Hur och vad ska man tänka på när man ska välja vin till bröllop? Sommelieren tipsar om vad man ska tänka på i valet av vin och andra drycker som passar till bröllopsfest.
Bröllop är en stor livshändelse och en av livets stora fester. Gäster kommer i alla åldrar, kanske från olika bakgrund och man kan numer nästan utgå från att alla möjliga matvanor och möjliga begränsningar behöver tas hänsyn till. Det gör planeringen av bröllopets mat och dryck till en utmaning utöver det vanliga. Belöningen är att ett väl planerat bröllop är ett minne för livet.
Att vatten är dryckernas dryck är nästan en onödig kommentar men utan vatten gör sig ingen fest och vice versa, en högtid där det bara serveras vatten kan i många delar av världen upplevas o-festlig. Men hur ska man gå till väga när man ska välja dryck och vin till bröllop?
Vad ska man tänka på, hur mycket vin går åt och vilka viner ska man välja till ett bröllop?
Missa inte senaste artikeln, med nya vintips för bröllop 2018.
Vin till bröllop - grundtips & vikten av god planering
Gör en budget. Vad får drycken kosta. Utgå och planera för en väl tilltagen åtgång. Det är självklart att drycken inte gör festen men visst skulle det vara snopet om vinet ”tar slut” när brudgummens far ska hålla tal till brudparet. Handlar du drycken på Systembolaget har du rätt till retur, givet vad som gäller för återköp. Dubbelkolla gärna vid köp eller stäm av restaurangens policy.
Förhandla om priser. Gäller inte när du står framför kassan på bolaget!
Utgå från att vinerna bidrar till festen. Vem vill inte långt senare höra gäster kommentera vinet X eller Y som smakade si eller så bra.
En spännande tanke är att brudparet själva kan följa vinet över tid, som ”sitt alldeles egna vin”. Tänker framförallt på klassiska viner från producenter med en egen historia, vinhus som är beständiga. För att tala klarspråk, välj bort boxvin eller moderna vin-dagsländor med lockande passi-love-mento och liknande fantasinamn. Sannolikheten att dessa viner kommer finnas kvar om 20 eller 30 år är inte speciellt stor.
Det är också ett stort plus om något av de valda vinerna går att kombinera korsvis. Som att det första middagsvinet kan följa med till varmrätt för (ex) veganer eller att dessertvinet kan passa till ost eller till den mörka chokladbiten efter maten. Låt vinet jobba, var smart och ta de genvägar som finns.
Tänk också ett steg längre. Visst vore det fantastiskt att kunna fira guldbröllop med samma meny och viner (andra årgångar såvida du inte spara några flaskor) som serverades på bröllopet!
Prova, ät och drick menyn!
Åtgång, hur mycket dricker gästerna
Räkna med att servera vin till alla gäster. Givet att du inte känner till fakta som exempelvis att släkten A är absolutister eller att de flesta är små barn.
Hur ser menyn ut. Serveras förrätt, varmrätt och dessert eller är fler mellanrätter inplanerade? Hur många tal och skålar är förväntade?
Bröllopsarrangörer som erbjuder färdiga bröllopspaket räknar med, ungefär, ett glas vin med påfyllning till förrätt (1,5 dl), två till varmrätt (3 dl) och ett mindre glas dessertvin (0,5 dl).
Hur många glas på en flaska? Summera antal glas med gästerna för att få det antal flaskor som går åt. Beräkna efter antal gäster (givet att merparten inte är barn som sagt) så har du marginal. Passar beräkningsmodellen ditt bröllop?
Även om drycken inte ska ta slut vill alla dansa, hela kvällen!
Välkomstskål till bröllop
Ska vinet som serveras som välkomstskål vara stilla, mousserande eller champagne? Din budget avgör förmodligen. Tänk på att det finns många bra, högklassiga mousserande viner precis som att det finns toppbra champagneval som inte kostar skjortan. Och att välja champagne i magnumflaska är aldrig så rätt som nu!
Ett annat förslag, och som kan vara det prismedvetna bröllopets alternativ, är att blanda egen bröllopsbål.
