Laddar annons
Vin till Toast Skagen - tips på tre viner
18 Feb, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till Toast Skagen - tips på tre viner

Det finns få förrätter som är lika synonyma med det svenska köket som Toast Skagen. Tore Wretmans klassiker går att hitta på restauranger från norr till söder. Glöm dock inte att välja rätt vin till Toast Skagen.

Om du är ute på restaurang i Sverige och är sugen på husmanskost så kommer troligtvis Toast Skagen finnas med på menyn. Även om rätten inte är mer än 70 år gammal så ses den i dag som en klassiker i det svenska köket. Det var självaste Tore Wretman, svensk gastronomis fader enligt många, som uppfann rätten under sin tid på Stockholmsrestaurangen Riche. Wretman uppfann för övrigt även Rhode Island-dressingen, som inte har något med den amerikanska ön att göra utan är en svensk uppfinning. Med andra ord har vi att tacka Tore Wretman för oerhört mycket i gastronomisk väg här i Sverige. Frågan är dock vilket vin Tore själv valde till sin Toast Skagen?

Även om dagens Toast Skagen är en något modernare variant än originalet så är grunden densamma och i dag är rätten ett vanligt inslag i restauranger i hela landet.

En sak man dock inte får glömma när det handlar om Toast Skagen är att man ska välja rätt vin till. Vi kommer nog inte få reda på vilket vin Tore Wretman själv drack när han uppfann rätten. Vi har dock tagit fram en lista på tre viner som passar riktigt bra när du blir sugen på en klassisk Toast Skagen.

Vin till Toast Skagen

Faustino, Rivero Ulecia Albariño, 2020, (51827) 119:-

En Toast Skagen är ganska fet med både majonnäs och smörstekt bröd. Då passar ett lagom fylligt men ändå syrligt vin som kompletterar det feta på ett bra sätt. Ihop med de tydliga smakerna av dill i en Toast Skagen så kommer tonerna av örter i vinet gifta sig alldeles utmärkt med rätten. I det här vinet som är gjort på druvan albariño finns även en härlig syra som ihop med löjrommen och citronen i maträtten kompletterar varandra på ett riktigt bra sätt. För en sak som man måste tänka på när man väljer vin är att det ska passa till allt från räkorna till löjrom. Summa summarum, ett prisvärt vin som kommer göra succé ihop med en klassisk Toast Skagen. Om man vill ta ett mer välkänt alternativ så kan man alltid välja en lagom fyllig chardonnay till en Toast Skagen.

Von Winning Win Win, Riesling Trocken, 2020, (79394) 139:-

Till skillnad från ovan nämnda albarino så är det här rieslingvinet inte lika fylligt. Här får man istället ett syrligare vin om man föredrar det. Ihop med en Toast Skagen som alltid har tydliga inslag av citrus så passar det här vinet riktigt bra. Det är en smaksak vilket vin man väljer, men om man gillar fräschare viner med tydlig syra så ska man välja ett riesling framför det aningen fylligare albarino. Dessutom producerar Von Winning riktigt bra viner, och i det här fallet får man ett rejält friskt vin med tydliga inslag av äpplen och citrus. Det här är ett vitt vin som även skulle passa bra till en klassisk löjromstoast.

Palmer & Co, Brut Reserve, (7372) 329:-

Champagne passar alldeles utmärkt till mat, och då framförallt till fräscha rätter. Men det som är allra bäst med champagne är att det även finns en fantastiskt fin brödighet i de allra flesta champagner, vilket gör att vinerna passar riktigt bra till bland annat Toast skagen. I Palmer & Co:s sugnaturchampagne får du friska äpplen, toner av kex, en viss nötighet och en fantastisk syra. Ihop med brödet, räkorna, fettet och alla andra inslagen som finns i en Toast skagen kommer vinet gifta sig alldeles utmärkt.

Nu är det med andra ord helt och hållet upp till dig vilken stil du väljer när du ska äta Toast Skagen nästa gång. Går du på det fylliga vita vinet med hög fruktsyra, eller väljer du riesling som har rejält friska inslag? Eller så kanske du tar mousserande vin till Toast Skagen, och att vinet då har tydliga inslag av bröd och citrus. Oavsett vad så kommer du få en bra matupplevelse där vin och mat gifter sig väl. Att välja bra vin till Toast Skagen behöver nämligen inte vara så svårt.

Läs mer: Vin till sushi