Laddar annons
Cevapcici – tre viner som höjer matupplevelsen
15 Feb, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Cevapcici – tre viner som höjer matupplevelsen

Cevapcici är en av de absolut mest kända maträtterna från forna Jugoslavien. De kryddstarka avlånga köttrullarna har börjat synas mer och mer i svenska butiker och fler har fått upp ögonen för dem. Vi har tagit fram tre viner som passar utmärkt till cevapcici.

Kroatien, Bosnien och Hercegovina, Serbien och Montenegro. Oavsett vilket av dessa länder du åker till så kommer du troligtvis kunna hitta cevapcici på de allra flesta restauranger du kliver in på. Rätten har blivit lite synonym för köket från forna Jugoslavien, även om det finns en rad andra rätter som också är omåttligt populära där.

De avlånga järpformade köttrullarna som är rejält kryddade brukar serveras i ett pitabröd som kallas för lepina/lepinja. Till detta serveras man ofta rå lök, ajvar och kajmak, som är ett mellanting mellan smör och färskost.

I takt med att turismen ökat till dessa länder så har allt fler svenskar fått upp ögonen för framförallt cevapcici. I dag går de att hitta i många livemsedelsbutiker, och det går även att hitta ajvar och flera andra produkter från södra Europa.

Vin kan höja matupplevelsen rejält

På sommaren, när grillen ska tändas och den där härliga julisolen tvingar dig att kisa, så är det många som väljer att slänga på ett antal, antingen köpta eller hemmagjorda, cevapcici på grillen. Även om det i forna Jugoslavien kanske inte är det mest vanliga med vin till cevapcici, man föredrar snarare en kall öl, så finns det faktiskt viner som kan höja matupplevelsen rejält. Grundköttet som används i cevapcici är alltid nötkött, sen väljer vissa att blanda in till exempel lamm eller fläsk, men i grunden är det alltid nötkött som gäller.

Cevapcici i sig är som ovan nämnt rejält kryddade. Ihop med brödet och de olika tillbehören skapar de en smakintensiv upplevelse som varierar mellan kryddigt och milt. Om man dessutom väljer ajvar som är stark så får man lite hetta till också. Tänk dig själv en tugga där du känner av grillat kött, luftigt bröd, hetta från ajvar, mildhet från kajmak och den intensiva smaken från rå lök. Ihop med ett rött vin av det kraftigare slaget får man en otrolig matupplevelse. Därför har vi tagit fram tre viner som passar när du blir sugen på cevapcici.

Cevapcici – tips på tre viner

Zlatan Otok, Babic, 2015, (51856) 170:- (beställningssortiment)

Här har vi en för den stora massan i Sveirge okänd druva från Kroatien. Viner gjorda på babic är ofta tunga, kryddiga och mustiga med rejält med smak. Dess tydliga inslag av peppar och olika kryddor och örter gör att det ihop med det grillade köttet och smakerna som kommer från tillbehören och brödet gifter sig överraskande bra. En kraftig maträtt möter ett kraftigt vin, det kan knappast bli bättre. För den som inte föredrar tunga röda viner i sommarvärmen så finns det lättare alternativ nedan som passar minst lika bra till cevapcici.

Chateau Courac, Cote du Rhone Villages Laudun, 2017, (2007) 119:-

Påminner lite om ovanstående vin men är inte lika kraftigt. Här möts vi istället av ett vin med kryddiga toner men lite mer frukt och inslag av till exempel plommon. Ihop med den milda kajmaken, det grillade köttet och det lätta brödet lär det här vinet skapa en härlig matupplevelse. Grenache och framförallt syrah passar riktigt bra till grillade rätter.

Ricossa, Barbaresco Organic, 2018, (78143) 159:-

En barbaresco i det billigaste laget som ändå bjuder på väldigt mycket smak för pengarna. Det är framförallt väldigt mycket bra smak ihop med cevapcici för pengarna. Här får vi ett elegant vin där man känner av tydliga inslag av jordgubbar och kryddor. Ihop med de många smakerna i rätten så får man här ett vin som skiljer sig från de båda ovanstående. Det här är det mest eleganta av dessa tre. Det är även det minst fylliga och kraftiga, men ändå oerhört mycket smak.

Vintips till olika rätter här