Bröllopets välkomstskål är troligtvis den mest svårplanerade drycken när det gäller åtgång. Under hur lång tid ska vinet finnas tillgängligt, serveras snittar och andra aptitretare (större åtgång)? Ta höjd för det oväntade. Exempelvis kan brudparet komma senare än väntat från fotografen eller att vädret gör gästerna törstiga. Allt kan egentligen inträffa.
Glöm inte alkoholfria alternativ och att vatten inte ska vara något man behöver be om, extra.
Förslag på vin till bröllopsfest
Meny och vad som serveras avgör valet av dryck. Nedan följer förslag på trevliga viner, utan hänsyn till en specifik meny.
Mousserande vin till bröllop
Stoneleigh Brut Cuvée ( 7912), Stoneleigh Vineyards, Nya Zeeland, 110 kr
Tillverkas på klassiskt vis och av samma druvor som champagne. Frisk, fräsch och elegant bubblig med sval grönfruktig smak.
Pongrácz Brut (7628), Bergkelder, Sydafrika, 121 kr
Mousserande vin med champagnekänningar från Sydafrika. Merparten av druvorna i blandningen är pinot noir varför Pongrácz i jämförelse, har en bredare, mer gulfruktig smak. Inslag av nötter och nougat borgar för fin längd. Klockren kombo till ost, leverpastejer, gåslever, gratinerade rätter eller rätter kryddade med saffran.
Champagne till bröllop
Palmer & Co Brut Reserve (7372), Palmer & Co, Champagne Frankrike, 260 kr. 631 magnum 1,5 L
En champagne med torr, fruktig, balanserad citrus och äppelgrön smak och inslag av bröd och nötter. Nyanserad.
Gosset Grand Millésime 2004 (82190), Frankrike Champagne, 1 301 kr för magnumflaska 1,5 L
När det bästa är gott nog. Smakar elegant, krispigt torr av de finaste bubblor och många fruktiga nyanser. Eftersmaken är lång.
Alkoholfritt pärlande
Kiviks Pärlande Skånsk Ekologisk Äppelmust 2015 (1974), Kiviks Musteri AB, Sverige, 43 kr
Möjligen i sötaste laget men äppelmusten med den pärlande smaken är härligt generös, trevlig och god.
Vita viner till bröllop
Stram
Brochet Facile Sauvignon Blanc 2015 (2267), Frankrike, 85 kr. EKO
Aromatisk, frisk vitt vin som smakar av krusbär, svartvinbärsblad, nässlor och citrus. Klockren!
Smakrik
Château Mont-Redon Réserve Blanc 2015 (2813), Côtes du Rhône Frankrike, 110 kr
Suveränt vitt vin till mat. Gulfruktig av aprikos, päron och melon med inslag av kryddor och citrus. Bra längd.
Röda viner till bröllop
Fruktig
Org de Rac 2015 (2073), Swartland Sydafrika, 86 kr
Medelfyllig och fruktig smak med strama tanniner, inslag av svarta vinbär, tydligt örtig, balanserad syra och fin längd.
Côtes du Rhône Villages 2015 (76065), Frankrike, 90 kr
Kryddigt, fruktigt vin med smak av mörka bär, slånbär och björnbär, och inslag av lagerblad och vitpeppar. Bra till mat!
Nyanserad
Conde de Valdemar Gran Reserva 2008 (12601), Bodegas Valdemar, Rioja Spanien, 140 kr
Smakrik, rund, kryddig fruktsmak av plommon, körsbär och fat. Nyanserad, lång, mogen eftersmak. Snygg!
Rosévin till bröllop
Mousserande
Ferrari Rosé ( 76293), Ferrari, Trento, 180 kr
Favoritrosé i bubbelgenren. Förstklassig mousse, små bubblor och en fin rödbärig smak med bra syra
och fin längd. Klarar mat och mingelsnittar galant och passar från skaldjur till ljust kött.
Klassisk stil
René Couly Rosé 2015 ( 74972), Couly-Dutheil, Loiredalen, 130 kr
Färgen är nästan gräll i sin uppmärksamhetsskrikiga kulör. Smaken skiftar från bär, örter till röd frukt med en knivsudd mineral. Ett rosévin för vinälskare. Passar till middagsbordets rätter med ursprung i Medelhavsköket.
