Lär känna vinrecensenten Christian Stojkovic
Det finns få personer som provar lika mycket vin som Christian Stojkovic gör. Han är vinrecensenten som varje vecka bland annat recenserar nyheterna i tillfälligt sortiment på Systembolaget.
Att jobba som vinrecensent och få testa viner är få förunnat. Pressen, de olika sinnena, kunskapen och kompetensen är något som finns där när man ska testa ett vin och förmedla en recension till den stora massan. Christian Stojkovic är vinrecensenten som varje vecka testar nyheterna i tillfälligt sortiment, och han ger även Vinbankens läsare titt som tätt uppdaterade topplistor på specifika viner. Vi tog oss ett snack med Christian Stojkovic för att bland annat ta reda på var vinintresset kommer ifrån.
Varför vin?
Detaljerna kring det ligger nog lite begravt på någon undanstuvad plats i hjärnbarken. Jag har alltid varit intresserad av smaker och hur vi uppfattar dem. Vin är så komplext vad gäller aromer och smaker och hur de uppkommer. Det är så extremt många faktorer som ligger bakom att det nästan är svindlande. Jag tror knappt vi har börjat skrapa på ytan av detta ämne och tanken att kunna förstå åtminstone lite mer är och har varit utmanande och triggande. I det ligger nog en del av anledningen till mitt intresse för vin.
Berätta lite om dig själv och var du kommer ifrån?
Född i Uppsala av en mor med Skåne i bagaget och en pappa med en mixad bakgrund från Serbien, Frankrike och Italien. Jag, min fru och våra tre barn har bott i en liten svensk "bondstuga" ute på landet en bit från Arlanda sedan många år. Alltid i sällskap av en eller flera dalmatinrar och några hästar.
Vad har du gjort tidigare?
Jag gick i skolan en del i Uppsala och bodde därefter i USA i flera år. Jag läste ekonomi i USA men även vid Linköpings Universitet. Sedan jobbade jag på ICA:s huvudkontor i många år, bland annat med frågor som rörde ICA:s framtida strategier vad gällde just alkohol. Därefter jobbade jag på ett par olika konsultföretag under några år.
Jag hade länge en känsla att jag ville jobba med mat och vin och genom några sammanträffanden fick jag ett jobb på ett stort vinproducerande företag, där var jag i flera år. Sedan blev det eget företag med matimport och delikatessbutiker. Parallellt med detta har jag i perioder skrivit om vin i olika sammanhang. Men just nu känns som det gärna får bli ännu mer vin... jag är lite besatt. Det är vansinnigt roligt.
"Kan få dåligt samvete när jag gör fel"
Vad är det roligaste med ditt jobb?
Mat och vin i kombination är gränslöst intressant, men det roligaste av allt är alla intressanta möten med, på olika sätt, dedikerade människor.
Känner du inte press när du ska recensera, för det är så pass många som läser dina recensioner och litar på ditt omdöme?
Det är verkligen ett ansvar och jag kan få rejält dåligt samvete när jag gör fel. Jag köper ofta vinerna jag har givit riktigt bra recensioner och provar dem över några dagar. Det har hänt några gånger att jag tycker jag har missat en del smaker och att vinet faktiskt inte var så bra som jag först tyckte. Då kan jag känna en typ av press och jag tänker typ "stackarna som köpt detta på grund av mig". Men på det stora hela känner jag mest en stor tacksamhet över förtroendet jag faktiskt får när det kommer till att vara med och påverka vilka val människor gör. Det är faktiskt en fantastisk känsla.
Hur tycker du att vinindustrin förändrats under tiden du varit verksam i den?
Massor, och nästan allt har förändrats i en positiv riktning. Vinvärlden har vuxit, inte bara geografiskt, utan även kvalitets, smak- och stilmässigt. Det görs väldigt mycket bra vin på många ställen i världen i dag. Ett exempel på detta är att det för tjugo år sedan inte fanns några områden som kunde konkurrera med regioner som Champagne och Bourgogne. I dag finns det riktiga "utmanare". Utveckling av mousserande viner i England är kanske det bästa exemplet. Jag ser det som den kanske största förändringen i den moderna vinvärlden att ett vinområde kommer från ingenstans och levererar banbrytande bra viner, och att detta händer på mindre än tjugo år.
Men inte bara det; vi är idag mycket mer öppna för olika smaker och olika profiler i viner än vad vi var för bara tio år sedan. Det ger ytterligare utrymme för att innovation och förändring ska få fotfäste. Vi har mycket att se fram emot. Men det här är en stor och superintressant fråga som man lätt kan lägga spaltmetrar på att grotta i. Vi har bara skrapat på ytan nu men utvecklingen i vinvärlden är häftig, det händer jättemycket och det går fort!
"En kolossalt häftig dryck"
Finns det något vin/distrikt/region som man absolut inte får missa som vinälskare?
Vansinnigt svåra frågor. Det finns så många fantastiska områden och underbara druvor att fördjupa sig i men det känns som att de också får rätt mycket uppmärksamhet. Ska jag trycka på något är det kanske riktig vintage port. En kolossalt häftig dryck! Utöver det har jag nog mest svårt att tacka nej till en klassisk riktigt bra Bordeaux, och bland vita druvor är ju en riesling svårtoppad.
Vilket är ditt personliga favoritvin?
Tråkigt svar men det finns inget sådant. Jag är "periodare" och landar i olika områden och vinstilar i olika perioder.
Vilket är ditt husvin?
Finns inget sånt men om jag ändå ska säga något så kan jag nämna att det öppnats en hel del flaskor Stella Bella Chardonnay, Dönhoff och Katarina Wechsler under hösten.
Om man vill lära sig mer om vin men inte vet hur, vad har du för tips?
Läs, läs och läs. Sedan kan man börja prova lite vin från de områdena man här läst om. Prova gärna flera viner bredvid varandra och jämför. Jag gissar att det finns rätt mycket olika uppfattningar om detta, men enligt mig är att lära sig om vin lite som att lära sig ett språk. Man behöver en del teori och grammatik för att hänga upp sin kunskap på. Då får man liksom att ramverk som gör det lättare att lära sig mer och dessutom komma ihåg vad man tagit till sig, avslutar Christian Stojkovic.