall i Sverige) verkar det ha vänt. För det ser ut som att, ta taaa...they are back!

Om det är en trend går inte att säga men under senare tid har jag provat fler, ärliga och trevliga både röda och vita Bordeauxviner än på länge. Det är såklart glädjande för alla vin- och matvänner.

Faktum är att få viner gör sig så bra till mat som vin från Bordeaux. Så länge vinerna får behålla sin fruktsyra vill säga och inte görs om som tilltänkta publikfavoriter med söta hörn.

För veckans vinförslag till maten har jag valt tre röda viner från Bordeaux. Vinerna med högre pris finns det inte så många buteljer kvar av över landet. Givetvis kan du beställa hem vinet till din butik.

Vinerna, tre röda Bordauxviner

Château Quinsac Bordeaux Supérieur 2011 (3601), Château de Seguin, Bordeaux Supérieur Frankrike, 120 kr
Smak: Medelfyllig. Fruktig, röd mogen fruktsmak, hög syra, lätt tobakston. Eftersmak är lätt, nästan flyktig.
Omdöme: Stram, och ska man vara petig, aningen anemisk. vinet kommer dock vinna på att serveras till mat!
Betyg: 3

Château Ducluzeau 2012 (90324), Château Ducluzeau , Listrac-Médoc Frankrike, 190 kr
Druvor: 89% cabernet sauvignon, 11% merlot
Smak: Fyllig. Mörk frukt, kärnig smak med örtig gröngräsiga undertoner,inslag av mineral, fat, tobak. Ungdomliga tanniner, bra struktur. Lång eftersmak.
Omdöme: Trevlig bordeaux i en jämförelsevis vardagligare tappning.
Betyg: 4-

Château Peyrabon 2001 (90091), Château Peyrabon , Haut-Médoc Frankrike, 270 kr
Druvor: 64% cabernet sauvignon , 24% merlot , 8% cabernet franc, 4% petit verdot
Smak: Medel/fyllig. Fruktig, bärig och mogen vinbärssmak med hög syra, strama tanniner, inslag av örter, kryddor, tobak och fat.
Omdöme: Mogen, röd bordeaux av medelkvalitet. Notera årgången, vinet har ålder!
Betyg: 4

Recept | Porterstek à la Hiram | 6 portioner

1 kg benfri mörad högrev, utan ben
1 flaska (ca 3,5 dl) porter eller mörk öl
0,5-1 dl outspädd svartvinbärssaft (eller 8-10 svarta vinbärsblad)
1 dl kinesisk soja
1 tsk timjan
5-6 torkade enbär
5-6 svartpepparkorn
2-3 köttbuljongtärningar
2 krossade vitlöksklyftor
1 stor gul lök

Sås
4 dl sky
2,5 msk vetemjöl
1 dl grädde

Bind eventuellt upp köttet

Gör så här

  • Blanda samman ingredienserna i en gryta och kontrollera att köttet med termometer får plats. Koka upp.

  • Lägg ner köttet. Sjud under lock på svag värme (bräsera) cirka 45 minuter.

  • Stick in termometern i köttet där det är som tjockast. Hela termometern ska vara i köttet. Sjud tills den visar 75 grader eller efter cirka 1-1,5 tim.

  • Ta grytan från värmen och låt köttet ligga i kokhttps://vinbanken.se/2015/03/14/2012-rod-bordeaux-for-kallaren/spadet cirka 20 minuter innan det skärs upp.

  • Sila skyn till såsen. Vispa ut mjölet i grädden till en slät redning. Vispa ner den i skyn. Låt såsen koka några minuter.

  • Servera köttet skuret i tunna skivor tillsammans med såsen, kokt potatis och grönsaker.

Får du rester: använd som smörgåspålägg.

Måndagsmatchen

Måndagsmatchen - Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

Gå direkt till kategori Måndagsmatchen för fler förslag på goda mat och vintips!

Läs Anders Röttorps artikel om årgång 2012 i Bordeaux och där han tipsar om röda viner för lagring. För dem av er som vill investera i vin, pengamässigt eller för egen smakvinnings skull är tipset Johan Magnussons artikel från primörprovningen i Bordeaux 2015.