Stilla rosévin, modern stil
Perfect Day VdP Méditerranée 2015 (71770), Les Vignobles Gueissard, Frankrike, 80 kr
Vilket vin och namn kan passa bättre? Utmärkt till många gäster som gillar vin sådär i största allmänhet och som inte är kännare. Smakar trevligt av röda vinbär, söta bär och lätt bittert. Det senare gör sig bra till mat. Notera att detta vin förmodligen inte går att få tag på om 20 år och det passar inte för att lagra.
Dessertvin till bröllop
Ljus
Nivole 2015 (7787), Michele Chiarlo, Moscato d’Asti Italien, 80 kr för 375 ml
Lätt pärlande söt smak med druvig russinton, inslag av honung och en knivsudd fläder.
Mörk
Allesverloren Fine old Vintage 2010 (12109), Swartland, Sydafrika, 151 kr
Sött, mörkt, fylligt och kryddigt vin. Smak av körsbär, torkade fikon, katrinplommon och viol. Liten myntaton.
Alkoholfritt
Cuvée September Äppelmust 2013 ( 90269), Sverige, 38 kr för 375 ml
Denna äppelmust kostar förvisso en del men det är den väl värd. Härligt ren halvtorr, samtidigt frisk smak av äpplen med en nypa vanilj. Den som vill få smaken mer torr kan blanda sin egen ”gespritz”, vilket är en del must och en till två delar bubbelvatten. Fräscht och supergott!
Vin till bröllopsbuffé
Se förslagen ovan eller se nyligen publicerade samlingsartiklar, bästa vita viner i olika prisklass och röda viner i olika prisklass. Notera bara att Systembolaget höjt priserna sedan årsskiftet.
Credit: BBC Good Food, Wedding Cake
Vin till bröllopstårta och dessert
Vilket vin passar bröllopstårta eller bröllopsdessert? Ett förenklande sommeliertips är att utgå från färgen på desserten. Mörk färg som av en choklad-, eller nötdessert matchas bäst med mörka dessertviner och gräddiga fluffmaränger eller bakelser med frukt och vit choklad kombineras till ljusa, söta viner.
Ju gräddigare och krämigare en dessert desto trevligare är det att servera ett vin med bubbel, som en pärlande Moscato d’Asti (som Nivole 2015 (7787), 80 kr för 375 ml.) eller varför inte en söt champagne.
Till mörk choklad, nötkaka och karamellsmakande efterrätter eller bakverk passar utan tvekan de mörka muscatvinerna som också kan vara starka och då även passar utmärkt till ost. Ett annat favoritvin, som passar de mörka desserterna är röda pärlande, Brachetto d´Acqui Braida 2015 (6260), 86 kr för 375 ml.
Till tårta passar kaffe. Ett glas starkare dryck som retro-drycken Cointreau eller varför inte cognac alternativt single malt whisky (båda är urgoda till mörk choklad) kan sedan avsluta en sammantaget, storstilad bröllopsfest.
Lycka till med din planering!
Vin till bröllopspresent
Att ge bort en vinflaska i bröllopspresent är supertrevligt. Utgå från det ni vet att brudparet uppskattar i mat och vinväg. Tänk på att en snygg förpackning som en trälåda som förr manifesterade att vinet i fråga var värt att lagra, knappast är sant längre. Snarare gäller motsatsen, ju billigare och sötare vin desto pråligare förpackning.
Likaså är amarone, med få undantag, inte ett vin som utvecklas fenomenalt över tid. Sannolikheten är också stor att din vin-bröllopspresent försvinner i den stora mängden amarone brudparet får.
Satsa hellre på ett vin från ett klassiska distrikt som vitt, sött vin från Loiredalen eller en välrenommerad tysk riesling från superårgången 2015. Bland de röda vinerna är unga viner från välrenommerade producenter i Bordeaux, Rhône eller Châteauneuf du Pape och Barbaresco suveräna vinkällartips. Likaså är en årgångschampagne, företrädesvis årgång 2008, ett klockrent val.
Om du fortfarande tycker att trälådan är nödvändig rekommenderas ett besök till butiker som Clas Ohlson.